Halland – och mer specifikt Halmstad med omnejd ner mot Hallandsåsen är verkligen ett cykelparadis. Varför har ingen någonsin berättat om alla små skatter som gömmer sig här? Även om jag är nyförälskad i landskapet och regionen, så är sanningen den att utbudet och variationen av cykling är oändlig och faktiskt, något av det bästa jag cyklat på i Sverige.

Söder om Halmstad på Hökafältet, ligger Buktenbanan vid Mellbystrand. Banan är byggd av eldsjälar från Buktens MTB med kärlek till sporten i varje spadtag och bjuder på 12 km dedikerad MTB-led. Här cyklar du på flowiga stigar som karaktäriseras av klassisk sandskog. På Buktenbanan samlar du inga höjdmeter, men det är däremot lätt att samla hög puls om du vill genom att utmana dig själv att hålla hög fart genom banan som bjuder på lättkörd åkning för den som vill och teknisk utmaning för den som är duktig. Banan är svängig och riktigt rolig.

Banan startar och slutar vid entré Hökafältet. Där finns det parkering, toalett och grillplats. Banan korsar motionsspår, cykelled och bilväg – sakta ner när du korsar dessa. Du cyklar i ett naturreservat – det kan vara bra att ha med sig när du bjuds på riktigt rolig cykling. OCH DU, missa inte loopen som går på andra sidan E6:an. Du korsar under E6:an genom en liten tunnel. Den biten kan vara den finaste av hela banan.