Throwback thursday – så jag tycker vi postar om denna och lägger till lite. 

 

1. Kom i tid till klassen.

Har klassen redan börjat. Gå inte in. Du stör mer än vad du anar – dessutom har du förmodligen missat genomgången av upplägget samt delar av den tokviktiga uppvärmningen. Ta det som en lärdom i att komma i tid nästa gång.

 

2. Gå inte innan klassen är slut och instruktören avslutat den. 

1. Du stör. Inte bara dig själv, men alla andra deltagare samt instruktören.

2. Du behöver nedvarvningen. Den är en viktig del av klassen. Lika viktig om inte viktigare än varje minut du gjort innan du kommer dit. Be instruktören förklara varför om du har svårt att värdera nedvarvningen som lika viktig.

3. Klassen är den tiden som står på schemat, kan du inte vara med eller avsätta hela tiden – gå inte på klassen. Gör något annat.

4. Redskap etc ska bäras tillbaka, mattor rullas ihop, cykel ska torkas av – du har ansvar som deltagare att göra detta. Ingen annan. Börjar du plocka undan mitt under nedvarvningen är du riktigt oschyst mot alla andra i rummet, det är strängt förbjudet, faktiskt.

 

3. I yogasalen är det helt ok att det är trångt mellan mattorna.

Du behöver bara platsen på din matta. Men zick zacka lite så du visar respekt till grannen och ni slipper slå i varandra. Dessutom handlar yoga om allt annat än att jämföra sig med dem runtomkring dig – så strunta i hur rörlig eller stel Yogin på mattan sidan om är och fokusera istället på att ge din kropp vad den behöver istället.

 

4. Plocka undan. Gå inte ut ur salen utan att lämnat tillbaka redskapen där du tog dem. Har du använt stepbrädor under klassen – sänk dem till lägsta nivån och s t ä l l dem där du tog dem. 

 

5. Säg gärna hej och hejdå till instruktören – svara på tilltal. De flesta instruktörer ställer frågor för att de behöver få svar för att kunna guida klassen vidare.

 

6. Kräv inte för mycket av dig själv. Var ödmjuk mot din förmåga.

7. Läs igenom klassbeskrivningen innan.

Står det i beskrivningen till klassen att du ska vara uppvärmd innan, var det. Det är tokigt att komma ouppvärmd till en HIT-klass tex där man skalat bort uppvärmningen och kör på direkt.

Likaså så du vet vad som förväntas av dig även om många klasser passar de flesta så finns det alltid undantag.

8. Är det första gången du är osäker på inställningar eller har någon fundering, be instruktören om hjälp. Han/hon är där för din skull.

9. Mobiltelefoner är galet förbjudet. Lämna dem i skåpet i omklädningsrummet.

10. Ha kul! Kroppen mår bäst när du är glad.  

 

 

11 Comments

 1. LindaKW 31 oktober, 2013at11:00

  Så sant. Jättebra skrivet! Borde stå en skylt med detta utanför varje gruppträningssal (eller borde man skriva in det i medlemsavtalet må tro?!). Själv hade jag ett yngre par som satt och grovhånglade, milt uttryckt, utanför spinningsalen när vi väntade på att få komma in. Det kändes lite halvolustigt, inte minst för de andra motionärerna som försökte titta åt annat håll….

 2. Nellie 31 oktober, 2013at11:03

  Ord och inga visor! Yeah! :D

 3. Anna (orka mera) 31 oktober, 2013at13:35

  Höll på skriva just det här inlägget efter världens kaos-upplevelse i yogasalen igår. Folk droppade in till höger och vänster under de första 3-4 minuterna av klassen. Instruktören fick hela tiden avbryta sig och börja om. Ingen hade heller vett att smyga utan klumpade på som värsta elefanterna! Så plötsligt börjar två stycken prata med varandra! Instruktören ber dem vara tysta varpå den ena säger: vi blev bara lite törstiga och funderar på om vi ska hämta vatten. Instruktören säger vänligt men bestämt att man helst inte ska dricka under yogaklassen. Då reser sig den ena och säger “men jag behöver nog ändå hämta lite vatten”. Sen går hon ut och kommer tillbaka 2 minuter ÄNNU senare, så vi blir störda en gång till…. jag höll på börja gråta!!! Tack för att du sätter ner foten!

 4. Användarens profilbild jessica 31 oktober, 2013at13:37

  Men åh – jag hade blivit galen! Gruppträning handlar om så mycket men framför allt att skapa en unik oförglömlig (på ett positivt sätt) upplevelse.

 5. EmmaS 31 oktober, 2013at14:00

  Aj, aj, jobbig timing! Jag blev tillsagd av instruktören (för första gången) i morse.
  Kvinnan bakom mig bad mig flytta mig så att hon kunde se sig själv i spegeln, varvid jag surt snäste att det i så fall innebar att jag inte kunde se mig själv.
  Fånigt, jag vet.
  Och i slutändan flyttade jag mig, förstås, eftersom jag inte alls är typen som gillar att bråka.
  Men innan dess hann jag förstås bli tillsagd inför hela klassen av instruktören (vilket verkligen inte heller är typiskt mig).
  Nu känner vi varandra väl och han gjorde det på ett skämtsamt vis.
  Men ändå: JOBBIGT!

  Och ytterligare en regel skulle kunna vara: visa hänsyn mot dina medtränande.

 6. Användarens profilbild jessica 31 oktober, 2013at14:02

  Men klumpig instruktör, man får och ska int peka ut någon så.
  KRAM

 7. Frida Matsdotter 31 oktober, 2013at14:07

  Väldigt bra skrivet Jessica. Vissa är dåliga på att visa respekt och kanske inte förstår hur mycket tid man har lagt för att få ett välgenomtänkt pass från början till slut..

 8. Malin 31 oktober, 2013at14:21

  Vad skönt att höra det från en instruktör! Jag blir oerhört störd när folk kommer sent, speciellt på Hot Mojo och jag tycker inte att instruktörerna säger ifrån.

 9. Nina L 31 oktober, 2013at14:25

  Bra sagt. Betr yoga så har jag världens goaste instruktör (Lena J på Zenit) som stänger och låser, alternativt kör ut sengångare när klassen börjar. På ett vänligt men bestämt sätt. Hon har skapat värsta respekten.
  Undrar också – jag går så sporadiskt på Bodypump, men är det inte väldigt störigt när alla SLÄPPER ner sina stänger gärna från axelhöjd så det skakar i hela salen efter varje övning? ÄR det för att visa hur ENORMT tungt man har lastat sin stång?

 10. Maja 1 november, 2013at10:06

  Tack! Särskilt det där med att avsätta hela tiden för ett pass tror jag är en tankeställare för många. Får jag printa ditt inlägg och sätta upp det på mitt gyms anslagstavla? :) Annars så tycker jag ibland att det tenderar att bli lite tråkig stämning när vett o etikett på gym, pass etc diskuteras, för folk är så oerhört medvetna om vad alla andra gör hela tiden och snabba på att “störa sig”. Jag vet att det är svårt, men ta ett djupt andetag, hitta “din” zon och försök koncentrera dig på bara dig själv. Släpp vad alla andra gör i rummet. Se det som mental träning!

 11. Pingback:Vett och etikett | Matsdotter - Healthy Living

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *