Det här med maten – gluten, laktos, äggallergi.

Jag har ganska länge misstänkt att något som jag stoppar i mig får min kropp till att slå bakut. Det har legat där i bakhuvudet i många år (!) att jag verkligen borde kolla upp det ordentligt och en gång för alla. Av någon anledning har jag inte gjort det och jag liksom har lärt mig att leva med svullen mage, knip och att jag samlar på mig vätska. Jag är ofta himla bra på att vägleda andra men prioriterar inte alltid mig själv och har faktiskt mer eller mindre bara accepterat att det är väl liksom så min mage är.

Jag visste sedan innan att jag är känslig mot laktos och har uteslutet laktos ur min kost ett bra tag. Jag har misstänkt gluten men inte gjort något radikalt – dels för att jag har svårt att sätta förbud i matväg då jag gärna vill kunna äta något om jag känner mig sugen. Liksom lite lagom ge och ta. Jag tycker dessutom inte att man ska ha förbud i sin kost utan i stället sunt förnuft och kunna tillåta sig det mesta men balanserat till energi in och ut. Jag om någon tycker ofta att jag är värd ett fantastiskt glas rött med en lika grym smakpalett.

Hur som, en vän till mig har också haft problem och valt att göra en ordentlig utredning mot födesämnesallergi. Hon har fått hjälp och mår så mycket bättre, vilket gjorde att jag nyfiket bestämde att göra samma test. Ett blodprov senare vet jag nu att det pågår en rad inflammatoriska processer i min kropp som följd av att min kropp skapar antikroppar mot vissa födoämne och att min slemhinna i tarmen är irriterad.

Jag köper aldrig saker och ting rakt av, men jag får svart på vitt att jag har antikroppar mot vissa saker jag stoppar i mig. I uppemot ett halvår måste jag undvika vissa saker för att få bukt med slemhinnan och inflammationerna. Sedan kan jag börja smyga in lite av det jag måste avstå.

Det kändes först skönt att verkligen få ett besked på att saker jag känt kanske inte varit sådär helt ok för mig, verkligen inte i heller är det, i alla fall inte just nu. Jag måste alltså fram till februari nästa år avstå från gluten helt, ägg i åtminstone 3 månader och likaså ingefära, amaranth, agavenektar och ruccola(av alla saker). Mjölkprotein bör jag inte äta större mängder av.

 Sedan när jag gick i affären, vrålhungrig, och insåg vad jag måste avstå ett tag, så blev jag ledsen. Och när jag dessutom förstod att ägg och gluten finns i så extremt mycket blev jag lite handfallen.
Visst jag kommer fixa det fint och det finns en massa alternativ. Men jag är livsnjutare och jag älskar bra vällagad mat med sensationella smaker. De senaste dagarna sedan jag fick beskedet har jag varit vrålhungrig. Jag är van vid att inta kolhydrater och funkar bäst med det – jag håller ju trots allt på med uthållighetsidrotter. Jag märker i och för sig att jag är mindre svullen. Men jag får inte i mig tillräckligt med energi och måste tänka till ordentligt när jag ska äta, vilket jag inte är vare sig van vid eller bekväm med. Jag gillar inte i heller den tafatta smaken på glutenprodukterna men hoppas att jag snart hittar bättre alternativ.
Jag säger bara heja tarmarna skynda er och läk så vi kan ha kul igen.

 

 

 

19 Comments

 1. Anna 3 augusti, 2012at20:14

  Är det en läkare som ställt diagnosen eller någon med alternativ medicinsk utbildning?

 2. Linda 3 augusti, 2012at20:31

  Stackars! Förstår frustrationen! Hejar på läkningen :-) Kram och krya

 3. Fia 3 augusti, 2012at20:35

  Jobbigt att behöva utesluta en massa men skönt att få veta . Var gjorde du testet och var gör man det ?

 4. Annie 3 augusti, 2012at20:42

  Oj! Ja vilken utmaning! Du kommer fixa det, lära dig massor OCH inspirera andra!
  Var gjorde du testet?

