Minns ni att jag i fjor i september körde ner till Schweiz för att starta med Jaime i Swiss Epic? Prologen tog oss upp 3100 och sedan ned i dalen igen. Jag minns att utsikten var helt sanslöst vacker. Dagen efter skulle vi äntligen få köra på riktigt och startade Stage 1 som slutade med en ordentlig krasch och helikopterfärd. Det blev inget mer Swiss Epic – och jag fick sitta och längta och sukta efter att få cykla på stigarna, bergen och fascinerades av naturen som varje dag gjorde att jag fick ta några extra andetag.

 

Och nu kan vi njuta av bergen, stigarna och den fantastiska landsvägskörningen ihop! Av storslagna oförglömliga bergspass, små slingrande alpvägar, utmanande cykelstigar och spektakulära vyer. Schweiz är liksom som en lekplats för cyklister vare sig du gillar landsvägskörning eller MTB.  Tillsammans med She Rides, Switzerland Tourism och Go Active har vi fått världens härligaste resa, med guldkant och magisk cykling och det bästa är att du kan följa med!

Att cykla i kantonen Valais i södra Schweiz är oerhört varierande och blir aldrig någonsin tråkigt. Valais är känt för sina storartade cykelleder och vi inleder resan i Crans-Montana, som inte bara är en berömd skidort, utan även en utmärkt utgångspunkt för både landsvägscykling och mountainbike. Med tåg tar vi oss sedan till Zermatt, även det en klassisk skid- och klättringsort i Alperna. Zermatt ligger på dryga 1 620 meters höjd och omgärdas av flera toppar över 4 000 meter, bland annat världens vackraste berg – Matterhorn. I Zermatt kör vi bara MTB.

Men vi cyklar inte bara. I resans pris ingår bland annat gemensamma måltider, vinprovning och utflykter.

 

Söndag 20 augusti
Från flygplatsen tar vi tåget till Sierre där vi välkomnas Valais turistbyrå innan vi åker vidare mot Crans-Montana. På kvällen träffas vi över en drink och gemensam middag.

Måndag 21 augusti
Tre fantastiska cykeldagar i Crans-Montana väntar. Efter frukost tar vår lokale guide oss med för att upptäcka de bästa MTB-lederna runt Crans-Montana, lunch äter vi någonstans längs vägen . På eftermiddagen finns tid att chilla på terrassen eller upptäcka Crans-Montana på egen hand. På kvällen träffas vi igen för att få en presentation av regionen och äter sedan en gemensam middag.

Tisdag 22 augusti
Efter frukost träffas vi åter i lobbyn för ännu en dag på cykel. Som vanligt äter vi lunch någonstans på vägen och njuter av utsikten över alperna. På eftermiddagen finns tid att vila upp sig innan vi möts igen för en kväll med vinprovning på en lokal vinkällare.

 

Onsdag 23 augusti
Dags att byta våra MTB-cyklar mot landsvägscyklar. Vår lokale guide tar oss med på en tur till alpinbyn Nendaz, 42 km först 1640 m ner, sedan 865 m upp. Gemensam lunch i Nendaz innan vi fortsätter klättringen mot den vackra sjön Lac de Cleuson. Vi tar oss sedan de 29,5 kilometrarna till Sierre järnvägsstation där vi tar bergbanan upp till Crans-Montana.

Torsdag 24 augusti
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar bussen mot Sion där vi hoppar på tåget mot Zermatt. I Zermatt träffar vi representanter från Zermatt Tourism som efter incheckning på hotellet tar oss med till en lokal fårfarm för en apéro riche, lunch och ölprovning på ett lokalt bryggeri. Fri eftermiddag med tid att göra egna upptäckter i Zermatt. Du kan också följa med och kuggstångsbanan upp till den 3 135 meter höga bergskammen Gornergrat, där du självklart måste ta en selfie framför ett av de mest fotograferade bergen i världen, Matterhorn.

Fredag 25 augusti
Efter frukost träffar vi vår lokale guide som visar oss lämpliga MTB-leder för de kommande dagarna. När vi ätit lunch delar vi upp oss i grupper och ger oss iväg.

Lördag 26 augusti
Ännu mer MTB-cykling står på programmet. Om du efter lunch har behov för lite vila kan du även välja att besöka Matterhorn Alpine Museum. På kvällen blir det en gemensam middag med raclette – dvs en ostkväll på schweiziskt vis.

 

 

Söndag 27 augusti
Efter frukost kan vi, om vädret tillåter och sikten är god, ta linbanan upp till Klein Matterhorn. Alternativt tar vi tåget till termalbaden i Brigerbad som bland annat erbjuder 16 inom- och utomhusbassänger i varierande storlek och med olika vattentemperatur. I god tid tar vi sedan tåget tillbaka till flygplatsen och flyger hem till Sverige igen.

Du hittar allt om resan här. Och jag hoppas du vill med förstås, och har du frågor, jag hoppas det, så ska jag besvara dem.

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *