Julfrid


Jag har haft en riktigt toklång sovmorgon. Ligger kvar i sängen och lyssnar på visslandet från snöröjarna uppe på taken runt omkring. Hör barn som drar pulkor på innergården. Snön dumpar från himmeln och jag drömmer om skidåkning. Doftar kaffe från köket.

Om två dagar är det julafton. Känns på någotvis väldigt konstigt och oförberett. Hela hösten har rusat förbi. Jag tycker julen är extremt härlig men i många fall också ganska hemsk. Det är få högtider som får människor att känna sig så ensamma eller otillräckliga. Jag har ofta en klump i magen när jag ser en bädd gjord av ett gammalt täcke, tidningar och annat som kan hålla värmen, i hörnan av som i går, Regeringsgatan. Eller farbrorn inne på Coop som inte kunde ta med sig hela matkassen hem (han kanske bara skulle hämta sin plånbok som Jaime sa eller något liknande, och kanske inte alls hade det knapert), ger mig en obehaglig klump i magen.

Eller den här känslan som landar som ett lätt obehag i mellangärdet. Känslan av att inte räcka till. Viljan av att vara alla tillags. Vilket istället orsakar att det som skulle ge ro i en tid som ska vara lugn och kärleksfull, ger motsatt effekt. Jag ser det hos många i min omgivning och ibland stundvis hos mig själv.

De där hemska armbågarna på Drottninggatan, inne på NK. Barnvagnar som rullar över mina fötter. Gnistrande bomull som faller från himmeln. Julmusik som dövas av sirener.

Men sen finns också värmen. Vänner och familj. Dignande  julbord. Doften av gran och glögg. Lyckan av att vara tillsammans.Tända ljus. Nötter i stora skålar. Julklappar som skapar leende på läppar.

Jag vill att vi stannar upp. Andas. Någonstans påminner oss själva om vad som gör oss lyckliga. Slår in det i en paket och ger det till oss själva. Som den viktigaste julklappen av dem alla.

 

 

åre 13

 

 

4 Comments

 1. Caroline 22 december, 2012at21:46

  Tack! God Jul <3

 2. Åsa 23 december, 2012at11:20

  Mitt i prick!! Du sätter orden på det vi andra inte kan säga och du har så rätt!! Stressen och pressen kring jul har alltid tagit knäcken på mig och förstört så mycket, men i år tog jag ett steg bakåt och sa till mig själv att det blir som det blir och hinner jag inte med allt så skit samma, julen är till för att få vara nära de personer man älskar och bryr sig om❤ och nu ser jag framemot julen för första gången på säkert 20år! Så stanna upp och fråga dig själv vad som är viktigast.? Svaret är enkelt -familjen, vännerna, kärleken och DU själv… Vem bryr sig egentligen om den perfekt klädda granen eller de dyraste julklapparna…
  Hoppas du får en toppenfin jul finaste jessica❤
  Många juliga kramar ifrån mig
  Åsa

 3. Annie 24 december, 2012at22:36

  We must all be the difference we want to see in the world. God Jul!!

 4. Användarens profilbild jessica 24 december, 2012at22:39

  <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *