Jag vet att jag läst det någonstans innan – men minns inte var. Någon som varit inne på samma tankegång som jag nu varit i några dagar.

En tanke som snurrat i mitt huvud i med att utomhusträningen växer och att mina hundprommenader  ständigt förgylls av tränande människor i olika konstellationer – är att det pågår just nu något som förmodligen inte gynnar de som stolt kallar sig PT och lagt ner mängder av timmar av studier och egen praktik för att kunna ha en diger kunskapsbank och vertygslåda som redskap för att göra fler människor hälsosamma och gladare.

Ljumma vårkvällar kryllar det av träningsgrupper med coacher – utbildade och obildade. Jag älskar att människor rör på sig och för det mesta är det bättre i vilken form som helst, om det andra alternativet är stillasittande. Men att man betalar, ibland hutlösa summor, i ett försök till att investera i sin hälsa och inte kollar upp om individen som tar emot pengarna har en relevant utbildning, gör mig livrädd.

Jag vill säga att det har aldrig varit lättare att få människor till att träna utanför gymmet med en PT/Coach – det är fantastiskt… och farligt.

Det har alltid funnits i alla branscher – bara se på fuskbyggarna – att amatörer kallar sig proffs. PT-yrket har fått kämpa för att kunna etablera sig som ett accepterat yrke och kan det vara så att den boomen som just nu pågår runt om i Sverige kan vara något som får utvecklingen att stagnera i rätt riktning? Jag vet inte. Men, det är skrämmande lätt att idag vara elitidrottare, sitta med någon form av medalj, gjort en stor prestation i tävlingssammanhang eller något som klassikern, eller “bara” vara vältränad för att kunna utge sig för att vara PT och dra till sig kunder. Människan är här, sorgligt nog, både naiv och lättlurad. Vad är det som säger att en elitidrottare som dedikerat dygnets alla vakna timmar till sin idrott och gång på gång pressat sig förbi bristningsgränsen för att få kroppen till att superkompensera och leverera på tävlingar, kan relatera till hur det är att aldrig ha tränat, eller att den grymt vältränade coachen har koll på vad som är bra för dig eller inte?

Jag tycker att investera i personlig träning är något av det bästa du kan göra – om det är den typen av träning som motiverar dig eller tar dig vidare, men precis som när du ska bygga ett hus eller söka jobb, kolla upp din PT. Har han/hon utbildning? Vad för utbildning? Ta referenser. Se till att dina välinvesterade pengar går till någon som vet skillnaden på att vara tränad och otränad – i flera dimensioner än det som syns på utsidan.


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center