Dags för Cykelvasan

Dags för Cykelvasan igen. Nu är vi inte på slutspurten mot starten i Sälen. 94 km till målet i Mora. Väderprognosen har svängt ordentligt från regn och under 10 grader, till att nu vara en skur innan start. Sedan uppehåll och över 10 grader.

Stugorna uppe Lindvallen, Sälen och Mora med omnejd, fylls av sådana som gillar att trampa sig fram på två hjul.

Jag har varit nere i Holland en sväng efter att varit och studsat två dagar hemma. Tokig uppladdning, men det kanske är det som är det bästa receptet på “pang pang” i benen.

Vi rullar upp imorrn och hämtar nummerlapparna och på lördag går starten. 45 min innan herrarna. Skickar värsta största elogen till Vasaloppet som gör en sådan fantastisk grej för damcykling. Hurra och heja Cykelvasan!

Jag har fått lite frågor hur man förbereder sig för Cykelvasan och här kommer de tips jag samlat på mig under de 3 åren jag varit aktiv på cykeln.

Vi är alla olika. Fungerar olika och har olika behov. Vissa fundamentala saker funkar för alla och är bättre än andra men i slutändan är det viktigaste att du känner efter vad just du behöver för att stå på startlinjen med den bästa känslan.

Noja inte över vad du har eller inte har tränat, istället fokusera på att visualisera en bra känsla som du vill ha med dig under loppet.

Cykeln

Ge den kärlek. Se till att din cykel är nyservad. Kolla igenom allt, så onödigt att få ett haveri under loppet. Börja med att tvätta cykeln och rengör kedjan. Är inte kedjan bytt på länge, byt den. Smörj kedjan, växellänkage kan ibland må bra av att få en liten skvätt de med, kolla att alla skruvar sitter. Ta cykeln på en testrunda och kolla att växlar och bromsar funkar. Har du inte bytt däck och slang på ett tag kan det vara läge att göra det för att minimera punkarisken. Cykelvasan är lättkörd – du behöver inga grova däck för stök, bök och lera.
Inne på mässområdet i Lindvallen, finns det hjälp att få om du missat att serva den.

Vad ska du ha på dig?

Nu vankas det inte längre regn under loppet längre. Däremot kommer det till att regna precis innan start och ska du rulla ned från Lindvallen till start – kommer det till att bli både blött och kallt. Vasaloppets (Cykelvasans) organisation är fantastisk och det är supersmidigt med tanke på hur många som startar, att lämna en väska som transporteras till målet i Mora. Mao ta på dig överdragskläder. Viktigast är nog att komma ihåg att du blir varm när du kör. Jag kommer mest troligen köra med ett tunt underställ under jerseyn, korta ben, eventuellt ärmvärmare, så som prognosen är just nu.

Äta och dricka

Vanligaste felet man gör att man fyller på med för lite energi för sent. Säger det igen, Vasaloppet är en otroligt fantastisk apparat med grym service till dig som kör loppet med depåer med sportdryck, vatten, saltgurka osv. Fyll på!

Se till att du har energi så det räcker med dig och drick och ät under hela loppet regelbundet. Jag gillar Enervit liquid bäst. Tips är att öppna dem en gång (de med skruvkork) och sedan stänga så du bryter plomberingen och slipper strula med den under loppet. Har du inte allt du behöver vet jag att Enervit står i Lindvallen och vid starten.

Har du slut på vätska och energi, eller tappat flaskan, tjänar du absolut på att stanna vid kontrollerna och fylla på. Tappar du, våga fråga om någon har en extra flaska. Finns alltid någon som är snäll.

 

enervit

 

Vad kan du förvänta dig av banan då?

Banan från Sälen till Mora är extremt lättkörd. Några tuffa stigningar men inget stök och bök. Dock börjar det direkt från start med en klättring upp mot Smågan och den är lång. Bränn dig inte här. Du tar igen det sen.

Man jobbar hårt med att förbättra banan och saxat nedan är från Vasaloppet om förändringarna för 2016:

Till 2016 års lopp har Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår fått 2 km ny sträckning mellan Smågan och Mångsbodarna. Under sträckan mellan dessa två klassiska kontroller når man även banans högsta punkt på 525 m ö h. Här, efter ungefär 16 kilometers cykling från starten, kommer den nya sträckningen på cirka 2 km: Ett parti som underlagsmässigt kan jämföras med en gammal fäbodväg som slingrar sig fram genom naturskön terräng och passerar tre stycken myrpartier på en total sträcka av 200 meter. Här möts cyklisterna av 3,5 meter bred cykeltrall som har lagts ut för att skydda känslig mark.
Årets nya sträckning påverkar inte totalsträckans längd och det är heller inga större höjdskillnader från föregående år.

Annat smått och gott som är bra att veta

Var i god tid till starten. Det är många startgrupper och många cyklister som ska in i målområdet.

Läs igenom infon som finns på Vasaloppets hemsida så du har koll på vad som gäller från arrangören.

Bra att veta är så klart att starten går från kl. 07.30 för tävlingsklass dam, 8.15 tävlingsklass herrar och därefter  börjar de släppa iväg motionsklasserna. Totalt finns det 62 led. Du bör vara inne i startområdet senast 30 minuter före din start. Inpassering sker från den bakre delen av startområdet.

Bästa tipset för Cykelvasan är att ha kul

Mitt allra bästa tips är nog att ha kul. Njut. Hjälp till att dra i klungbildningarna och var kompis med alla. Håll till höger om du inte kör om och signalera om du ska köra om. Spela vasaloppsjingeln och kom i stämning.

 

cykelvasan2013-1

 

3 Comments

  1. Mari 11 augusti, 2016at20:39

    Oh. blir sugen :)

  2. Amira 12 augusti, 2016at15:48

    Ååå äntligen en riktig tjejstart för dameliten!! Cykelvasan kan dom!✨??? Hejar på dig av hela mitt hjärta, bästa, starka, grymma, underbara Du???❤️✌?️???✨???????

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *