Hur hade du gjort?

Idag på min klass satt en “hen” med hörlurar instoppade i öronen på en av cyklarna ungefär 10 minuter innan klassens start. Samma hen var med gången före och satt då hela klassen med lurar. Jag bestämde då att om det inträffar nästa gång med ska jag ta hen innan klassen och bara berätta lugnt och fint att jag önskar att man inte har lurar på under klassen.

I min värld, som instruktör är det en självklarhet att man inte har det – går man på en klass så gör man det för hela paket liksom.

Hur som, så sa jag vänligt till innan klassen började och salen fylldes, att lurar inte är tillåtet. Som svar fick jag mer eller mindre och väldigt otrevligt “jag stör ingen” – “jag kör mitt eget race ändå och att man får ju inte vara i salen när det inte är klass”.

Jag i min tur sa att kör du ditt eget race men inga lurar – fortfarande vänligt. Och faktiskt så stör du, både mig och de runt omkring dig.

Vad hade du gjort som instruktör? 

 

[insert]jessica2[/insert]

24 Comments

 1. Mia 9 mars, 2015at21:27

  Ditt pass, dina regler. Dessutom tycker jag det är fruktansvärt ohövligt att sitta med hörlurar, tala i telefon, diskutera högljutt och mycket med “grannen” under ett pass. Jag hade antagligen gjort som du, påpekat vänligt. Trist dock att du behövde “uppfostra”.

 2. Träningsblogga 9 mars, 2015at21:30

  Jobbigt!
  Tycker du gjorde helt rätt som sade till. Synd med taskig attityd tillbaka bara..

 3. Karin 9 mars, 2015at21:32

  Råkade ut för samma sak igår! En kund som pratade i telefonen i uppvärmningen och sedan kollade typ mess under passet. Inte ok!! Ok hon satt i ett hörn utan att störa men mig störde det. För att det är respektlöst mot mitt upplägg, fokus också känsla vilket sedan påverkar klassen. Nästa gång säger jag också till!

 4. pilla 9 mars, 2015at21:33

  Ja, det finns då alla sorters människor. Onödigt att någon som kör sitt race både förstör ditt pass och ev. upptar en plats för någon som vill träna gruppträning tillsammans med andra. Är inte instruktör men jag hade sagt till personen igen att om den inte tog av sig lurarna så kunde den lämna rummet och hänvisat till din chef om personen hade ytterligare synpunkter.

 5. Eva 9 mars, 2015at21:42

  Tycker du gjorde helt rätt att säga till! Då när salen är bokad för din klass så är det du som bestämmer. Väldigt respektlöst av hen, hade jag varit med som deltagare på din klass skulle jag antagligen ha sagt nånting med, eller åtminstone sett snett på hen. :)

 6. Anna 9 mars, 2015at21:43

  Så länge man inte stör någon tycker jag det är helt okej men lurar. Men hens som pratar i mobilen och sitter i vägen på gymmet och som inte ens verkar träna går fet bort!

 7. Anna 9 mars, 2015at21:46

  Tydligen vill han hellre lyssna på sin egen musik. Hur kan det störa dig eller andra?

 8. Elin 9 mars, 2015at21:53

  Jag kan bli lite besviken på personer som tar upp en cykel på en klass som oftast har en väldigt lång kölista och sedan inte deltar i hela konceptet.
  Mitt tips/önskan hade varit att hänvisa hen till en av de spinningcyklar som står ute i gymmet, där kan ju hen cykla hur helst hen vill…

 9. Erika 9 mars, 2015at22:02

  Jag tycker precis som Elin ovan! Var med på klassen eller var inte med. Ta inte upp en plats om du inte tänker delta! Vissa har ju ingen hyfs… Helt rätt att säga till.

 10. elinwennman 9 mars, 2015at22:09

  Hmmm, jag hade nog inte varit lika vänlig om jag fått det svaret av hen. Tycker du gjorde helt rätt som sa till. <3

 11. Paulina 9 mars, 2015at22:34

  Helt rätt!

 12. Veronica Eade 10 mars, 2015at07:02

  Man får väl inte vara i salen om man inte har för avsikt att delta i klassen heller? Då tar människan en plats i salen som någon annan. Som VILL köra KLASSEN skulle ha kunnat få. Egoister. Jag blir förbannad.
  Och faktiskt så stör de där människorna när man sitter som deltagare. De förstör rytmen och dynamiken i salen/klassen.
  Jag VET att jag borde skita i det och sköta mitt, koncentrera mig på min träning, men det är otroligt störande. (För att inte tala om de som kommer och kör kompisträning och pratar hela passet… *morr* Jag brukar spinna med min man och när han börjar prata med mig under passet, vill jag strypa honom.)
  Jag är TACKSAM när min instruktör skapar bästa förutsättningar för att jag ska få köra det pass han/hon har planerat. Det är därför jag är där. Pepp!

 13. Ellen 10 mars, 2015at07:20

  Tanken på att någon skulle anmäla sig till en av mina klasser men sen ta på sig hörlurar för egen musik är helt absurd. Då har man inget på klassen att göra. Bokar man sig och går dit så går man dit för allt: upplägg, coaching, och musik!

  Jag har under klasser fått pausa musiken för att be folk som pratar högljutt under tiden att antingen prata efteråt eller lämna salen för att prata vidare. Sånt hör inte hemma på pass, har man bokat sig och lagt tid på att ta sig dit förväntar jag mig fullt fokus.

 14. Rund är också en form! 10 mars, 2015at08:38

  Som deltagare hade jag inte alls stört mig om någon jämte mig hade egna lurar. Men förstår att man som instruktör stör sig!

  Att däremot p.r.a.t.a. i telefon under pass, går FETBORT, oavsett vilket! :-o

 15. Frida Matsdotter Berggren 10 mars, 2015at09:45

  Va? Det var det konstigaste jag har hört. Hur kan man bete sig så? Har aldrig varit med om nått liknande på mina pass. Jag tycker du gjorde helt rätt i att säga till vänligt. Det är ju faktiskt ditt pass, dina regler.
  Som tidigare har skrivit. Respektlöst att ta upp plats för någon som vill gå på passet.

 16. EmmaS 10 mars, 2015at10:01

  Jag hade, vänligt men bestämt, bett hen lämna salen. Antingen deltar man i klassen, med allt vad det innebär, eller inte. Det är ju självklart att det stör alla om någon har lurar på sig och inte kan följa med i rytmen.

  Vågar knappt tänka på vad min instruktör gjort, han hade nog handgripligen slängt ut hen. Han hatar folk som stör (och retar sig till exempel på att vi svenskar har så svårt med rytm och alltid trampar i baktakt…;-))

  Jag är ju själv lärare, om än av en annan sort, och jag tjatar konstant om att det inte bara handlar om att få något själv, utan om att bidra, om man deltar. En del egoister har oerhört svårt att förstå det.

  Är annars så ledsen att jag kommer att missa eventet i kväll. Verkar ha fått din luftrörskatarr och har legat sjuk i drygt en vecka. Blir bara inte frisk… suck.

 17. Anna 10 mars, 2015at11:31

  Det där har hänt mig och kollegor vid några tillfällen också genom åren. Vi har en väldigt tydlig gemensam hållning att vi tillåter ej att någon har egen musik under passen (jmf med om någon skulle “köra sitt eget race” under ett annat gruppträningspass – hur skulle det se ut?!). Kan deltagaren inte acceptera det kan hen gå, så enkelt är det. Givetvis förklarar vi trevligt varför vi inte accepterar hörlurar under passen och det har bara hänt en gång, om jag minns rätt, att en deltagare inte har kunnat respektera detta fortsättningsvis. I det fallet tog chefen några ord med deltagaren. Varför ska deltagare inte ha egen musik eller mixtra med mobilen? Instruktören har ett genomtänkt upplägg och har en anmält sig till passet så har en också accepterat att delta i passet fullt ut (utifrån sina egna förutsättningar, men till det hör ju inte mobil och musik). Argument som att deltagarna inte har tillgång till cyklarna utöver klasserna gills ej, om det var viktigt för dem borde de kollat upp det i samband med att de skaffade gymkortet. Dessutom ska deltagarna respektera instruktören, på samma sätt som instruktören ska respektera deltagarna. Våra deltagare hade blivit galna om jag hade börjat fippla med telefonen under passet. Ett undantag, ibland har deltagare med sig mobil då de väntar viktiga samtal – det är alltid okej! Litar på att det faktiskt är viktiga samtal. Då smiter deltagaren iväg tillfälligt.

 18. Johanna 10 mars, 2015at12:48

  För dem som har svårt att förstå hur lurarna kan störa instruktören – tänk en föreläsning (kanske till och med begränsade platser och folk på väntelista) med samma upplägg:

  I den förhållandevis lilla publiken/klassen på kanske 20-40 deltagare väljer någon att sitta med sina lurar på hela tiden och genomgående ignorera föreläsaren genom att uppenbart pyssla med annat . Förstå hur det rubbar föreläsarens upplägg och koncentration att denna deltagare är så tydligt ointresserad av att vara där för själva föreläsningen, och dessutom öppet erkänner att så är fallet men förklarar att det är så bekväma stolar i föreläsningssalen så personen vill sitta där och jobba med sina egna grejer, men kommer ju inte in i salen när det inte är en föreläsning där så därför måste personen göra såhär. Jag har väldigt svårt att tänka mig att detta scenario ens skulle kunna uppstå eftersom det är så sjukt ohövligt.

 19. Alex 10 mars, 2015at13:44

  Jag har svårt att se hur det stör att bara ha lurar på sig, särskilt övriga motionärer. Men, jag hade som ledare blivit stött för det är respektlöst. Och varför då inte sätta sig på en cykel i gymmet? På Friskis får dock salarna nyttjas även emellan pass så den ursäkten hade försvunnit där. Och att dessutom ta upp en plats från någon som gärna hade varit med och tagit del av hela konceptet det är också rätt märkligt och irriterande.

 20. Emma 10 mars, 2015at14:15

  Sjukt respektlöst med hörlurar, barnsligt! Jag kan dock förstå kunden (vars taktik med att få igenom öppen sal kanske går hem) se om det går öppna salen mellan klasserna. Varför ska cyklarna stå orörda mellan passen när kunderna vanligtvis betalar lika medlemsavgift oavsett om de deltar på gruppträningen eller “bara” hänger i gymmet, då kan de väl likväl hänga i cykelsalen som i gymmet, svårt att få med sig en cykel från en anläggning så det argumentet håller inte och servas ska cyklarna ändå mellan varven. Lyssna på kunden, inte att det är rätt med lurar på passet, utan att salen bör öppnas upp mellan klasser. Rent strategiskt kan det leda fler medlemmar (till dess att alla andra gym gör detsamma)

 21. Ann-Margrete Clarén 10 mars, 2015at18:14

  Ordspråk: “Hjärtat har motiv som förståndet inte känner”

  Och du min dotter, talar med hjärtat och har en respekt och ödmjukhet för livet och för de personer som finns i din närvaro!

  Ordspråk: “ingen är så döv som den som inte vill höra”

 22. Märta 10 mars, 2015at23:13

  Jag var på en föreläsning i helgen där två av åhörarna satt och pillade på sina telefoner i princip hela föreläsningen. Tänkte också på det där, att det är både respektlöst mot föreläsaren och stör de andra deltagarna. För istället för att fokusera på föreläsaren blev jag irriterad och kunde inte låta bli att snegla på dem hela tiden, vilket gjorde att även jag missade en del av föreläsningen. Så precis som i fallet med lurarna kan de aldrig påstå att de inte stör någon annan.

 23. Josefine 11 mars, 2015at17:12

  Jag anser nog att salen är bokad för klassen och dess deltagare. Som deltagare deltar man i klassen och är aktiv om möjligt, eftersom hela tanken med träning i en grupp är att träna tillsammans. Dock förstår jag att det är svårt att kasta ut en person, men bokar man en plats på en klass är väl tanken att delta i klassen och träna tillsammans med instruktören och deltagarna. Instruktören lägger ned mycket tid för att planera och genomföra klassen på ett bra sätt. Sedan finns det ofta köer till klasser eftersom antalet deltagare ofta är begränsat. De som vill gå på klassen och ska delta bör prioriteras framför de som bara tar en plats och inte deltar i “klassen”. Men förstår dilemmat med att “kasta” ut en deltagare…. Tycker du däremot har rätt att säga till och förklara hur du upplever situationen för hen!

 24. Användarens profilbild jessica 11 mars, 2015at17:41

  Vad jag älskar er för att ni tycker till! Sådana här diskussioner är så GULD värda och tack för era åsikter! Mera sådant här!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *