I senaste Stark har jag och Mattias Reck skrivit om cykling, träning och cykling. Här kommer mina snabba tips för att göra livet lite lättare i skogen.

Att rulla fram i skogen över rötter och stenar, kan vara något av det roligaste som finns på två hjul. Och det är klart om du inte är bekväm när det blir lite stökigt, spelar det ingen roll hur duktig du varit på att riva loss intervaller hemma på trainern. 

De bästa tipsen är att ge dig själv tålamod och tid på sadeln. Något som kanske inte alltid är så himla lätt. Det finns såklart små tips och trix som kan ge en knuff framåt. 

Rör dig på cykeln! Ger du dig ut där det är skumpigt och stökigt får du en galet obekväm runda om du håller dig sittande i sadeln över de bråkigaste partierna. Lyft på rumpan, ställ dig upp och hjälp till genom att  ställa pedalerna parallellt/vågrätt med marken. Då kommer du kunna till att ta emot stötarna mjukare. Om du slappnar av och är mjuk i armbågar och knä och inte spänner dig och är stel som en pinne. Det hjälper alltså också till att böja på armbågarna så att de kan flexa och ta emot stötarna och faktiskt får du oftast också lite bättre kontroll på styret av det. 

Något annat som också hjälper dig över rotmattor och ruggiga stenpartier, är att faktiskt ibland ha mer fart än vad man tror. Hastigheten kommer göra det lättare för din cykel att rulla över hinderna, så är det bara. Farten ska så klart vara så lagom att du fortfarande är bekväm med den.

Kanske ett av de viktigaste tipsen när du kommer mot ett parti i skogen som du upplever lite utmanande är att lyfta blicken och inte stirra dig blind på det som ligger framför dig. Det hjälper nästan alltid att höja den över och förbi hindret – och vips är du över själv. 

Se till att förflytta tyngden på cykeln beroende på terrängen. Kör du utför har du hjälp av att skjuta rumpan bakåt för att få en bättre tyngdpunkt och tvärtom när du klättrar uppåt – då kan du ibland behöva glida framåt lite grann på sadeln och samtidigt sänka ned överkroppen för att få rätt tyngdpunkt. 

I backar gäller det också att lära sig att komma in med rätt växel i backen för att kunna bibehålla driv och fart upp till toppen. Växla alltså ned i god tid innan du kommer in i backen. 

 Att kunna växla är förhuvudtaget något som är bra. Lär dig växla ned i tid till backar, ha rätt växel in  och ut ur kurvor.

Ta kurvor rätt är också något som hjälper dig att bibehålla hastighet, spara tid och ta bort onödiga igångdrag. Det första du ska lära dig är att bromsa in rätt och till en hastighet som du känner dig trygg i innan kurvan samt också gå in i kurvan med rätt växlar. Är där inget i vägen som en annan cyklist i spåret eller dylikt så brukar det bästa sättet att ta kurvan vara att påbörja kurvtagningen i ytterspår, skära av till innerspår och sedan gå ut ur kurvan i ytterspår igen. 

Oftast vill man trampa ned ytterpedalen för att undvika att slå i innerpedalen om kurvan är svänger tvärt. Att ha yttrepedalen nedtrampad gör också att du kan lägga tryck ned på yttrefoten för att kunna trycka ned däcken bättre mot underlaget och på så sätt få ett bättre fäste.  

1 Comment

  1. Anna . P 20 maj, 2016at09:05

    Åhh va jag blev sugen på att sticka ut i skog & cykla, nu! Men det går ju inte, först några timmar med jobb & möten, men i helgen. Då ska det allt bli lite åka av.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *