Jag får så grymt bra frågor ibland som jag gärna vill lyfta lite extra. Bla hur man smartast sätter igång med att börja springa. Löpning kan vara en av de absolut bästa träningsformerna. Nu brukar jag aldrig säga så eftersom jag faktiskt tycker att den träningen som du tycker är kul är den bästa, men om man ser till effekt, tillgänglighet och fördelar, slår löpningen det mesta. Det är aldrig “icke säsong” – du kan absolut börja nu.

1. Första tipset handlar om att lära känna din kropp och vad den behöver. Gå och få hjälp att hitta ett par löparskor som passar din kropp och löpsteg just nu. Släng skorna du använde för ett år sedan. Skit i trender som barfotaskor etc och var smart. Tänk ett steg längre. Kroppen anpassar sig efter vad du gör. Har du varit inaktiv, färgar det av sig hela vägen ner till din fotisättning. Du kan mao inte läsa dig till eller gå på “gamla meriter och information”. Ge kroppen, fötterna och ditt löpsteg ett par nya skor. Bor du i Stockholm tycker jag du ska gå till Runners Store eller Löplabbet. Sedan kan du successivt träna din kropp genom att reda ut obalanser etc och smyga in tex barfotaskor om du är sugen på det.

2. Analysera ditt löpsteg, men inte för mycket. Jag tror inte på att vi alla ska in i en mall. Vi ser olika ut. Du kan effektivisera och göra ditt löpsteg mer ekonomisk såklart, men utefter hur din kropp ser ut. Spring avslappnat och ha kul.

3. Börja lugnt. Smyg i gång. Du vill ha varaktighet och att löpningen ska stanna i din kropp. Skräm den inte, eller dig själv. Det tar tid att komma över första tröskeln, så ge inte upp men var smart. Jag tipsar om upplägg i ett separat inlägg.

4. Spring för att du vill, inte för att du måste eller tror att du måste. Tycker du att det är avskyvärt finns det miljoner andra saker att träna.

5. Variera var du springer och variera underlag.

6. Spring ensam och spring i grupp. Löpning kan vara magisk när du är själv men också fruktansvärt. Ge tankarna utrymme av att springa själv, njut! Utmana dig själv och ha kul i grupp emellanåt.

7. Variera din träning. Både löpningen och träningen sidanom. Har du ingen träning sidanom, lägg till sådant som tränar dina svagaste länkar och hjälper dig att hitta balans.

8. Rörlighetsträna.

9. Vila.

10. Ha kul.

Nedan: Mina favoritskor. Nike+ Zoom Elite. Här dränkta med slask och ovälkommet töväder.


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center