Begreppsförvirring #1

Vi älskar just nu uthållighetssporter och HIT lite extra tror jag. Och det är så himla kul att det är så och att alla kunskapstörstar. Jag vill bara reda ut lite grepp som jag sett florerar runt och som beskrivs lite felaktigt.

Först ut är extensiva intervaller. 

Enkel förklaring, intervaller för att förbättra din mjölksyratröskel där intervallen är dubbelt så lång som vilan.

Under intervallen vill du ligga din mjölksyratröskel (förmodligen någonstans mellan 82-87% av MHR för en “vanlig” motionär) och i vilan ta dig ner till 65-75% i återhämtning.  Det man sett är att halva tiden av intervalltiden kan vara lite för lång vila. Beroende på ditt utgångsläge, så klart. Men generellt så kan du minska vilan lite. Många kör för kort tid på tröskeln. 1 minut för en vanlig motionär innebär att de knappt hinner upp i rätt intensitet. Så på en vanlig cykelklass med avseende att köra intervaller i extensiv form och i syfte att förflytta pulsen bör intervallen vara 3 min lång, minst.

Effektivt och hyfsat behagligt och extremt tacksam intervallform.

[insert]

[/insert]

5 Comments

 1. Jenny 14 november, 2013at15:22

  Det ser ut som Jaime är en ninja som på en millisekund grejar nåt på dig när du svischar förbi i 190 nyck. :) Håller med Sara, sjukt snygg! Och jättebra inlägg.

 2. Betty 14 november, 2013at15:43

  Bra inlägg och jag håller med om att bilden är ursnygg!!!!

 3. Frida 21 november, 2013at13:42

  Ett annat sätt att få till det på cykelklasser är att köra vilan väldigt kort. “på tröskel” 60-90s, 10-15s vila, nonstop i 10-20min. Blir samma effekt :) så länge folk faktiskt har vett/blir guidade att gå ut i rätt intensitet så att tröskeltiden kan hållas från intervall 1 till sista!

 4. Håkan Petersson 28 december, 2013at17:43

  Tycker att jag känner igen tältet som du sitter i på bilden….

  Begreppet intervall för mig är helheten dvs både arbetet och vilan. Tex 10(3-1) … 10 stycken intervaller med 3 minuters arbete och 1 minut vila. Som jag ser det utrycker du något annat i inledningen av din artikel. Men men … Jag är skolad i den gamla skolan :-) Gott Nytt År Jessica

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *