I de flesta sporter och intressen kan man fördjupa sig och bli detaljfokuserad. Det är relativt enkelt att hitta saker att “snöa in på” och gäller faktiskt allt från yoga, bakning till skidåkning och löpning. Det är hyfsat enkelt att bli så fokuserad på smådetaljer att man glömmer helheten. Och det är väl rimligt egentligen, har man ett stort intresse så är det relativt enkelt att grotta ned sig, ordentligt. Detaljer och “know hows” och vad som är rätt och hur det absolut inte ska vara, är cykelsporten och de som gjort en kommersiell grej av BIKE FIT, duktiga på att basunera ut och lätt att inte se “skogen för alla träden”.

Vi cyklister pratar sällan om att det gör ont. Alltså ont på riktigt. Vi sitter ändå med vårt underliv på sadeln och lägger mycket tryck ned mot sadeln när vi producerar kraft på pedalerna. I mjölksyransland är det är fullt normalt att cykling är lite obekvämt och att man accepterar smärta oavsett var den kommer ifrån. Så lite kontraproduktivt, samtidigt som vi jagar oförglömliga vyer av magiska landskap, så sitter vi på sadlar som skaver och trycker och försöker leverera maxwatt ned i pedalerna i skor som kanske innehar världsrekord men aldrig kommer ge dina fötter en chans att slå rekord. Någon gång har kanske också du eller jag fått någon slags hjälp att fixa till inställningar på cykeln, youtubat, googlat och frågat. Lyssnat på de som i sin tur förmodligen gjort samma sak. Kanske gjort en av alla “kommersiella” bike fits som utövarna lär sig på 2 dagar och efter den gången alltid justerat sadelhöjden till samma höjd, utan att reflektera över att kroppen ändras över tid och ibland från dag till dag.

Det är ganska komplext att säga att ett enda sätt är det rätta sättet för alla kroppar att sitta på en cykel. Vi vet att vi alla är skapta olika och med olika obalanser. Man kan självklart genaralisera som vi ofta gör för att hitta en norm eller något att utgå från den stora massan, men ska du verkligen komma till rätta med det som skaver, så behöver du förstås göra något som tar hänsyn till hela dig.

Så med det sagt, har jag genom åren jag nu kallat mig “cyklist” gjort Bike Fits och jag har också såklart, modifierat lite efter känsla. Jag har efter att ha gjort en Bike Fit hos en känd leverantör dragit på mig problem och justerat efter det tillbaka till det som gjort mindre ont. MEN jag har och har haft problem med mjukdelarna, fiffi – ibland mer och ibland mindre. Jag har inlett en evig jakt på den perfekta sadeln och jag har stenkoll på bredden mellan mina sittben och problemet har bevisligen inte varit där. Jag har i dagsläget en sadel jag får minst ont av men jag har fortfarande problem. Och ont i fötterna, det har jag alltid haft mer eller mindre. Det har alltid gjort ont med andra ord, ibland mindre och ibland mer. Uppenbart är att det är lätt att lära sig acceptera och leva med smärta. Vi är många som sen går vi runt det faktum att det väldigt många gånger gör ont på de yttre blygdläpparna och ja hela fiffi och säger “det gör ont i rumpan”. Visst det kan smärta vid sittbenen och rumpan, men många gånger då jag frågar om det verkligen är baken och rumpan som det gör ont eller om det är mjukdelarna – så kommer svaret lika många gånger som rumpan nämns så nämns fiffi.

Det pratas om prostataproblem vid konstant tryck för män men sällan om att vi kvinnor med kan få problem. Vi har massor av körtlar i underlivet och vid konstant friktion är det möjligt att dessa blir irriterade och svullna. Ibland får man assymmetri och inte sällan väldigt mycket skavsår i de yttre blygdläpparna.

Jag är 176 cm och har 26,5 cm långa fötter. Ganska breda sådana med. Jag har alltid fått intyga när jag berättar i cykelbutiker hur stora fötter jag har, att nä jag har inte sagt fel – jag har oftast 42,5 i cykelskor eller 43. Detsamma i löparskor. Det mest komiska är att samma fötter ofta har 41 i vanliga skor.

Aldrig när jag har gått in i en cykelbutik för att köpa skor, har någon brytt sig om bredden på fötterna. Utan man har kollat längden och på de ställen där man säljer iläggssulor har man kollat hålfoten och sålt på mig en inläggssula. Många inläggssulor är ofta “tjocka” och tar mer plats än den ordinarie sulan i skorna. Dvs det blir mindre utrymme i skon till foten. Sedan jag började cykla har jag de flesta åren aldrig någonsin kunnat röra på tårna. Och efter några timmar i värme och på race stå har det oftast tryckt på fötterna ordentligt. Men jag har accepterat det på något underligt sätt. Även om jag borde stannat upp och verkligen funderat och med kunskapen som jag själv besitter, ifrågasätt, men jag har på något sätt funnit mig i att det är som det är och litat på det som sagts till mig.

För ett bra tag sedan började jag följa Pain Free Power och har nyfiket börjat förstå att Iian är något annat än en som slängts in i en databas med flera olika mått från tusentals cyklister som genererat något som ska vara en “standard” i hur man ställer in en cykel.

För två veckor sedan bokade jag min första tid hos Iian. Iian har samlat år av erfarenhet och massor av utbildningar och har en helt anna approach till Bike Fit än vad jag stött på. Ödmjuk och väldigt realistisk och inte att ett sätt är det enda rätta.

Jag tog min nya Scott Spark RC WC 2021 till Iian och vi har börjat justera den för att jag ska kunna sitta bättre och framförallt smärtfritt få ut mer kraft.

Hos Iian har jag påtalat lite problem som mjukdelar och tryck, ont i fötterna och sedan en skada på hamstrings efter att jag föll när jag sprang för någon vecka sedan. Vi satte upp min cykel i trainern och la i sensorer i skorna samt på sadeln och satte mig på en av oss vald effekt (vid alla mätningar efter den här första har vi mätt vid samma effekt). Under tiden som jag cyklar med sensorerna så filmas jag också. När jag klev av hade vi en klar bild över var det fanns klara förbättringar att göra.

Jag har flyttat med en sula från tidigare bike fits till mina skor och den tar plats! Alldeles för mycket plats. Och jag har i princip aldrig kunnat röra på tårna. Fötterna har kämpat med att få plats och kunna överföra kraften från benen ner på pedalerna och därmed har jag inte iheller kunnat sitta ordentligt på sadeln.

Mina fötter har pga sulan bland annat haft alldeles för lite utrymme och inte alls kunnat få utrymme och lägga trycket rätt på pedalerna.

Nedan ser du hur pass mycket justeringarna vi gjort påverkar foten och sedan i sin tur sadeln.

Här ser ni den (enorma) skillnaden efter justeringar där mina tår helt plötsligt får plats och jag kan lägga mer tryck där det ska vara. Sulan är borta och jag ska ordna en ny sula som ger support åt mina hålfötter som fått ta mycket stryk med alla miljoner stukningar genom åren. Jag har också bytt sko till en variant som är lite bredare visar det sig och nu har foten äntligen utrymme. 1 cm för smal bredd har känts, det upptäcker jag nu när jag helt plötsligt får “lära” om hur det ska kännas.

Jag frågade Iain om ett av de vanligaste misstagen cyklister gör när de ställer in sina cyklar och ofta sitter många för högt.

Vi testade också rörlighet, stabilitet och bålstyrka för se om det finns begränsningar för hur vi kan justera min position.

Nu på onsdag kommer Pain Free Power hålla en föreläsning via Zoom för She Rides. Alla är välkomna att delta. Vill du vara med så skickar du ett mail till jessica@sherides.se. Medlemmar i She Rides CK går gratis och övriga betalar 100 sek. Länk mailas ut på tisdagkväll.


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center