alltså…

… jag hört att det viskats lite om det här lite varstans och nu har jag sett det själv. Skäms TV4, finns det ingen som kvalitetssäkrar och framför allt säkerställer de “experter” som får ta plats hemma i vardagsrummet ute i alla hushåll. Jag brukar inte ofta kommentera eller kritisera andra. Ska man förmedla hälsa och träning ut till gemene man så ska man veta vad man pratar om. Olga är säkert en jätte härlig person och grym på en massa saker, men ska man prata kondition och visa teknik så bör man veta vad man gör och säger.

Vill poängtera att min största kritik ligger i hur det pratas om konditionsträning och resultat och framför allt att TV4 inte säkerställer och vägleder deras “experter”. Jag vill skapa en sund debatt och ingen kritik mot vederbörande som person. Jag tycker det är jätteviktigt i en värld med träningsbloggar och ofiltrerat brus att kunna stå för mina åsikter och jag värnar också fantastiskt mycket om träningsbranschen, därför tycker jag att det är viktigt att vi gör saker rätt och också vågar föra en sund diskussion. Alla behöver inte tycka eller anse samma – men det är hälsosamt att kunna diskutera saker för förbättring.

Olga%20R%C3%B6nnberg%20tr%C3%A4ningstipsar

 

En burpee på riktigt:

24 Comments

 1. Julia 28 augusti, 2012at19:59

  guuuuuuuuuud detta hade jag missat, helt sjukt vad pinsamt ! som du skriver är det verkligen inte ngn som kvalitetskollar innan sändning?!

 2. Maria 28 augusti, 2012at20:41

  Jag såg det inslaget på nyheterna och jag blev också väldigt överraskad över hennes version av burpee. Det hela kändes väldigt oseriöst och man fick inte intryck av att hon har lång erfarenhet av träning tyvärr. Synd eftersom så många ser och gör det till sin sanning. Håller med om att TV4 borde vara mer måna om den information de sprider, då de har möjligheter att nå ut till många. Bra inlägg!

 3. Helena 28 augusti, 2012at21:10

  Eh….va!? Är det här på riktigt? “Jo, man får bra kondition av det här, det gäller bara att ha tillräckligt snabbt tempo.”
  Visst – bättre än ingen träning alls är såklart det där försöket till burpee, men det är ju verkligen INTE samma sak som att springa, som hon vill påstå. Fakta – eller formuleringsfel, vad vet jag? FEL är det iallafall. Väldigt fel…och lite pinsamt att det budskapet nu har skickats ut till ett par miljoner(?) tittare.

 4. Uppochhoppa 28 augusti, 2012at21:12

  Plankdrottning får kliva ner från tronen när det kommer till upphopp. Hon visar en del bra stabilitetsövningar, men är bevisligen inte riktigt rätt person för atletiska övningar. Å andra sidan, en person som aldrig tränat tycker nog de där burpeesarna är ganska jobbiga, och frågar man random instruktör på gym hur en burpee ser ut får man nog den där övningen, med mer eller mindre explosivt upphopp.

 5. Linda 28 augusti, 2012at21:27

  Oh my!!

 6. Lena 28 augusti, 2012at21:45

  Hehe, nä det där såg ju inte så värst imponerande ut. Blir ärligt talat lite trött på hennes (och många andras) tjat om att man inte får några resultat med löpning. Att det bara är hård styrketräning som gäller, och att det skulle räcka för konditionen. Visst, kroppen ser ju kanske inte ut som om man tränar på gym 7dagar i veckan av löpning, men hela grundfysiken blir ju ordentlig. Och byggs upp från grunden. Det är iaf vad jag som nyligen frälst löpare har upptäckt. Fastheten och musklerna kommer smygande. Och orken! den finns det liksom ingen hejd på nu om man jämför med innan =)

 7. Snabba Fötter 28 augusti, 2012at22:38

  Nu vet vi i alla fall vem vi INTE ska kalla expert… Jag funderar också på hur bra mina marathonlopp skulle gå om jag använde mig av hennes så kallade konditionsträning

 8. Magnus 28 augusti, 2012at23:26

  Ja vad säger man, det känns som att hon är väldigt mediaovan för det första, vilket är väldigt konstigt med tanke på vad hon gjort tidigare. Visst kan man sedan diskutera om hon blev överrumplad av programledarens påstående om tre set och så vidare, men ett så enkelt påstående bör man ta vidare och förklara då.
  Jag tänker inte ens gå in på tekniken eller rörelsen i sig. Men när det handlar om kondition måste jag kommentera lite. Om jag ska föra ett vidare resonemang om just det så måste jag nog först definiera kondition. För mig är definitionen av kondition – syreupptagningsförmåga. Det vill säga kroppens förmåga att få in och ut syre i kroppen. Det finns då två olika nivåer att tänka på, den central som som handlar om själva syretransportsystemet (hjälta, lungor mm), detta går att träna oavsett aktivitet utan det är beroende på intensitet.. Och det lokala som handlar om det som händer i de arbetande musklerna, detta är det man bland annat tränar med grenspecifik träning . Med det sagt kan jag gå vidare.

  Går det att få bättre kondition (central nivå) av burpees? Absolut, är den bättre än löpning? Rent teoretiskt skulle man kunna påstå detta då den övningen aktiverar fler muskler än löpning. Problemet med detta är dock att den är en så pass ansträngande övning att musklerna “tar slut” väldigt snabbt vilket gör att det är svårt hålla intensiteten i övningen. Här kommer löpningen att ha en stor fördel då de flesta kan springa utan att musklerna “tar slut” på en gång. Är mitt syfte att höja syreupptagningsförmågan på central nivå så är högintensiva intervaller det absolut bästa sättet. Skulle det då räcka med 3 x 15 burpees för att öka konditionen? JA för en helt otränad person skulle det nog räcka i början men för en person som är van att träna skulle det nog inte göra någon jättestor skillnad.

  Jag älskar löpning och burpee är en av mina favoritövningar. Varför måste vi alltid jämföra. Måste det ena vara bättre än det andra? Kan inte båda vara bra? Det ena passar vissa och den andra passar andra.

  Om Olga har kunskapen eller inte vet jag inte men mitt intryck av inslaget är att hon kom dit oförberedd. Jag har själv suttit i tv-soffan och då fick jag i förväg veta vad vi skulle prata om. Inte så att jag fick frågorna men jag blev intervjuad och hade ett samtal med programledaren innan direktsändningen. Om det fungerade på samma sätt nu vet jag inte men jag har svårt att tänka mig något annat.

 9. fitnesscoachen 29 augusti, 2012at06:53

  Jag har länge varit kritisk till Olga och hennes kunskap. Hon kommer med påståenden som stödjer det vi trodde för 10-20 år sedan. Hon må inspirera mammor att komma i form igen men hennes metoder och filosofi är förlegad. Så är det bara.

 10. Anna 29 augusti, 2012at08:52

  Vad jag som läsare av den här bloggen inte förstår är varför ni diskuterar detta här?! Ta upp det med den person det berör istället om ni nu är säkra på att ni har rätt och hon fel?
  Eller vågar ni inte?

 11. Användarens profilbild jessica 29 augusti, 2012at09:10

  jag skulle absolut kunna diskutera detta med verderbörande. :)
  Min kritik ligger i att TV4 inte säkerställer – och att det förmedlas FEL fakta ut till de som kanske köper allt med hull och hår.

 12. Johannes Edholm 29 augusti, 2012at10:00

  Ja det kan nog lätt missuppfattas det hon sa om konditionsträning… Hur som helst verkar det ligga en hel del teknik bakom den perfekta burpeen när man kollar på de andra videorna. Så jag får väll ta och finslipa min Burpee Olga Style ;)

 13. Anna 29 augusti, 2012at10:12

  Varför gör du inte det då? Jag tvivlar på att vederbörande ser detta inlägg som kritik mot TV4 och jag tycker att kritik mot en stor tv-kanal ska framföras till den.
  Jag gissar att samtliga som diskuterar detta här dessutom har läst “vederbörandes” blogg idag?!
  Tänk efter före nästa gång är ett hett tips.

 14. Johannes Edholm 29 augusti, 2012at12:07

  Hur som helst gör hon det bra som går in i en live tv-sändning och ger träningstips för att inspirera! Det bör hon ju ha en eloge för! :)

 15. Sofia 29 augusti, 2012at12:16

  Jag tycker det är SKITBRA jessica. Jag håller med om både kritik mot tv4 som förmedlar i mitt tycke snedvriden kunskap av en som inte riktigt är rätt för forumet tycker jag. Om hon visat en annan övning kanske det hade blivit bättre, men samtidigt är det hon säger inte så smart och verkar väldigt oförberett.
  Jag gillar att debatten äntligen väcks, hon kan måhända detaljer kring coreövningar, men nja – det som visats från tv och såna här inslag visar på luckor i pedagogik och kunskap, tycker jag!!!

