Det är faktiskt ett problem. Ett stort sådant. Att vi älskar det vi gör.

Under mina 16 år i branschen så har jag jobbat för många olika arbetsgivare och det är skrämmande att idag, 16 år senare har inte mycket hänt med lönebilden. Min kritik är inte riktad till en enskild arbetsgivare utan till branschen i helhet. Det är dags att vi ser en förändring.

Att arbeta med det man älskar och brinner för är en dröm för många och det gör att så ofantligt många har svårt att se till att prislappen på de tjänster vi säljer och de arbeten vi gör är likställda med vad vi faktiskt levererar. Alldeles för många glömmer av eller vågar inte i lyckoruset över att äntligen få jobba med sin stora passion, där med leendet på hjärtat varje gång de går till jobbet och när de nyper sig själv och frågar “är det här verkligen mitt jobb” att det verkligen just är det, ett jobb och att det vi gör gör skillnad.Där mitt i glädjeyran, gör många av oss sig själva och andra verksamma i branschen en björntjänst. Det är lätt att glömma bort att vårt jobb räddar liv. Och om någon skulle våga ta betalt, så är det vi som jobbar med välmående från insidan till utsidan.

Vi är faktiskt löjligt lågavlönade. Ingångslönen som gruppträningsinstruktör skulle få vilken kostymnisse som helst att blåsa av stolen. Det är skrämmande att räkna på vad vi tjänar och hur mycket tid det ligger bakom en levererad timme i gruppträningssalen. Utslaget på alla timmar förberedelser för dryga 55 min, bli timlönen sämre än de flesta sommarjobb för gymnasieelever.

Återigen så arbetar vi med något av det viktigaste man kan lägga pengar på, hälsa och välbefinnande, och lik förbannat värdesätts allt för ofta inte det arbete vi gör.  Jag tror också att rädslan att våga sätta ned foten och förlora det man håller varmt om hjärtat, oftast får övervinna önskan att bli värdesatt och rättvist avlönad.

Det är inte i heller rimligt att man vid sjukdom ska behöva lägga ibland mer än en arbetsdag för att hitta en ersättare. När du ligger sjuk. Ingen annanstans fungerar det så. Är du sjukanmäld, så är du.

Jag önskar av hela mitt hjärta, att man någonstans kunde värdesätta det arbetet vi gör. Att fler vågade värdesätta sig själva. Om vi tror på oss själva kommer vi någonstans också öka kraven på våra arbetsgivare och våga ta betalt.  Hur gärna du än vill och önskar, så behöver vi i slutändan få pengar i lönekuvertet för att kunna sätta mat på bordet. Bokstavligen.

Jag önskar också att  arbetsgivarna runt om kunde inse att om de höjer ersättningen på levererade upplevelser i träningssalarna runt om i Sverige, i gymmen eller var det än bedrivs träning,  så kan de också höja kraven på sina anställda. Det blir en oslagbar win win för den anställda, arbetsgivaren och inte allra minst för slutkunden.

Och sanningen är den – om du inte själv sätter ett värde på dig själv, varför skulle någon annan göra det?

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center