Livet. 

Det kommer nog aldrig att bli som det var innan. För varje dag vi lever trampar vi upp nya stigar framåt. Oavsett innehåll i de dygnen vi lämnat bakom oss – så har de gett något nytt till kompassen framåt. Jag kommer förändras av det här. Inte ta livet lika självklart som innan. Det är svårt att vara odramatisk, men jag ska göra mitt bästa för att bara sakligt berätta vad som hänt. Mest för att så många visar omtanke och skriver till mig och undrar. Från hela mitt hjärta – tack för alla fina meddelande. Jag är bortom ord rörd över er omtanke och så tacksam över all värme. vänskap, gemenskap och kärlek. Tack.

För drygt 2 veckor sedan opererades jag på Sophiahemmet i Stockholm. En lång historia om ett ingrepp som jag väljer att kortfattat sammanfatta så här – I uppvaket, efter operation fick jag veta att de ”gjort fel ingrepp” och inte det som jag initialt var kallad för. Att de tagit en annan cysta än den som var planerad och den nu var skickad för analys. Jag kände mig lite paff minst sagt. Men såklart lättad att de tagit bot något de hittat som inte skulle vara där men förundrad över hela processen och bemötandet. Allt kändes som att jag var inne på ett löpande band. Jag fick inga restriktioner utan skulle leva på som vanligt och inte i heller någon information om vad som är vanliga reaktioner efter ett ingrepp, eventuella komplikationer eller någon direkt förklaring eller handlingsplan för det egentliga ingreppet som skulle göras.

För första gången nu i efterhand, är jag tacksam att jag nästan direkt efter ingreppet blev ordentligt förkyld med feber och halsont. Med andra ord tvingades att inte vara fysiskt aktiv i den utsträckningen jag brukar. Eftersom jag inte fått någon information om vad som är vanligt efter ett sådant ingrepp – visste jag inte i heller vad som var normalt. Jag hade lite blodblandade flytningar men upplevde att det varje dag kom ”färskt blod”. Färskt blod kändes som en typisk grej som inte är bra. Jag kontaktade Sophiahemmet upprepade gånger, men de sa att det va normalt och blev också lovad att läkaren skulle ringa upp mig, vilket aldrig skedde. Mail utan svar kan också läggas till den listan. 

Med detta i bagaget längtade jag efter att förkylningen skulle släppa. Jag, som precis nästan hela Cykelsverige, är på väg in i grundträningen för nästa säsong och jag är av många många anledningar otroligt motiverad att få komma igång. 

Det är lördagkväll. Jag är snorig och inte hungrig. Känner mig inte speciellt pigg. Men ungefär samma känsla jag haft alla dagar efter ingreppet. Vi har precis ätit middag och bullat upp oss i tv-soffan för ett första höstigt lördagsmys. Jag är fortfarande inte frisk. 

Klockan är strax efter 18:30. Jag blir helt varm i byxorna. Jag tror jag kissar på mig. Blir väldigt förvånad och förstår inte varför det bara fortsätter eller varför jag skulle kissa på mig. Säger till Jaime att jag tror jag kissar på mig? Han ropar på mig att gå in på toaletten och se efter, och han har fattat – han såg soffan som var helt mörkröd. 

Inne på toaletten drar jag ned byxorna och det pulserar ut blod. Otroligt mycket.

Jag tappar väldigt väldigt mycket blod väldigt snabbt. Jag och Jaime blir otroligt lösningsorienterade och gör snabbt ett val att inte vänta in en ambulans, utan kastar ut oss i bilen och kör. Vi kör snabbt – väldigt snabbt – in till SÖS.  Det är blod överallt.

Jag tar mig ur bilen och känner att livet bokstavlingen rinner ur mig och ropar till Jaime att jag inte kan gå för det kommer för mycket blod. 

Han springer in. Jag ser honom försvinna och tårarna forsar. Benen bär mig knappt. Jag forsätter försöka ta mig in. Två yrvakna poliser komme springande och sedan en sjuksköterska.

Jag är lugn och förklarar att jag blöder väldigt mycket. De frågar hur många bindor på ett ungefär – jag upprepar ”ni förstår inte – det är jättemycket”. Sedan förstår de, och då går allt snabbt. Väldigt snabbt. Jag är rädd.

Det blir mer dramatiskt. Men vi lämnar det hän. Jag hade spruckit upp och en artär brustit. Jag hade och fortsatte förlora blod i rasande takt. Mycket blod. En otroligt fantastisk kirurg räddar mig. De gjorde allt där och då för att rädda mig.

Det är lustigt det där. Mitt i allt var jag väldigt klar i huvudet. Fast kroppen stängde av. Visserligen låg jag typ upp och ned och fick lite hjälp på traven att få blod till huvudet. Men jag var klartänkt och lugn. Jag kunde till och med dra lite skämt och prata cyklar. 

Just nu är jag glad att jag lever. Att vi tog ett snabbt beslut att köra själva. Att jag inte var ensam eller ute i skogen när det hände. 

Livet är skört. 

Det har aldrig varit tydligare än nu, såklart. Saker jag älskar, älskar jag ännu mer. Min riktning är tydlig och mina avkall likaså. Och kroppen. Den är cool. Den kommer tillbaka. Jag reser mig med dens hjälp och kan snart göra en av de sakerna jag älskar igen. Cykla.

Men mest viktigast är just nu att jag lever.


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center