 16. Anna 30 augusti, 2012at13:58

  @Ann-Margerete Clarén: Vad spelar det för roll? Jag har ingen blogg men mina kommentarer signeras med en e-postadress dit du kan vända dig om du vill mig någonting.
  Och NEJ, jag är INTE Olga Rönnberg! Jag är bara en simpel människa som tycker man ska vända sig direkt till den man kritiserar, dvs. TV4 och Olga Rönnberg, istf att snacka en massa skit bakom ryggen.
  Har du fått svar?

 17. Användarens profilbild jessica 30 augusti, 2012at14:06

  Hej Anna!
  Jag vill förtydliga att ingen snackar skit bakom ryggen. Det jag skriver här är fritt att läsa för alla. Jag tycker det är jätteviktigt i en värld med socialamedier att kunna stå för mina åsikter och jag värnar också fantastiskt mycket om träningsbranschen, därför tycker jag att det är viktigt att vi gör saker rätt och också vågar föra en sund diskussion. Alla behöver inte tycka eller anse samma – men det är hälsosamt att kunna diskutera saker för förbättring.

 18. Alex 30 augusti, 2012at18:24

  Okej, jag håller med dig ang. Tv4 och hur de brister ibland med att låta folk presentera “absoluta sanningar” utan disclaimer. Det verkar också som att hon var väldigt oförberedd. I övrigt förstår jag inte riktigt kritiken, för jag har tolkat det som att dessa små inslag är lite till för dem som sitter fast i soffan, de som vill börja och är tämligen otränade inte de atletiska. Och för dem ger ju burpees förbättrad kondition initialt som ju Magnus skriver så bra här ovan. Och man behöver ju inte springa, lika lite som man behöver gå på spinning (vilket är min huvudsakliga konditionsboost).

  Nu har ju även Olga med bla löpintervaller på sin blogg så jag har tolkat henne som att det är intensitet man ska öka framför distans om man vill ha resultat på sin kroppsutformning. Hennes fokus är ju god vardagsform för mammor. att vara såpass stark att man klarar kånka på småbarn. samt att slipa form och flås med liten tidsinsats, inte att springa lopp.

  Det har hon också skrivit om innan vill jag minnas. att man ska träna det man vill bli bra på, hon säger ju inte att man kan springa maraton på burpees som konditionsträning direkt.

  Sedan det här med själva burpeesarna (plural?) svårt att se det extremt pinsamma i de hon visar (förutom lite ofokuserad och ja lite “sloppy”) då det är den typ av burpees man blir visad i princip överallt, har blivit visad i närmaste den samma av oräkneliga “experter” med digra meritförteckningar genom åren. så hur ska man veta vilken som är “den äkta burpeen”? Googlar man ser första sidans träffar i princip ut som Olgas. Nu är jag lekman utan formell utbildning, enbart ett stort träningsintresse. Så de videorna du har postat har jag tittat på med stort intresse och behållning. Men återigen, hur vet man att dessa är “på riktigt”?

  Äsch, nu känns det som jag svamlat en massa, och det är absolut inte menat som en attack på dig utan uppriktig undran, för det är en snårig djungel. Medveten om att jag “försvarar” Olga en del. jag håller inte med henne om allt. men henes blogg har varit en god stöttning att komma tillbaka och ta träning till en annan nivå efter jag fick barn, som jag upplevde var svårt att hitta. Då tyckte jag andra råd man fick om träning som ny mamma, verkligen var 10-20 år tillbaka i tiden om inte mer.

  Nu har jag det senaste halvåret vidgat mina vyer i takt med att träningen blivit en mkt stor del av mitt liv, inte bara som underhåll av kropp utan också som underhållning och intressem, och bland annat hittat dig (och du är ju toppen!)

 19. Användarens profilbild jessica 30 augusti, 2012at20:05

  Hej Alex!

  Så himla kul att du har hittat hit och det gör mig fantastisk glad att du framför dina åsikter. Jag tycker det är underbart att du har hittat en förebild i Olga och jag är fullständigt övertygad om att hon gör stor skillnad för många. Hon är en grymt karismatisk och snygg tjej som inspirerar. Min kritik ligger verkligen inte alls mot henne och jag vill absolut inte slå ned på henne som person. Jag läser inte hennes blogg utan de intryck jag har av henne kommer från de framträdande hon gjort i tv-rutan.

  Det som jag reagerar på främst är just det som du beskriver, träningstipsen riktas till “soffpotatisen” (vilket i sig är ett grymt bra initiativ av TV4). Viktigast för nybörjaren är att man skapar en grund för en bra fortsättning till en hälsosam vana och inte förmedlar något som kan leda till skador och temporärt avbrott från träning. Eller skapar en felaktig illusion om snabba resultat.

  I detta tycker jag att TV4 borde säkerställa vad som sägs och förmedlas. Det jag fastnade vid är att burpees jämförs med löpning och att man inte förklarar den väsentliga skillnaden emellan att köra burpees och “ren” uthållighetsträning.

  Är en burpee verkligen den bästa övningen för den som är helt otränad? Visst som du skriver och som Magnus skriver, så skulle en burpee (och alla annan träning som får hjärtat att slå), kortsiktigt ge en central effekt på kroppen för en människa som varit stillasittande – men är det ett “bättre” alternativ än löpning eller ger samma effekt ?
  För en högst otränad individ skulle med all sannolikhet burpeen leda till yrsel till följd av blodtrycksfall, vilket inte skulle ge en behaglig upplevelse som skulle ge mersmak och vissa skulle säkert älska varje burpee. Vi är alla olika och det är underbart i värld där allt oftast ska likriktas. Men sanningen är den att du skulle garanterat få bättre syreupptagningsförmåga av att springa regelbundet. Det hade varit himla kul att se en studie på jämförelsen. Däremot anser jag absolut inte att alla ska springa, det är självklart att man kan träna annat för att förbättra konditionen. Man ska göra det man blir glad av och mår bra av.

  När det kommer till burpeens teknik så är en burbee en helkroppsövning vars utförande alltid har diskuterats och kommer diskuteras.

  Det jag främst vill lyfta i denna diskussion är ansvaret som vi har som arbetar med träning att alltid förmedla hälsa som ska ge ökad livskvalitet och ta ett ansvar att utbilda och hjälpa de som är i behov av en knuff i rätt riktning. Det är så himla ofta jag hör hela branschen sucka av felaktigheter som skickas ut via tv men aldrig någon som tar upp det till diskussion för att få en förändring.

  Jag hade önskat att TV4 hade gett Olga mer tid att just säkerställa allt detta.

  Åh, jag hoppas du förstår vad jag menar.

  Ha en underbar kväll.

  Jessica

 20. Alex 30 augusti, 2012at20:17

  Härligt! Tack för svar, och så utförligt sen. Och jo jag förstår hur du menar, och jag håller med dig till fullo. Just det där att inte bli avskräckt och tro att man inte kan är bland det viktigaste i början för att lyckas bli en sån där “tränande person”, iallafall var det det för mig.

  Tack för att du utvecklade dina tankegångar. Uppskattar det verkligen

  (Jag hittade vägen mot att bli den där personen dit till stor del tack vare spinning, det var rätt väg för mig, och vidare intresse av det ledde mig hit.)

 21. Användarens profilbild jessica 30 augusti, 2012at20:22

  Tusen tack själv för att du tar dig tid!
  För mig är det extremt viktigt att mina värderingar blir rätt tolkade, så jag förtydligar mer än gärna miljoner gånger om :)
  Känns så himla roligt att höra att du fastnat för spinning som träningsform – visst är det fantastiskt!

 22. Jennifer 31 augusti, 2012at09:44

  Håller med dig Jessica! Tror tyvärr att folk inte är ute efter att lära sig korrekta utföranden för övningar eller korrekt löpteknik utan vill ha en quick-fix och TV4 är en kommersiell kanal…

 23. linaflickan 3 november, 2013at11:51

  Såg detta inlägget idag när jag sökte på “äkta burpee”. Väldigt bra instruktioner i de filmklipp du länkade till. Nu kanske tom jag kan få till att göra en riktig. :) Ska definitiv testa detta.
  Tackar!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *