Fara för PT-yrket?

Jag vet att jag läst det någonstans innan – men minns inte var. Någon som varit inne på samma tankegång som jag nu varit i några dagar.

En tanke som snurrat i mitt huvud i med att utomhusträningen växer och att mina hundprommenader  ständigt förgylls av tränande människor i olika konstellationer – är att det pågår just nu något som förmodligen inte gynnar de som stolt kallar sig PT och lagt ner mängder av timmar av studier och egen praktik för att kunna ha en diger kunskapsbank och vertygslåda som redskap för att göra fler människor hälsosamma och gladare.

Ljumma vårkvällar kryllar det av träningsgrupper med coacher – utbildade och obildade. Jag älskar att människor rör på sig och för det mesta är det bättre i vilken form som helst, om det andra alternativet är stillasittande. Men att man betalar, ibland hutlösa summor, i ett försök till att investera i sin hälsa och inte kollar upp om individen som tar emot pengarna har en relevant utbildning, gör mig livrädd.

Jag vill säga att det har aldrig varit lättare att få människor till att träna utanför gymmet med en PT/Coach – det är fantastiskt… och farligt.

Det har alltid funnits i alla branscher – bara se på fuskbyggarna – att amatörer kallar sig proffs. PT-yrket har fått kämpa för att kunna etablera sig som ett accepterat yrke och kan det vara så att den boomen som just nu pågår runt om i Sverige kan vara något som får utvecklingen att stagnera i rätt riktning? Jag vet inte. Men, det är skrämmande lätt att idag vara elitidrottare, sitta med någon form av medalj, gjort en stor prestation i tävlingssammanhang eller något som klassikern, eller “bara” vara vältränad för att kunna utge sig för att vara PT och dra till sig kunder. Människan är här, sorgligt nog, både naiv och lättlurad. Vad är det som säger att en elitidrottare som dedikerat dygnets alla vakna timmar till sin idrott och gång på gång pressat sig förbi bristningsgränsen för att få kroppen till att superkompensera och leverera på tävlingar, kan relatera till hur det är att aldrig ha tränat, eller att den grymt vältränade coachen har koll på vad som är bra för dig eller inte?

Jag tycker att investera i personlig träning är något av det bästa du kan göra – om det är den typen av träning som motiverar dig eller tar dig vidare, men precis som när du ska bygga ett hus eller söka jobb, kolla upp din PT. Har han/hon utbildning? Vad för utbildning? Ta referenser. Se till att dina välinvesterade pengar går till någon som vet skillnaden på att vara tränad och otränad – i flera dimensioner än det som syns på utsidan.

11 Comments

 1. Johan 8 maj, 2012at22:54

  Mycket bra skrivit!

 2. Användarens profilbild jessica 8 maj, 2012at22:57

  Tack Johan!

 3. Anna 9 maj, 2012at06:53

  Jessica, bra formulerat och jag håller med i sak. Men, det finns också de varianter där folk träffas i grupp och tränar tillsammans utan att man betalar, där man stöttar varann och där man hjälps åt lite att hitta på övningar, även om en kanske är primus motor. Det tycker jag är fantastiskt, att man istället för att träna ensam kan få sällskap och lite hjälp på vägen, lite inspiration och mod att våga köra styrkeövningar ute längs den vanliga joggingrundan. Om det kan få fler människor att ge sig ut och få frisk luft så är det bra. Vi har Tuffa Tisdag varje vecka, jag drar det och nej, jag har ingen specialiserad utbildning för det förutom några kurser här och där. Men det är gratis, frivilligt och de som kommer tycker om det och vi har himla kul ihop, utomhus – året runt.
  Så ja – om man betalar för en pt/coach så ska denna vara utbildad, oavsett om träningen sker inomhus eller utomhus.

 4. Pingback:Vad kan din personliga tränare? « Träningsglädje

 5. Åsa 9 maj, 2012at08:30

  Mycket klokt och bra skrivet! Själv är jag just nu min egen PT, för ingen pressar mig så bra som jag själv, har liksom inte råd med varken gymkort eller egen PT. Just nu funkar det, men vi behöver nog alla utmanas för att ta träningen till den där extra nivån. Som vanligt ger din blogg mig extra energi och dagen blir alltid så mycket lättare:-) du är grym/ <3
  Åsa

 6. pilla 9 maj, 2012at10:30

  Superinlägg! Ja, alla vill tjäna pengar på detta utomhus PT grejen nu känns det som. Bra att folk rör sig men blir ibland bara för trött.

 7. Linda 9 maj, 2012at11:05

  Såå viktigt det du tar upp! Man är inte en PT för att man under några veckor har läst till PT! Det krävs så mycket mer!

 8. Matilda 9 maj, 2012at11:31

  Håller med till en viss del! Kände mig så klart träffad pga är inte PT (har kettlebellsutbildning/certificiering på gång) men har tränat/läst på/har mig själv som “bevis” på resultatet. Nu har jag fått förfrågningar att vara träningscoach till mina vänner/bekanta och det erbjuder jag mer än gärna eftersom jag satsar på varje individ jag jobbar med. Det är inte pengarna som gör att jag gör det utan att personen som har valt mig ska få rätt träning/kost och i slutändan uppnådd resultatet. Att de ska känna att jag tror på dem, stödjer dem och peppar för fullo!

  Har sett på SATS hur deras PT jobbar med kunderna, vissa gäspar och ser uttråkade ut andra kollar på klockan så ofta det går och bryr sig inte att kundens knäna överstiger fötterna vid knäböj. För att nämna några..

  Vi får inte fokusera så mycket på utbildningen, inte alla är lämpade för att vara PT, VD, Lärare el vad som helst utan det är personen och kemin som avgör.

  Självklart siktar jag på en PT utbildning inom de närmaste tiden men det jag menar att utbildning är inte allt.

  Tack för en bra blogg :)

 9. Matilda 9 maj, 2012at11:33

  *uppnådd resultat ska det vara :)

 10. Användarens profilbild jessica 9 maj, 2012at13:11

  Hej Matilda!
  Det jag vill understryka är relevant utbildning, dvs att man vet vad man gör om man ska träna någon. :)
  Sedan är kemin också viktigt och en rad andra faktorer.
  Massa kramar
  J

 11. Martina 10 maj, 2012at12:30

  Well said! Brottas själv med min egen roll som alldeles färsk PT i YOGA. Jag har ifrågasatt mig själv många gånger eftersom jag är långt ifrån ett yogiskt under när det gäller att kunna “de mest avancerade” positionerna. MEN. Det som gör att jag rakryggat kan kalla mig PT är 1) Erfarenhet av instruktör/coachrollen 2) Relevant utbildning 3) Jag utger mig aldrig kunna erbjuda en kund annat än det jag är faktiskt KAN. Jag kan grunderna, i den yoga form som jag utbildat mig inom (dvs. MOJO & Global Yoga – inte t.ex. ashtanga). Jag kan säker träning. Jag kan (vilket kundernas resultat och feedback visar) FÖRMEDLA och LÄRA, så mina kunder utvecklas. Det här blev visst ett helt inlägg.. Haha. TUSEN TACK för att du tar upp diskussionen!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *