Begrepp och kokos

Igår var typ hela bloggstockholm på kokosfest för att hylla den fantastiska nöten och Holistics grymma produkter. Jag tycker faktiskt om Holistics produkter. Jag gillar att de tänker ett steg extra och använder dagligen bland annat deras kokosfett samt linfröolja.

Däremot studsar jag till när man pratar om näringslära och inte riktigt håller isär begreppen och förvirrar det för gemene man som var där för att få insikt i varför vi ska äta kokosfett och varför vi hyllar nöten som innan varit i skamvrån. Framförallt blir jag förvånad när man säger att kokosfett (som absolut är en grym fettkälla) inte kan göra oss tjocka och fungerar som ketoner.

Mig veterligen så är det en enkel ekvation, äter du mer än du förbrukar går du upp i vikt äter du mindre går du ner.

För att hjärnan ska använda “fett” som energi måste det var i form av ketoner. Ketoner bildas om kroppen inte har tillgång till snabb energi och dessutom börjat förbränna glykogenet som är lagrat i levern – för att hålla jämna nivåer av blodsocker. Dvs snabb energi till bla hjärnan (glukos). I takt med att kroppen tar av leverglykogenet så sjunker mängden insulin i blodet. Mindre insulin i blodet frisätter fettsyror från fetcellerna och överskott på fria fettsyror hamnar i levern där de förbränns och bildar ketonkroppar. Glukos och ketoner kan användas som bränsle till hjärnan – inte fettsyror.

Det är alltså inte bara till att äta kokosfett och förvänta sig att kroppen ska pumpa ut ketoner. Det krävs lite mer. Lite mer av kroppen och lite mer av vad du stoppar i dig.

Det är inte heller så att munhålan kan ta upp kokosfett och skicka ut det direkt till hjärnan som ketoner. Levern måste sparka igång och hjälpa till den processen.

 

Sara, jag & Åsa igår på kokosfest.

8 Comments

 1. Camilla 10 maj, 2012at21:23

  Lite nyfiken hur (och varför?) du använder linfrö oljan? Har tittat på den flera gånger i butiken eftersom ja hört att den e bra, men inte kommit på till vad.

 2. Användarens profilbild jessica 10 maj, 2012at21:24

  Jag använder den i smoothies. :)

 3. Madde! 10 maj, 2012at22:00

  Guuuuud så skönt att det är fler som studsar till vid dessa tillfällen!
  Inget ont menat att folk VILL hjälpa andra i djungeln av livsmedel, rön och myter om vad som är bra och mindre bra att äta. Extra viktigt är dock att man då vet vad man pratar om så man inte bara startar “nya” myter! Visst vore det smidigt om Cocosfettet kunde gå rätt upp i hjärnan alternativt sätta igång nån slags ketonpump som förbränner fett, men så är det ju tyvärr inte! Kroppen är allt för häftig och komplex för att det ska gå så smidigt!
  Tummen upp för en toppenbra och inspirerande blogg!=)

 4. Användarens profilbild jessica 10 maj, 2012at22:02

  Tack Madde! Jag tycker som du att det är så synd att inte just inse hur cool kroppen är och inte riktigt förklara det.
  Kram
  J

 5. Erika 10 maj, 2012at22:07

  Bra skrivet om fett! Å vilka snygga tjejer:)

 6. Användarens profilbild jessica 10 maj, 2012at22:36

  Tack fina du Erika!

 7. Alexandra 12 maj, 2012at19:49

  Jag är förvirrad av allt, men läser på då jag precis nyligen rivstartat med LCHF och bra resultat. Men jag är försiktig. Har precis börjat titta på det här med kokos.

 8. soffan 12 maj, 2012at22:48

  Åh, snyggisar!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *