Att tänka på när du kör på trainer inomhus

… eller vilken konditionsträning som helst egentligen, där du använder pulsmätare som indikator på din ansträngning.

 

Att sätta sig på en trainer är extremt effektivt ur många synvinklar, tidsbesparande och man jämför med att ta sig ut på en tvåhjuling, kräver en hel del pannben och någon form av bra underhållning, som musik eller tv tycker jag.

 

Bra att tänka på är att inte ropa hej i förtjusning över att det känns så extremt lätt att ligga på en pulszon som kändes asjobbig i  början av passet eller när du kör utomhus, om du sitter i rumstemperatur, har kört en bra stund så du svettats ordentligt samt har pumpande musik i hörlurarna,

 

Det som händer med kroppen under fysisk ansträngning är smått fantastiskt. Jag kan liksom aldrig riktigt sluta fascineras över att kroppen är så magiskt duktig på att styra alla processer till att alltid leverera så bra den kan under rådande omständigheter.

 

Det jag egentligen vill säga är att du kan förvänta dig att du ligger på en högre puls för samma ansträngning efter ett par intervaller eller om du kör distans, efter ett tag. Det som sker är något som benämns bla “pulsdrift”.

 

Allting är aldrig så enkelt att man kan generalisera och det beror så klart på flera olika faktorer.  Men kortfattat, varm omgivning gör att du svettas mer för att kyla ned ditt system. Större svettning leder till successiv minskning av blodvolym, stigande kroppstemperatur och utmattning lokalt i muskelfibrerna och nervsystemet. Vilket gör att hjärtat får jobba lite hårdare.

 

Med andra ord, så bör du alltid också gå efter en ansträngningsskala och gradera din ansträngning och sedan stämma av med pulsen. Intervaller som ligger tidigt i passet kan av ovanstående förklaring ligga mer på samma pulstal medan du i slutet av passet kan förvänta dig att de ligger högre även om ansträngningen är den samma.

 

Också den där härligt pumpande musiken som peppar dig och får dig att stanna motiverad, kan också ge dig ett litet adrenalinpåslag som gör att hjärtat slår lite snabbare.