Klä dig rätt när du springer

Jag har fått frågan och önskemål om hur man klär sig rätt nu när hösten kommer och temperaturen droppar neråt. Jag har skrivit om det förut men tycker det är värt att ta upp igen.

Det är ganska mycket en smaksak och vi är alla mer och mindre varma, dock finns det vissa tips som passar de flesta.  Det vanligaste är att du klär dig för varmt.  Du blir varm när du kommit i gång. Du ska tycka det är lite lite för kallt precis innan du startar, då brukar det bli lagom sen.

Jag är relativt varm av mig och hatar att vara för varmt klädd när jag springer – jag avskyr också att frysa.

När temperaturen ligger runt 10-12 grader så tycker jag att ett par långa tights tillsammans med en långärmad tunn tröja som andas och släpper igenom fukt, räcker. Kenth som fryser mer håller säkert inte med.

Sticker temperaturen ned under 10 så brukar man behöva börja laborera lite.

Generellt så klä på dig mindre än vad du tror du behöver. Oumbärliga plagg är underställ, tunn mössa och vantar. De sista två som du kan “skala” av dig när du blivit varm. De flesta brukar  klä på sig mest på överkroppen. Jag föredrar att vara varm om benen, huvudet och händerna.

Ett grymt underställ som andas är ett underbart komplement till de vanliga löparkläderna så fort det börjar bli svalare. Att klä sig med lagerprincipen är nästan en regel som inte ska brytas.

Närmare 5 grader och ner mot noll brukar jag välja att även komplettera med en tunn jacka. Regnar det och blåser brukar jag se till att den klarar av yttre påfrestningar a vädret.

 

 

5 Comments

 1. majolu99@yahoo.se 25 september, 2013at12:26

  Tack! Som nybliven löpare tycker jag det här är svårt. Sist jag var ute gjorde jag helt fel och klädde på mig för mycket vilket fick hela löpturen att bli jobbigare än nödvändigt. Ska komplettera min garderob med ett bra underställ bla.

 2. Helena 25 september, 2013at13:44

  ååå Tack!! Jag tänkte försöka hålla igång ute så länge som möjligt i år helst över hela vintern. Jag tackar för bra råd – ska nu inhandla tunn mössa och vantar :)

 3. Annie 25 september, 2013at20:14

  Har du några tips för mig som fryser benen och rumpan av mig…..? På vintern räcker det inte med vintertights + långkalsonger :( överkroppen är inga problem….men benen :(
  Tacksam för tips :D

 4. Användarens profilbild jessica 25 september, 2013at21:40

  Majolu99 – ett bra underställ kommer göra underverk.
  Helena – mössa är fantastiskt. Jag brukar ha en tunn och en lite tjockare. Tjockare när det blir riktigt kallt.
  Annie – Jag fryser jämt om rumpan. På med “gundekalsongen” från Craft. Samt underställ. Det finns vintertights nu med fleecad och extra vam förstärkning om rumpan. Leta efter dem.

 5. Annie 28 september, 2013at09:26

  Tack!!!! Bra förslag:)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *