Igår var typ hela bloggstockholm på kokosfest för att hylla den fantastiska nöten och Holistics grymma produkter. Jag tycker faktiskt om Holistics produkter. Jag gillar att de tänker ett steg extra och använder dagligen bland annat deras kokosfett samt linfröolja.

Däremot studsar jag till när man pratar om näringslära och inte riktigt håller isär begreppen och förvirrar det för gemene man som var där för att få insikt i varför vi ska äta kokosfett och varför vi hyllar nöten som innan varit i skamvrån. Framförallt blir jag förvånad när man säger att kokosfett (som absolut är en grym fettkälla) inte kan göra oss tjocka och fungerar som ketoner.

Mig veterligen så är det en enkel ekvation, äter du mer än du förbrukar går du upp i vikt äter du mindre går du ner.

För att hjärnan ska använda “fett” som energi måste det var i form av ketoner. Ketoner bildas om kroppen inte har tillgång till snabb energi och dessutom börjat förbränna glykogenet som är lagrat i levern – för att hålla jämna nivåer av blodsocker. Dvs snabb energi till bla hjärnan (glukos). I takt med att kroppen tar av leverglykogenet så sjunker mängden insulin i blodet. Mindre insulin i blodet frisätter fettsyror från fetcellerna och överskott på fria fettsyror hamnar i levern där de förbränns och bildar ketonkroppar. Glukos och ketoner kan användas som bränsle till hjärnan – inte fettsyror.

Det är alltså inte bara till att äta kokosfett och förvänta sig att kroppen ska pumpa ut ketoner. Det krävs lite mer. Lite mer av kroppen och lite mer av vad du stoppar i dig.

Det är inte heller så att munhålan kan ta upp kokosfett och skicka ut det direkt till hjärnan som ketoner. Levern måste sparka igång och hjälpa till den processen.

 

Sara, jag & Åsa igår på kokosfest.


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center