Klä dig rätt när du springer

Words by

Jag har fått frågan om hur man klär sig när man ska springa nu när temperaturen börjar krypa neråt. Det är ganska mycket en smaksak och vi är alla mer och mindre varma, dock finns det vissa tips som passar de flesta. Jag kommer tipsa om kläder för löpning framöver med.

Jag är relativt varm av mig och hatar att vara för varmt klädd när jag springer – jag avskyr också att frysa.

Regel 1 är att nu när det börjar bli svalare så är det mer eller mindre så att du ska rysa till lite men inte tokfrysa – du blir varm när du börjat springa.

När temperaturen ligger runt 10-12 grader så tycker jag att ett par långa tights tillsammans med en långärmad tunn tröja som andas och släpper igenom fukt, räcker. Kenth som fryser mer håller säkert inte med.

Sticker temperaturen ned under 10 så brukar man behöva börja laborera lite.

Generellt så klä på dig mindre än vad du tror du behöver. Oumbärliga plagg är underställ, tunn mössa och vantar. De sista två som du kan “skala” av dig när du blivit varm. De flesta brukar  klä på sig mest på överkroppen. Jag föredrar att vara varm om benen, huvudet och händerna.

Ett grymt underställ som andas är ett underbart komplement till de vanliga löparkläderna så fort det börjar bli svalare. Att klä sig med lagerprincipen är nästan en regel som inte ska brytas.

Närmare 5 grader och ner mot noll brukar jag välja att även komplettera med en tunn jacka. Regnar det och blåser brukar jag se till att den klarar av yttre påfrestningar a vädret.

 

 

15 Comments

 • Ida

  Flera löpare jag träffat säger att man ska klä sig som om det vore 10-12 grader varmare. Då fryser man lite i början, men blir inte för varm när man kommer igång.

 • Marre

  Vilken bra sammanställning! Jag klär mig alltid för varmt så det här ska jag ha i minne när jag ger mig ut nästa gång. :)

 • Träningsglädje

  snyggt!
  kenth skulle nog helst springa med dunjacka!

 • Erika

  Hehe det var 11 grader när jag sprang igår. Jag hade långa tights, funktionstshirt, lager två-tröja och vindväst:D Jag fryser lätt och avskyr det så ofta tar jag på mig för varmt. Men igår var det faktiskt helt perfekt!

  När det blir kallare är vantar o nåt för öronen oumbärligt!

 • Anna

  Vi pratade om det här igår på Tuffa Tisdag – där är ju utmaningen att man både springer och sen står lite mer still och kör styrkeövningar. Jag tycker att man kan börja med ull närmast kroppen redan nu, då behövs inte så många lager. Långkalsongerna kommer väl fram först när det blir ner mot noll, men använde min fina Arc´teryx tröja igår – perfekt med en väst till.
  Mer ull åt folket!

 • jessica

  Ja alltså det är verkligen en smaksak hur mkt man tar på sig. Men generellt tror jag det vanligast är att man tar på sig för mycket. :)

 • Elin

  Håller med om att det är lätt att ta på sig för mycket. Been there, done that – senast i söndags faktiskt då jag fick springa med jackan knuten runt midjan en timme……orutinerat!

 • CykelCarina

  Tack snälla Jessica för bra tips.
  <3
  föredrar varmt om ben & rumpa

 • Tiina

  Perfekt! Precis vad jag funderat kring nu när det börjar bli kallare.
  Thanx!

 • Lina

  Asså jag tokgillar dina tips som du gör i sådana kategorier!!!! :-)

 • Linda Granberg

  Hej! Vilket marke ar det pa understallet? Jag ar ny pa vinterlopning och uppskattar dina tips!

 • jessica

  Just det på bilden är Nike. :)
  Grymma på underställ är också Craft.

 • matilda

  Hejsan!

  Toppen lista!
  Jag blev lite kär i den gröna tröjan i mellan-bilden. Vad är det för märke, och vet du vart den går att få tag på?

 • jessica

  Vad roligt att du gillar listan! Den gröna tröjan är Nikes löpartröja/underställ i ull. Kommer i butik nu. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Välkommen hit!
JessicaClaren.com har varit en

Follow us