Att köpa cykel

Postar om på begäran.

Många har frågat mig om vad man ska tänka på i djungeln av cyklar. Det finns hur mycket och många alternativ som helst. Billigare och dyrare. Du kan göra av med hur mycket pengar som helst, om du vill. Men frågan är, vad behöver just du?

Innan du går in i en cykelbutik eller börjar kolla runt på nätet, Blocket, Happy MTB osv, bör du kunna svara på nedan, annars blir det lätt att du någonstans gör ett felköp.

 

Nummer ett. Bestäm först VAD ska du ha cykeln till först och främst? Vill du köra i skogen, landsväg, stadskörning, cykelpendla, tempo, cykelkross, tävla eller träna? Behöver du investera i en eller flera cyklar?

Om du väljer en MTB, ska du ha heldämpat eller hardtail (dvs bara dämpning fram). Testkör så du vet och förstår skillnaden.

När du bestämt detta kan vi börja kika på cyklar. Nu börjar det roliga! Ofta är cykelbutiker specialiserade mot ett håll även om de har ett stort utbud, så kolla upp att du hamnar rätt. De har ofta också avtal med olika märken. Vilket innebär att utbudet på just olika märken varierar från butik till butik.

 

Nummer två. Vilken budget har du?

Budgeten är egentligen det som begränsar dig och hjälper dig. Det är onödigt att lägga hutlösa summor om du inte har behov av en sådan typ av utrustning men också det som styr vilken kvalitet du får.

Det viktigaste är inte alltid, faktiskt, att köpa den lättaste ramen och sedan snåla på resten. Lägg krutet på bra hjul och växlar. Alla växlar har olika nivåer.

Passa också ut en sadel som fungerar till hur du är skapt. Tjejer behöver ofta en annan sadeln är killar, av förklarliga skäl. Med rätt sadel kan du sitta hela dagen, med fel sadel vill du aldrig sitta på den igen efter en hel dag.

Låt dig inte luras av “reapriser” eller superkap där det sitter bra växlar och kolfiberram, men övriga komponenter kanske rent av suger, text tunga hjul med dålig kvalitet. Att uppgradera ett hjulpar kan innebära allt från 5 000 – 20 000 (eller ännu mer), på en mtb.

 

Nummer tre. Hur mycket kommer du cykla? Ärligt.

Låt det styra din budget.

 

Nummer fyra. Vad du alltid ska investera i utöver cykeln är:

Hjälm. En godkänd hjälm som sitter bra. Cykelskor. Lampor. Vadderade brallor. BikeFit – du får hjälp att ställa in cykeln efter din anatomi så att du kan leverera 100% i sadeln.

 

Fortsätt fråga, jag svarar så bra jag kan.

 

s-works great the divide 7

5 Comments

 1. the B-ROOM 5 augusti, 2013at13:25

  Bra inlägg! Har precis köpt en MTB och planerar för en härlig höst.

 2. Användarens profilbild jessica 5 augusti, 2013at13:27

  Vad kuuul! Vi måste göra en mtb-helg tror jag minsann!

 3. Remberto Adam Belcourt 5 augusti, 2013at19:25

  Borde ha läst det innan jag köpte cykel nyligen! :) Ah,… jag är nöjd ändå!

 4. minialthini 5 augusti, 2013at20:11

  handskar, liten väska under sadeln, gortex överdrag till dojjorna för regniga dagar. Listan kan fortsätta i all evighet:)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *