Det dummaste jag läst på länge

Jag satt och sökte lite på träning och förkylning, mest av nyfikenhet för att se vad man hittar och trillade in på Aktiv Tränings hemsida, ni vet tidningen. Och sitter nu arg som ett bi och förvånad som få.

Så här skriver de, du hittar artikeln här.

Om sjukdomen drabbar lungorna, eller om du har feber, svullna körtlar eller värk i kroppen, så kommer du att bli ännu sämre om du tränar. Om symptomen sitter från halsen och uppåt kan du ev. träna lite lätt. Nästäppa och halsont kan du alltså träna med i ett lugnt tempo.

Skäms.

Det sista du ska göra är träna för över huvudtaget och definitivt INTE med halsont. Du ska inte träna med några förkylningssymptom alls. Det är otroligt idiotiskt.

Det vanligaste man gör och som jag är extremt duktig på att råda andra och ganska otålig på att hålla själv, är att avstå ifrån att sätta igång för tidigt. Vila gärna en dag extra. Och ha som regel att vila lika länge som du varit sjuk.

Ingen träning bygger upp kroppen just under träningstillfället, du stressar ditt system och gör dig mer mottaglig för infektioner på kort sikt, precis efter träningstillfället. Det är i vilan du adapterar till belastningen du utsattes för under träningen och blir starkare och pepprar ditt immunförsvar. Det är också därför det är dumdristigt att inte vila och ge kroppen chans till återhämtning mellan dina pass. Inte enbart för resultaten men också för att hålla dig frisk.

Om du tränar för tidigt, innan du är frisk, stressar du kroppen ännu mer när den redan jobbar för fullt för att göra dig frisk. Där till så sätter du igång ditt kardiovaskulära system och sköljer igenom hela kroppen med infektionen och kan få extremt värre och mycket allvarligare och farligare symptom. Infektionen kan också hitta ditt hjärta och ge dig, om du har otur,men för livet.

Inget kan vara så viktigt i världen att du inte kan vila lite extra, hellre det än att riskera din hälsa och få konsekvenser som kan kosta dig ditt liv.

Och du, det du tränat innan försvinner inte. Du har kvar det. Uteblivna träningstimmar och sjukdom är en del av livscykeln. Det är liksom ändå ingen ide alls att försöka träna för bättre resultat eller välmående när träningen snarare gör att du får motsatt effekt.

 

7 Comments

 1. Vickan 28 januari, 2014at07:18

  Det finns dock läkare som stödjer det som står. Har flertalet gånger rådfrågat läkare och de jag har frågat menar att de första 1-2 dagarna då man börjar bli sjuk bör man inte träna. Ont i kroppen, inflammation, magsjuka, feber ska man inte träna. Det brukar nämnas just under halsen. Jag har fått ok att träna (men ta det lugnare) från läkare vid ont i halsen utom just de första 1-2 dagarna. Rätt/fel? Vet ej, men det har fungerat för mig. Obs, kör aldrig högintensiv träning vid ont i halsen, utan tar det som sagt ganska lugnt.

 2. Användarens profilbild jessica 28 januari, 2014at09:49

  Oj vilka tokiga läkare. Det är verkligen helt idiotiskt att de säger så.
  Jag har många vänner i min omgivning som gjort så och fått allvarliga men. Därtill så kan du inte tillgodose dig träningen fullt ut om du tränar med en infektion förmodligen förlänger du också sjukdomstiden.

 3. Helena Enqvist 28 januari, 2014at10:08

  Jag håller med dig till fullo Jessica. Vet ju tyvärr av egen erfarenhet vad som kan hända om man tränar vid sjukdom. Inte något jag vill göra om.
  Vickan- jag skulle inte träna med halsont överhuvudtaget. Nu kommer jag inte håg exakt vad hur läkaren sa till mig mer än att även en mycket liten halsinfektion ökade risken för hjärtmuskeln.

 4. Pingback:Erkänner | Camilla tränar

 5. Helena 28 januari, 2014at12:16

  Men va…!? Vad är det för galning som har skrivit det här!?!?

 6. sanna 28 januari, 2014at13:19

  Komiskt att jag hamnade här när jag tänkte nyss, ska jag med och träna med mamma lite försiktigt idag ändå? Men har så jäkla ont i halsen och stannar hemma ist och bra var väll det för känner mig ännu varmare nu! :)

  MEN en “liten” fråga:

  Jag har börjat träna på gym sedan 1,5 månader tbx. Jag tränar både styrka och kondition. (2-3 ggr i veckan) Allt har gått bra och jag har mätt i både midja och lår + vikt. För någon vecka sedan såg och mätte jag skillnad och kände mig riktigt nöjd. Kände tom skillnad på mina jeans. Men iaf, så nu har jag känt att jag gått tbx dessa cm och så gick jag och mätte mig nu nyss och är tbx på ruta 1 igen?! HUR SKA JAG FÅ SMALARE MAGE OCH LÅR(helst fettet på innerlåren)?

  Fattar inte vad jag gör för fel! Har gått upp i vikt också, och kan förstå att det är musklerna och vikten bryr jag mig inte så mkt om men jag förstår inte vrf inte mina lår och mage blir plattare? Snälla kom med dina bästa tips, vad gäller kost och träning känner mig helt lost och blir så arg och besviken på resultatet nu. Och på mig! Har jag gjort ngt fel?? Vill att det ska visa resultat! (Vad gäller kosten så försöker jag göra små skillnader som tex inte äta så mkt onyttigt och inge vitt bröd osv. Lite mindre mat. Men inget jätte märkvärdigt, tips på de kanske..?)

  / Sanna, Sanna@hyvarinen.se

 7. Annica 28 januari, 2014at21:33

  Jag har oxå fått höra av läkare att risken för hjärtmuskelinflammation är överdriven då den orsakas av ett speciellt virus/bakterie. Just då hade jag (långdraget) ont i halsen men ingen infektion, läkaren trodde det var torra slemhinnor pga kyla och torr luft.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *