Lycklig mat

Igår var jag med några vänner på Svartensgrens för att fira vänskap och min födelsedag. Eller kanske mest det förstnämnda. Svartengrens är en restaurang precis alldeles rätt just nu. Fokus är utöver en grym bar – också kött. Kött från glada lyckliga djur. Så närproducerat som det går.

När jag var galet mycket yngre än vad jag just fyllt, var jag vegeterian, stundvis vegan – i nästan 10 år. Anledningen var att jag tyckte synd om djuren. När jag sedan började äta kött igen, var det för att jag hade extremt svårt att få i mig alla näringsämnen.

För mig har det alltid varit och är ännu mera viktigt idag, att välja kött som jag vet kommer från djur som varit lyckliga, att det är närproducerat och slaktat i Sverige.

Ungefär en gång i veckan så slås jag av tanken att jag borde kanske bli vegetarian igen. Lika ofta slår jag bort det – för jag älskar tryffelsalami, hängmörad biff och knaperstekt bacon.  Fast faktum är att för varje gång tanken kommer till mig – landar den lite längre och väcker en fundering om något större.

Jag har medvetet valt att låta Js och min matbudget vara tilltagen för att jag ska kunna prioritera mat från djur som haft det bra, välja ekologiskt och närproducerat. Det är smärtsamt kostsamt men värt det.

Därför blir jag glad när jag hittar restauranger som Svartengrens. Med en extra tanke om bra mat. Bra mat i en större mening.

Två översta bilderna från Svartengrens, 2 sista från dagens lyckliga måltid med grönkål och annat smått.

 

8 Comments

 1. sandra 24 november, 2012at21:34

  hej hur får fotar du inomhus? inställningar osv. du får så fina :D förstår inte hur alla kan få bra bilder inomhus. försöker och försöker men det går inte liksom haha

 2. Petra Axlund Stegman 24 november, 2012at21:51

  Vad bra att du prioriterar rätt. Och det är ju bättre att det blir lite smärtsamt i plånboken än smärtsamt i form av framtida sjukdomar och djurtortyr. Av ren nyfikenhet, vilka näringsämnen var det du hade svårt att få i dig som vegetarian/vegan? Jag är ju vegan sedan ett par år tillbaka, och vegatarien innan dess. Jag går på årliga check ups och har aldrig haft en enda brist.

 3. Maja 25 november, 2012at09:10

  Hej! Jag blir glad av ditt inlägg! Känns hoppfullt när människor tänker till kring mat och etik! Själv väljer jag främst vegomat för att det är ett av de mest effektiva sätten att bidra till minskade växthusgasutsläpp. Jag är övertyga om att det skulle göra stor skillnad om alla tänkte lite extra på att äta klimatsmart åtminstonde en eller några dagar i veckan! Kanske kan lycklig mat även få innefatta klimatlycka..?

  Jag blir också nyfiken på vilka näringsämnen du missade! Jag är vegetarian sen ca 10 år tillbaka och var väl vegan ca 1 år innan jag abdikerade :) Jag har precis som ovanstående också alltid haft jättebra värden.. Utan att vara en näringsexpert på något sätt, tror jag att det handlar mycket om att äta varierat (olika sorters livsmedel) alldeles oavsett vilken kosthållning man har..

 4. erika 26 november, 2012at14:28

  Åh dit måste jag ju gå och äta! Jag som bara vill äta lyckliga och glada djur :) Knappt vanlig eko duger tycker jag!

 5. Användarens profilbild jessica 26 november, 2012at14:42

  Håller med Erika! Knappt eko duger!

  Den andra frågan ang näringsämne – så var det svårt för mig som satsande elitidrottare, växande tonåring och med extremt hög aktivitetsnivå att få i mig tillräckligt med energi. Jag behövde äta så extremt stora mängder mat.

 6. Petra Axlund Stegman 28 november, 2012at13:40

  … fast det finns väldigt många elitidrottare, triathleter och body builders som är veganer. Jag tränar på “amatörnivå” men har inga som helst problem att få i mig tillräckligt med energi, det handlar inte om mängden mat utan om vad man äter.

 7. Petra Axlund Stegman 28 november, 2012at13:42

  P.S. Jag säger absolut inte detta för att kritisera eller ifrågasätta dig. Alla gör precis som de vill. Såklart. Jag säger det mer för att det finns en utbredd missuppfattning om vegankost och så många myter som jag försöker ta död på.

 8. Användarens profilbild jessica 28 november, 2012at14:19

  Vi har ju all olika ämnesomsättning och behov – det är det som är så härligt med att vi är unika! För mig gick det inte och för många är det likadant medan andra fixar det fint.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *