Kom igen HM, skärp er!

Vi gör uppenbara tappra försök att ibland balansera upp ett sundare ideal. HM anmäls nu igen till Reklamombudsmannen för att än en gång använda för smala modeller.

H&M:s pressavdelning svarar i ett mejl att de ”inte arbetar med modeller som är märkbart underviktiga”.  Mycket märkligt när samtliga av de modeller som de använder i julkampanjen har en BMI under 18.

Det finns tillfällen när vi använt modeller som har varit alldeles för smala. Det har inte varit bra. Det här är en väldigt viktig fråga. Vi kommer i fortsättningen att arbeta för att förmedla en positiv, sund och hälsosam bild av kvinnor.

Vilket gör det ännu mer sorgligt…

De mest framträdande modellerna är Stella Tennant, bmi 15,5, Fei Fei Sun, bmi 15,9 och Du Juan, bmi 15,7.

Vad tycker ni?

19 Comments

 1. Fitnesscoachen 14 december, 2010at16:42

  Ja, det är skrämmande! Ibland känns det som att utvecklingen går bakåt…

 2. Sara 14 december, 2010at16:51

  För ca 5 år sedan använde sig H&M av normalviktiga modeller.. Vad som har hänt på de senaste åren vet jag inte, varför fortsatte dom inte på de viset och gick emot strömmen? För de är inte bara H&M som borde anmälas för att använda för smala modeller. Jag vet inte hur smala modeller andra butikskedjor använder sig av men det är ju väldigt ofta de är smala iallafall!

 3. Ann-Margete (mamma) 14 december, 2010at17:31

  Bra observerat o kommenterat!

 4. Anna 14 december, 2010at18:49

  Jag tycker: H&M SKÄRP ER!

 5. Sanna 14 december, 2010at19:11

  Skriver under på det här, HM får ta mig fan skärpa sig. Innan hade de normala modeller, men det här är ju sjukt. Såg den vid busshållplatsen idag, DISLIKE!

 6. pilla 14 december, 2010at19:37

  Tycker att antingen går H&M inte ut med ett sådant statement och kör på med BMI < 18 modeller eller så följer de sina interna regler.

 7. Immortalfood 14 december, 2010at21:54

  Jag tycker det är ganska patetiskt att tjejer klagar så mycket på andra smala tjejer. Tänk om män höll på såhär också?

  “Dressmans modeller är så sjukligt vältränade, skärp er nu dressman! Vi måste stoppa dressmans reklam nu!”

  Nej tjejer ta er samman nu förfan! Det finns tjejer som är smalare än er, sårar det eran självbild och självkänsla så sök hjälp istället för att klaga på något så löjligt som en reklam. Man kan ha en smal kropp utan att svälta.

 8. Jellopuff 14 december, 2010at22:44

  Där håller jag inte med, det är inte bara reklam,

  Det är ständigt bilder som vi blir matade med i både reklam, tidningar, tv, film osv… där det finns en otrolig hets efter size zero!?! Varför?? Vad jag vet finns det 1snygg & sexig mullig tjej på tv… i Greys Anatomy, men det är också den enda tyvärr, hur många size zero finns det?? Massor! Inte konstigt att tjejer vill eller tror att man “måste” se ut så… och gör desperata försök att se ut så.

  Ja man kan ha en smal kropp utan att svälta, men varför inte nöja sig med lagom, när vi vet hur många som faktiskt svälter sig för att se ut så. Alla får det inte gratis!

 9. Användarens profilbild jessica 14 december, 2010at22:51

  Jag vil bra förtydliga att det inte är så enkelt att vi ska söka “hjälp” för att stärka vår självkänsla, tyvärr. Jag önskar att det var så enkelt. Det handlar om att HM, i det här fallet, främjar osunda ideal som på sikt förändrar ett hälsosam förhållande till mat, utseende och livet i helhet.
  Att alla är lika värda och vackra oavsett storlek.
  Män som kvinnor borde vi sträva efter ideal som är naturligt hälsosamma .

 10. Ann-Margete (mamma) 15 december, 2010at10:09

  Immortalfood,
  Tråkigt att läsa din kommentar.
  Detta är ju bara att beklaga. Hoppas att du snart får en insikt i vad detta verkligen gäller.

