Frågor om löpning – svar del 2

1. Intervall-träningsupplägg för en snabbare mil! (För mig är målet 45 min)

2, Ett intervallpass och ett distanspass i lugnt tempo har jag snappat upp att man ska köra men hur ska resten av löpträningen se ut? Korta snabba pass? Vad är egentligen kort? Lite uppläggstips helt enkelt. Det hade varit bra.

 Det är alltid lite klurigt att säga generellt att så här gör du  för att bli snabb. Många faktorer spelar in hur livet ser ut i helhet, hur jobbar du, tränar, vilar etc. Men om vi nu ska generalisera tycker jag att man ska få in ett lugnt lite längre pass, ett snabb kort distans på 4-6 km och sedan ett till två intervallpass i veckan. I anslutning till ett eller två av passen kör styrka. Intervallerna ska vara periodiserade efter säsong. Dvs du har en uppbyggnadsfas etc. Se även mitt svar nedan till Karin :)

 

Bra löpskolningsövningar!! Jag, precis som många andra, håller på och ser över mitt löpsteg och behöver fler bra övningar för att öva upp teknik, styrka och rörlighet. I stil med 100UPs och bra teknik-, rörlighets- och styrkeövningar

Det kommer. Ska minsann göra en sådan följetong.

Var på foten ska man springa… tja inte på ovansidan såklart men :)
För skulle man rulla fram på foten.. hur ska man tänka?
tack!

Sådan bra fråga. Jag kan gå bananas över att sätta alla i en och samma form. Löpsteget är naturlig häl, rulla över i supination till framfoten över i pronation. Beroende på vad du springer och hur du är byggd ser fot isättningen ut annorlunda. Springer du på bana? Skog? Långt? Snabbt och kort? Själv fotisättningen med just supination och prionation är till för att “stötdämpa” steget. Just nu går det en trend i barfotalöpning och springa på framfoten, det kan vara klockrent men kanske också skadefyllt beroende på hur stark och van vid belastning som din kropp är. Det som är det viktigaste är att du har en isättning av foten som passar din kropp och din styrka du har just nu.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *