Jag har ganska länge misstänkt att något som jag stoppar i mig får min kropp till att slå bakut. Det har legat där i bakhuvudet i många år (!) att jag verkligen borde kolla upp det ordentligt och en gång för alla. Av någon anledning har jag inte gjort det och jag liksom har lärt mig att leva med svullen mage, knip och att jag samlar på mig vätska. Jag är ofta himla bra på att vägleda andra men prioriterar inte alltid mig själv och har faktiskt mer eller mindre bara accepterat att det är väl liksom så min mage är.

Jag visste sedan innan att jag är känslig mot laktos och har uteslutet laktos ur min kost ett bra tag. Jag har misstänkt gluten men inte gjort något radikalt – dels för att jag har svårt att sätta förbud i matväg då jag gärna vill kunna äta något om jag känner mig sugen. Liksom lite lagom ge och ta. Jag tycker dessutom inte att man ska ha förbud i sin kost utan i stället sunt förnuft och kunna tillåta sig det mesta men balanserat till energi in och ut. Jag om någon tycker ofta att jag är värd ett fantastiskt glas rött med en lika grym smakpalett.

Hur som, en vän till mig har också haft problem och valt att göra en ordentlig utredning mot födesämnesallergi. Hon har fått hjälp och mår så mycket bättre, vilket gjorde att jag nyfiket bestämde att göra samma test. Ett blodprov senare vet jag nu att det pågår en rad inflammatoriska processer i min kropp som följd av att min kropp skapar antikroppar mot vissa födoämne och att min slemhinna i tarmen är irriterad.

Jag köper aldrig saker och ting rakt av, men jag får svart på vitt att jag har antikroppar mot vissa saker jag stoppar i mig. I uppemot ett halvår måste jag undvika vissa saker för att få bukt med slemhinnan och inflammationerna. Sedan kan jag börja smyga in lite av det jag måste avstå.

Det kändes först skönt att verkligen få ett besked på att saker jag känt kanske inte varit sådär helt ok för mig, verkligen inte i heller är det, i alla fall inte just nu. Jag måste alltså fram till februari nästa år avstå från gluten helt, ägg i åtminstone 3 månader och likaså ingefära, amaranth, agavenektar och ruccola(av alla saker). Mjölkprotein bör jag inte äta större mängder av.

 Sedan när jag gick i affären, vrålhungrig, och insåg vad jag måste avstå ett tag, så blev jag ledsen. Och när jag dessutom förstod att ägg och gluten finns i så extremt mycket blev jag lite handfallen.
Visst jag kommer fixa det fint och det finns en massa alternativ. Men jag är livsnjutare och jag älskar bra vällagad mat med sensationella smaker. De senaste dagarna sedan jag fick beskedet har jag varit vrålhungrig. Jag är van vid att inta kolhydrater och funkar bäst med det – jag håller ju trots allt på med uthållighetsidrotter. Jag märker i och för sig att jag är mindre svullen. Men jag får inte i mig tillräckligt med energi och måste tänka till ordentligt när jag ska äta, vilket jag inte är vare sig van vid eller bekväm med. Jag gillar inte i heller den tafatta smaken på glutenprodukterna men hoppas att jag snart hittar bättre alternativ.
Jag säger bara heja tarmarna skynda er och läk så vi kan ha kul igen.

 

 

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center