 11. Josefine 15 december, 2010at15:50

  Spontant och känslomässigt håller jag med. Men rent krasst tror jag att de gör det för att det säljer. H&M är ett kommersiellt bolag som gör det som krävs (inom lagar och regler får vi hoppas) för att sälja sina produkter. Det finns en anledning till att det är smala tjejer i reklamer, på tidningsomslag, i nöjesindustrin m.m. – det säljer! Den största makten du har som konsument är att välja att inte handla från bolaget vars image/marknadsföring/whatever du inte är nöjd med, i det här fallet H&M. Men det valet tror jag inte att många gör gällande H&M och då tycker jag att det är skenheligt att bli upprörd över smala tjejer på en reklamaffisch, om du inte även agerar därefter (om ni gör det däremot, all heder).
  Om inte konsumenterna agerar kan vi inte förvänta oss att företagen ska ta något samhälleligt ansvar, de är kommersiellt drivna. Visst är det bra att göra sin röst hörd och säga ifrån, men jag tycker att man även ska agera därefter.

 12. Ann-Margete (mamma) 15 december, 2010at17:32

  Det finns ett ord som heter livserfarenhet, tänk på detta.
  Med ett bra upplägg i en bra marknadsföring , – det säljer!

 13. Hans 15 december, 2010at17:38

  Håller med dig som tusan!
  Men förstår inte varför inte man slutar handla på HM, enklaste sättet att få dom att ändra något. Modellstorlekar, barnarbetare vad det nu än är…
  Allt handlar ju om pengar, så om folk slutar handla, så kommer de nog snabbare än vi kan tro ändra sig… right?

 14. Lena @ Runda Rut 16 december, 2010at23:40

  Hej!
  Jag tror inte någon kan hålla med dig med än jag.
  Well put.
  / Lena @ Runda Rut.se

 15. Immortalfood 28 december, 2010at11:13

  @Ann-Margete (mamma).

  Jag tycker det är väldigt skönt att inte behöva bli upprörd över något så löjligt som en reklam, jag hoppas jag aldrig någonsin kommer att få någon “insikt” för jag bryr mig om sånt som verkligen är problem och inte vanligt kvinnligt gnäll.

  http://immortalfood.blogspot.com/2010/12/objekt-nr-76-anorexia-smala-modeller.html

  Jag skrev själv en artikel om detta och jag är en FD anorektiker så jag vet vad jag pratar om. Vill ni lösa problemet så hjälp tjejerna med tendens till störda ätbeteenden istället för att förbjuda och censurera reklam! Är man sjuk så är man och det är inte reklamen som utlöser det från början.

 16. Användarens profilbild jessica 28 december, 2010at11:28

  Jag tror att alla har olika anledningar och ingångar till sjukdomar som är relaterade till ett förhållningssätt till mat. Jag tror inte att man kan generalisera vad som ger upphov till anorexia etc.
  Jag har udner flera år jobbat med tjejer och killar som är sjuka och anledningarna till varför de har blivit dåliga är lika många som de som har sjukdomen. Det jag däremot kan säga är att vad massmedia kommunicerar ut som ideal i hög grad påverkar oss, mer än vad vi tror.

 17. Jaime 28 december, 2010at21:22

  Jag sitter här och läser Era kommentarer.
  Som jag läste längre upp (istället för att förbjuda och censurera reklam!), det är ingen som vill förbjuda och censurera reklam.. Det handlar om de som sitter och väljer modeller till deras reklam. Det handlar bara om ett modigt bolag som tar en annan model, istället för den där vanliga. Eller varför inte blanda. Olika kollektionen med olika modeller. Det är ett steg i rätt riktning.
  Tänk vad enkelt.

  Jag vet att det finns de som är smala som de är. Men de som inte är det, de har det tufft i dagens samhälle.
  Gränsen från att veta vad som är sunt till att man är sjuk är mycket svår att se själv. När man är där, då spelar det ingen roll om någon annan säger det till dig.

  Hoppas att det finns något bolag där ute som har viljan och modet att ändra synen på hur vi skall se ut.

  Gott nytt år.

  Gör det du mår bra av och ta hand om de ni älskar:)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *