Jag snubblade över en fantastiskt intressant diskussion efter avsnitt 11 av Vetenskapens värld på SVT.

Jag brukar dra mig för att ge mig in i debatter och diskussioner om kost och dieter. Oavsett ingångsvinkel eller ståndpunkt väcker diskussioner om mat alltid extremt mycket känslor.

Mat berör. Till höger och vänster. Inget triggar oss människor så som mat och hunger. Möjligtvis sex, pengar och makt.

Jag blir lika frustrerad över att se programmet om fasta, som jag blev när de sände samma program om att det räcker med 3 min högintensivträning om dagen för att vara hälsosam.

Fakta är att fasta, eller ett bättre ord,  svält, under många dagar får kroppen att gå in i ett katabolt tillstånd, vilket minskar kroppens ämnesomsättning, som i sin tur innebär att när du börjar äta “normalare” så lagrar kroppen in alla tömda depåer + lite till för att vara på “den säkra sidan”.

Att generalisera att 4 dagar skulle vara tillräckligt få dagar för att kroppen inte ska gå in i ett katabolt tillstånd är livsfarligt. Vi är alla olika och att experimentera med mat och kroppen är inget som gynnar ett hälsosamt liv i längden. Eller gör dig lyckligare. Snarare så känns det percis som att schemalägga intaget av mat till att efterlikna det beteende många olyckliga tjejer och killar har som lider av matstörningar är idiotiskt och riskabelt.

I programmet studsar jag till av många saker.

Några är:

Efter sin egen variant av 5 dagars valfritt intag och 2 dagars minskat intag till 600 kcal om dagen,  mäter han kroppssammansättningen med en impedansvåg – alla som jobbar med träning borde rygga tillbaka så fort en sådan våg dyker upp i sammanhang som drar slutsatser och generaliserar om dieter och hälsotillstånd.

När har de tagit proverna i första vändan? Blodsockernivåer varierar så klart och en massa andra värden med under dagen.

Så klart att han har bättre resultat om han generellt minskar sitt kaloriintag efter att ha överätit innan, samt ökar intag av grönt och motion. Så klart att han får bättre värden!

I slutet av programmet så sitter en dietist Kerstin Brismar och basunerar ut att hon tänker fasta men inte rekommenderar det till gravida eller idrottare eller magra individer eller sjuka eller ungdomar – VARFÖR –  inte rekommendera oss att istället äta hälsosamt och röra på oss?

 

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center