Att hantera negativ feedback som instruktör

Jag fick en fråga om hur jag som instruktör hanterar negativ feedback i samband med mina klasser. Främst då feedback som framförs okonstruktivt.

Det viktigaste jag kan säga är “You cant please them all” – men likaväl är det viktigt att vara öppen och mottaglig och också granska den feedback du fick, nyfiket och lite från helikopterperspektiv. Vilket så klart ibland är lättare sagt än gjort.

Många gånger så har förmodligen tillvägagångssättet som feedbacken framförs på inte med dig att göra, om den är framförs hårt och aggressivt. Feedbacken kan vara relevant men hur den framförs har oftast med personen som framför den att göra. Du har ju ingen aning om vad hon/han har med sig in i bagaget. Kanske har personen haft världens sämsta dag eller så triggade du något i henne.

Vem vet.

Hur som, så försöker jag i de fall det händer att jag får feedback som framförs otrevligt (så klart det händer – det händer oss alla någon gång) att andas lite djupare och inte ta det personligt men lyssna och ta till mig feedbacken och bemöta den på ett proffsigt sätt. Sedan kan jag muttra sjuhundra varv i min tysthet. Men det är en annan sak. Fast ibland är jag bara människa och blir ledsen. Vilket också är ok. Så klart. Bara man kan borsta av sig på axlarna efter ett tag.

Den som ger feedback har lika mycket ansvar att se till att den framförs så att mottagaren kan ta den till sig.

Jag försöker också se på feedbacken som framförs och faktiskt medvetet göra ett aktivt val om jag vill ta den till mig eller ej. Med andra ord om det som sas var relevant. Många gånger finns det alltid något man kan ta med sig, men ibland kanske inte.

Jag önska att man kunde be alla lämna konstruktiv feedback och också ta ansvar för att den landar rätt, men så enkelt är det inte.


Låt inte feedbacken slå ned dig. Ta den till dig om det är relevant och välj om du kan utvecklas med den eller om du ska låta orden rinna av dig och att de kanske faktiskt inte handlade om dig. Som sagt, du kan inte tillfredsställa alla – därför är det så fantastiskt att i alla instruktörer bor en unik personlighet och att våra deltagare någonstans kan hitta en favorit.

 

 

8 Comments

 1. Viccys Biffblogg! 11 mars, 2014at09:17

  Förstår att det kan va tufft. Har själv funderat på att bli instruktör! :) Typ bodypump eller liknande.

 2. Användarens profilbild jessica 11 mars, 2014at09:40

  Då tycker jag du ska bli det :)

 3. Felicia 11 mars, 2014at10:16

  Bra skrivet!! Man kan inte glädja alla är det absolut bästa att tänka. Sedan brukar jag också tänka på alla andra underbara kommentarer, meningar man får. För visst händer det att någon har åsikter – för högt, för mörkt osv osv.. Och man ska lyssna på vad dom säger såklart och ta till sig de men samtidigt ska man hålla sin klass med sin egna personlighet och på sitt sätt.. Och det kommer inte passa för alla, men då är det tur att det finns fler instruktörer.. Alla kan hitta någon man gillar :)

  Men tur är det att dom flesta kommentarerna är helt fantastiska.. och med dom växer man lite varje gång :)

 4. Ida 11 mars, 2014at11:16

  Mycket fint skrivet! Jag har själv testat många olika spinninginstruktörer på Sats och har alltid lyckats komma tillbaka till dig! Ser fram emot att få börja dina spinningklasser på hötorget. Har faktiskt saknat dig på måndagarna på Spårvagnshallarna! :( Men hötorget passar mig egentligen bättre, eftersom det är närmare hem! :)

 5. Anna Jansson 11 mars, 2014at16:24

  Jag har brottats en del med det där i min roll som lärare också. Jag håller precis på att lära mig att jag inte kan vara alla till lags, även om jag så skulle vilja… En svår med nyttig läxa.

 6. Axel 11 mars, 2014at21:53

  Funderar på vilken den vanligast kritiken är? Kanske är återkommande teman som dyker upp.

 7. Användarens profilbild jessica 11 mars, 2014at21:58

  Axel – Tror det är så himla olika faktiskt.
  Anna – Precis så är det ju.
  Ida – underbara du. Längtar tills vi har våra måndagar tillbaka.
  Felicia – så sant!

 8. Pingback:Mammastarkövningar del 1 och kritik « foraldrafitness

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *