10 bra tips för att komma igång med löpning

Jag får så grymt bra frågor ibland som jag gärna vill lyfta lite extra. Bla hur man smartast sätter igång med att börja springa. Löpning kan vara en av de absolut bästa träningsformerna. Nu brukar jag aldrig säga så eftersom jag faktiskt tycker att den träningen som du tycker är kul är den bästa, men om man ser till effekt, tillgänglighet och fördelar, slår löpningen det mesta. Det är aldrig “icke säsong” – du kan absolut börja nu.

1. Första tipset handlar om att lära känna din kropp och vad den behöver. Gå och få hjälp att hitta ett par löparskor som passar din kropp och löpsteg just nu. Släng skorna du använde för ett år sedan. Skit i trender som barfotaskor etc och var smart. Tänk ett steg längre. Kroppen anpassar sig efter vad du gör. Har du varit inaktiv, färgar det av sig hela vägen ner till din fotisättning. Du kan mao inte läsa dig till eller gå på “gamla meriter och information”. Ge kroppen, fötterna och ditt löpsteg ett par nya skor. Bor du i Stockholm tycker jag du ska gå till Runners Store eller Löplabbet. Sedan kan du successivt träna din kropp genom att reda ut obalanser etc och smyga in tex barfotaskor om du är sugen på det.

2. Analysera ditt löpsteg, men inte för mycket. Jag tror inte på att vi alla ska in i en mall. Vi ser olika ut. Du kan effektivisera och göra ditt löpsteg mer ekonomisk såklart, men utefter hur din kropp ser ut. Spring avslappnat och ha kul.

3. Börja lugnt. Smyg i gång. Du vill ha varaktighet och att löpningen ska stanna i din kropp. Skräm den inte, eller dig själv. Det tar tid att komma över första tröskeln, så ge inte upp men var smart. Jag tipsar om upplägg i ett separat inlägg.

4. Spring för att du vill, inte för att du måste eller tror att du måste. Tycker du att det är avskyvärt finns det miljoner andra saker att träna.

5. Variera var du springer och variera underlag.

6. Spring ensam och spring i grupp. Löpning kan vara magisk när du är själv men också fruktansvärt. Ge tankarna utrymme av att springa själv, njut! Utmana dig själv och ha kul i grupp emellanåt.

7. Variera din träning. Både löpningen och träningen sidanom. Har du ingen träning sidanom, lägg till sådant som tränar dina svagaste länkar och hjälper dig att hitta balans.

8. Rörlighetsträna.

9. Vila.

10. Ha kul.

Nedan: Mina favoritskor. Nike+ Zoom Elite. Här dränkta med slask och ovälkommet töväder.

6 Comments

 1. Monica 2 januari, 2013at11:21

  Jag har många gå ger fått höra att jag är stel och bhver rörlighetsträna men jag har så svårt att hitta och förstå vad rörlighetsträning är och när jag ska träna det? Kan du hjälpa mig? Finns det böcker? Annars springer jag (när hälsenan är bra), cyklar lvg, styrketränar, boxas och simmar om vartannat!!

 2. Fanny Roethlisberger 2 januari, 2013at11:27

  nu är ju inte löparskor en “trend”. Det är det absolut bästa för både fötter och resten av kroppen – helst borde vi gå, springa och stå barfota hela tiden.. Själv fick jag inlägg (sådana man gipsar efter fötterna) när jag var 11-12 år. För att jag hade ont i knäna och min hålfot för låg (dvs “inåt-lutning”). Om jag bara vetat lite mer, och inte alls köpt de där inläggen, hade jag nu sluppit stå med lår- och rumpmuskler som knappt vet sin funktion längre, då stödet från sulor och inlägg tog bort smärtan – men inte problemet. De musklerna som ska jobba med rotationerna kring knät har helt enkelt inte fått jobba som de ska, istället har jag lagt tusentals kronor på bluffar som “bra skor” och inlägg..
  I övrigt himla bra tips :) har du fått mina mejl förresten..?
  Kram!

 3. Användarens profilbild jessica 2 januari, 2013at11:44

  Monica – jag tipsar om rörlighetsövningar i ett separat inlägg i morgon :)

  Fanny – jag håller med dig MEN du kan inte om du inte har tränat alls i tex skor utan stöd och super pronerar själv, välja att sätta igång i ett par barfotaskor – du kommer bli skadad. Successivt efter att du har byggt upp och ändrat ditt löpsteg kan man gå över. Jag tycker absolut man kan säga att löparskor är en trend. *blink*
  Inga mail så skicka om :) Massa kramar

 4. Fanny Roethlisberger 2 januari, 2013at11:49

  haha menade såklart barfota skor.. passande att slinta med tangenterna just där ja.. ;)
  okej, konstigt :/ då skickar jag om! Kramar

 5. Användarens profilbild jessica 2 januari, 2013at11:50

  :) KRAM

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *