Min träning i samband med stress

Jag fick en fråga om hur jag tänker med min egen träning när dagarna är fullpackade, fulla av stress och lite sömn. Det händer mig med i perioder, så klart. Vi har det alla så av och till och jag tycker det är viktigt att belysa det, just eftersom att oftast handlar vår inställning om hälsa att vara aktiv i vardagen – ibland kan det faktiskt vara att vara tvärtom.

Här är frågan:

Hur gör du inför nu en helg (eller vilka dygn som helst det kunnat vara) du vet kommer innebära fullt ös och lite sömn? Har du bara det drivet i dej eller måste du peppa dig själv på något vis? Hur isf? Själv blir jag stressad bara av att veta att det kommer bli stressigt och det gör ju ingenting bättre…

Jag har varit så himla dålig förut på att lyssa på kroppen och tänka långsiktigt. Jag körde på, sa ja till allt och tränade mer än vad jag såg till att jag gav mig själv återhämtning – tryckte in massor av jobb och stressade för att det som låg allra minst i fokus var hur jag själv mådde. Det jag offrade var oftast sömn. Mindre timmar på sömnkontot, inga vilodagar gjorde att jag till slut hamnade i en spiral då jag var konstant förkyld. Detta var kanske 10 år sedan. När jag fick dubbelsidig lunginflammation 2 gånger under 3 månader, tvingades jag att stanna upp. Och lära mig själv att bli hälsosammare – inifrån ut. Att applicera all det jag visste på mig själv.

Idag vilar jag när jag behöver, tränar mer kvalitativt och i perioder när jag tvingas jobba mer och sova mindre, tränar jag smartare och tar fler vilodagar.

Jag har skrivit om det förut men vi tar det igen, kroppen vill alltid att du ska överleva och kommer kämpa för det. När du är stressad så sätter du igång en rad olika processer i kroppen.

Problem som påverkar hälsan, kommer som en reaktion på långvarig stress och beror på att kroppens system inte hinner återhämta sig. Kortfattat kan man säga höjs kroppens utsöndring av kortisol (ett av våra stresshormon) när du är stressad. Kortisol är ett hormon som har en himla massa funktioner och gör kroppen starkare just för tillfället. Smart just där och då när den vill att du ska överleva.  Bla så påverkar kortisol ditt immunförvar och ämnesomsättning. Kortisol skickar din blodsockernivå uppåt. Alltså ger dig en liten extra frisättning av energi.

Kortisol har också en hel del andra positiva effekter som att det bla har en antiinflammatoriskeffekt. Kortisol har också en hel del ”negativa” effekter som är negativa på långsikt, ingen rök utan eld, kroppens reglerar alla dessa funktioner av en anledning – du är stressad och kroppen vill skydda dig.

Vid stress frisätts också noradrenalin samt stimuleras frisättning av adrenalin från binjuremärgen. Du är under attack, tror kroppen och du behöver få ett ökat blodtryck och hjärtfrekvens. Både akut och långvarig stressbelastning påverkar andra hormonreaktioner i kroppen såsom tillväxthormon, sköldkörtelhormon, det opioida systemet och könshormoner.

Träning i sig är också en form av stress, men påverkar kroppen lite annorlunda. Den ”tränar” kroppen till att återhämta sig kan man säga. Regelbunden träning påverkar hjärnans funktioner och närvaron av signalsubstanser som bla serotonin och noradrenalin, som båda påverkar vårt välbefinnande. Med andra ord, får dig att må bra.

Det man kan tänka på är att kroppen påverkas lite olika beroende på träningens intensitet, när på dygnet du tränar och hur du äter i förhållande till träningen.

Utsöndringen av stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol i samband med fysisk träning liknar det som händer när du är stressad. Stressbelastning som inte har med fysisk aktivitet att göra leder oftast också till en ökning av hjärtfrekvens och blodtryck men, i motsats till konditionshöjande fysisk träning, ses vid psykisk stress typiskt en ökning av kärlmotståndet. De långvariga träningseffekterna av konditionsträning gör att en given arbetsbelastning blir fysiologiskt mindre belastande för den vältränade. Därför ser man en mindre uttalad blodtrycksstegring, liksom en mindre uttalad påverkan på hjärtfrekvens, kärlmotstånd och stresshormonnivåer. De flesta studier visar att individen drar nytta av regelbunden fysisk träning. Man kan förenklat säga att vi genom fysisk träning återgår till ett mera naturligt och mildare reaktionsmönster vid fysisk och psykisk stress.

Det man har sett är att träning som påverkat stress positivt är aerob fysisk träning. Alltså konditionsträning som ligger runt 60-85% av VO2max. Alltså skön och härlig träning mer eller mindre.

Studier har också visat att gruppträning påverkar den som är stressad positivt. Vi gillar gruppdynamiken helt enkelt.

 

jessica

 

3 Comments

  1. Victoria Bäck 2 oktober, 2014at19:58

    Hi! You’re such an inspiration! I just started blogging about me – a 16 year old swedish health nut. I will post recipes and healthy stuff daily! Please leave a comment so I knew you were there!

  2. frida 3 oktober, 2014at09:44

    Din blogg är så otroligt bra, du har vad jag tycker sund inställning till livet och träningen! Har man en tung dag läser jag gärna din blogg och det mesta känns bättre! Du är så grym!

  3. Pingback:Bloggens bästa - A Big Heart & Soul - Jessica Clarén

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *