Det här med att äta nyttigt

Det är ingen hemlighet att jag inte är speciellt förtjust i dieter, påtryckningar från olika håll och kanter om vad vi ska stoppa i oss. Missledande försök till genvägar som skapar osunda och olyckliga “pommesfritesideal”. Det gör mig ledsen att vi väljer mat som saknar näringstäthet och istället fungerar som en utfyllnad för att göra oss tillfälligt mätta medan kroppen fortfarande skriker efter rätt näringsämne och i slutändan hamnar vi i ett tillstånd där vi inte får de resultat vi eftersträvar.

Så skippa dieter och genvägar och produkter med utfyllnad istället för innehåll. Satsa på att göra din kropp stark med smarta byggstenar. Den kommer bli lycklig och du kommer bli gladare, starkare och piggare.

Mina tips:

1. Bort med alla halvfabrikat. Du vet aldrig vad de innehåller och faktum är att tätheten av näringsämne inte är i närheten av vad som din kropp behöver.

2. Köp färska grönsaker, frukter. Använda färska tomater istället för konserverade i köttfärsåsen.

3. Välj ekologiskt. För så extremt många anledningar. För djuren, för din hälsa, för miljön osv.

4. Prioritera närodlat och säsongsbetonade grönsaker. Det boostar kroppen med olika näringsämne om du varierar ditt intag av grönsaker över året och inte tex alltid gör en sallad med tomater och gurka. Kroppen behöver variation, inte minst dina smaklökar.

5. Riktig mat. Inga sötningsmedel eller mellanting. Använd riktigt socker och riktigt fett – olja, smör etc.

6. Var inte rädd för fett. Snarare tvärtom, ge kroppen bra fetter.

7. Drick vatten. Det är smått fantastiskt att vi har den bästa drycken rakt i från kranen.

8. Ibland – strunta i alla ramar och måsten och ät vad du vill utan att tänka för mycket.

 

 

 

 

Total
0
Shares
Comments 26
  1. Precis så är det lätt att äta här i Indien. Jag går till den lokala marknaden och köper alla ingredienser som jag sedan lagar från grunden. Känns så rätt för kroppen!

  2. Bra lista! Men. varför undvika burktomater? Finns det någon (meningsfull) näringsmässig skillnad?

  3. Kunde inte instämma mer! Precis så ska det vara med mat. Rent, ekologiskt och bra. Med utrymme för mindre rena alternativ ;)

  4. Håller med dig till punkt och pricka. Blir så ledsen när folk förgiftar sig med halvfabrikatsskit och eller säger att ekologiskt är för dyrt (de får ju betala i slutändan ändå i form av dålig hälsa, ihjälplågade djur och förstörd miljö). Ibland känns det som om dessa KLOKA kostråd är för “osexiga” för gemene man, de vill inte ha livsstisråd utan snabba miralekmetoder. Ledsamt.

  5. Ruskigt rätt! Men jag rynkade också pannan vid burktomaterna, har lästa att bättre köpa burktomater i ickesäsong, ekologiska ska vara lika bra som vanliga, har dock ingen källa…

    Jag tycker det är läskigt med pulver och industri. Läskigare ju mer upplyst man blir.

    Kram!

  6. Snabbt svar om burktomater. Lackhinna som som sitter på insidan av konservburkar för att förhindra rost avger ett gift (bisfenol A). Och detta läcker alltså ut till maten i burken. Undvik därför alltid burktomater. Men du kan välja ekologiska, krossade tomater på tetra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prev
Dagens boost

Dagens boost

Next
Dagens superset

Dagens superset

… med PT-Pernilla (ett av tre)

You May Also Like