Jag får ganska ofta frågor om min glutenintolerans eller känslighet. Eller vad tusan man nu ska kalla det. Framför allt hur jag liksom fått till det i vardagen.

Jag har så länge jag kan minnas haft ont i magen. Eller ofta problem. Knip. Fosterställning. Men accepterat det. Vilket egentligen är ganska lustigt.

När jag fick mitt besked för drygt 1 och ett halvt år sedan, grät jag floder och var ett tag extremt uppgiven. Jag älskar bröd och pasta och oavsett att det kommer bättre o bättre ersättningsprodukter utan gluten, blir det aldrig samma sak. Oftast är bröden inte alls goda någonstans. Dessutom tycker jag att det är jobbigt att liksom alltid be om mat utan gluten, laktos och äggvita. Jag känner mig till besvär liksom.

Att vara intolerant innebär att tunntarmens slemhinna skadas av gluten och skapar inflammationer i tarmen och förändrar tarmluddets struktur vilket i sin tur gör att inte alla näringsämnen kan tas upp. När man utesluter gluten ur sin kost ger man tarmen chans att läka och återhämta sig. För en vuxen kan det ta upp emot ett år. Bara en liten mängd gluten skadar tarmen och sätter i gång hela processen igen med en inflammerad tarm.

Så vad äter jag nu? Massor av ris, havregryn och rotfrukter är min stora källa till kolhydrater. Eller ja, kolhydrater finns ju faktiskt i så mycket. Problemet är inte att laga maten hemma. Hemma är det lätt att få i sig bra och god mat. Problemet är snarare att äta ute och bli mätt eller lyckas få något som är helt utan något av det jag är känslig emot. Två gånger av tre blir det alltid fel när jag beställer något och ganska ofta får jag nöja mig med några salladsblad och lite protein och lämnar stället lika hungrig som jag kom.  De flesta gångerna får jag blunda för att det är laktos med i bilden och sedan skynda hem med en ballongmage. 

Har du precis fått beskedet? Jag vet hur det känns och jag har också och gör det fortfarande i bland, känt mig uppgiven. Men, det finns härliga produkter som hjälper brödbak hemma på traven och det går. Sedan får man ofta andas några gånger pga dåligt insatt restaurangpersonal som serverar matvete och propsar på att det är glutenfritt. Jag skulle önska att de hade mer koll.

Jag försöker dela med mig av mina recept så mycket jag kan (det är nog dags att jag djupdyker i köket och får upp lite fler) – botanisera där! Och du – skriv till mig, kommentera så ska jag peppa dig vidare.

Du kommer till att bli gladare med en glad mage och tarm. Så påminn dig själv där, när du inte kan ta det där fantastiska surdegsbrödet, att du faktiskt kommer må bättre utan och få en mer samarbetsvillig och lycklig kropp.  Och ibland är det också ok att vara förbannad och arg över det, bara du blir glad igen senare och trollar fram något magiskt gott som du kan äta  och  som gör dina smaklökar på gott humör.

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center