 5. Anna 3 augusti, 2012at20:51

  Klart du kommer klara det! Är det nån som kan fixa det och lära sig precis allt om hur det påverkar kroppen är det ju du. Fast jag förstår förstås att det känns tungt att inte kunna äta det som faller dig in.

 6. Åsa 3 augusti, 2012at21:54

  Du kommer fixa det och må så bra. <3

 7. Frida 4 augusti, 2012at10:29

  Jag vill också veta var man gör detta? Låter som något för mig.

 8. Petra Axlund Stegman 4 augusti, 2012at13:10

  Förstår att det måste kännas lite småjobbigt, men ändå skönt att få besked på vad det är för “fel”. Blev också nyfiken på var du gjorde detta test. Du får komma tillbaka hit till USA, vi har hyllmeter i mataffären med enbart glutenfritt. För att inte tala om alla fantastiskt goda mjölkalternativ. Lycka till!

 9. Anna 4 augusti, 2012at15:42

  Jag skulle be om en second opinion innan jag drog några som helst slutsatser utifrån det där blodprovet.

 10. Användarens profilbild jessica 4 augusti, 2012at15:55

  Hej Anna,
  Jo så klart, jag är alltid kritisk och granskande. Så det kommer jag göra.

 11. madelaine 5 augusti, 2012at14:27

  Oj, det var inte dåligt vad mycket det var din kropp reagerar mot
  =(. Hujedamej.
  Jag var på sjukhuset i början av veckan för att utreda varför jag fått feber vid flera tillfällen efter träning. Jag var då inlagd på reumatologen eftersom jag har en reumatisk bakrund.
  Jag har också en rätt besvärlig mage, vad läkaren sa till mig var att det låter precis som att jag har en orolig mage och att man egentligen inte gör så mycket med det. Eftersom jag känner att jag kommit fram till något som funkar bra för mig ( iallafall som det ser ut nu ) så är jag bara nöjd att fått en förklaring.
  Jag önskar dig lycka till och hoppas du kommer till rätta med din mage. Jag vet hur besvärligt det är med en mage som bråkar.

 12. Malin 7 augusti, 2012at15:31

  Oj vad knepigt med både gluten, ägg och mjölkprotein. Tur att det finns mycket matbloggar och sånt med paleoinriktning etc. Nu är det ju dessutom säsong att skörda rotfrukter så därifrån kan du ju samla kolhydraterna på massa olika sätt! :) Detta grejar du! (och det är såå skönt när man blir vän med magen – det har jag erfarenhet av. :) )

 13. Användarens profilbild jessica 7 augusti, 2012at15:37

  Tack för pepp Malin!

 14. Anna 8 augusti, 2012at11:30

  Jag klarar inte av majs och majsstärkelse, de finns i nästan allt. När jag fick bukt med vad jag skulle undvika så klarar jag av laktos, innan var det helt kört.

  Yoghurt, riven ost, laktosfria produkter kryllar av majsstärkelse, you name it… ett tips om du fortfarande inte hittar vad det kan vara är att hålla utkik! Har tipsat ett gäng personer med liknande symptom och många inbillar sig/tycker att det funkar. Hur som, de är svårt att undvika… finns i massor av mat. Undvik i så fall majsstärkelse, modifierad majsstärkelse, modifierad stärkelse (kan va majs så man får utreda), majsolja, vegetabilisk olja (är dock ofta rapsolja om de är svensktillverkat).

  Lycka till!

 15. Jessica 8 augusti, 2012at12:39

  Det finns ett superfint bageri här i sthlm som specialiserat sig på glutenfria produkter – så slipper man ge upp “allt”:-))

  http://www.friendsofadam.se/

  Lycka till! // J

 16. Användarens profilbild jessica 8 augusti, 2012at12:40

  Å tusen tack för tipset!

 17. Pingback:Alternativ till mjölk « jessica claren

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *