Mjölk kan korta livet

Jag har pga min känslighet mot laktos – minskat mitt intag av mjölkprodukter över tid och väljer bort dem mest ofta och tar alltid annars laktosfritt, så klart. Jag älskar att Oatly har en Det har diskuterats hej vilt idag efter den publicerade artikeln om hur mjölk och framför allt laktos kan på verka vår hälsa.

Studien är bygger på att man följer två grupper, kvinnor och män. Men inte lika länge. De som ingår i undersökningen svarar på mängden mjölk de intar genom att fylla i en enkät. Som alltid finns det studier som visar detsamma och studier som visar kanske det motsatta.

Forskarna tror att sambandet de ser med hälsoeffekter och mjölkprodukter beror på laktos och i slutändan galaktos. Det som är viktigt att se är att i laktosfriaprodukter inte är galaktosfria utan laktosfria. Laktosen är redan nedbruten till galaktos och glukos.

Lite komiskt är att för drygt en vecka sedan blev Oatly stämda av Svensk Mjölk för följande rader:

”No milk. No soy. No badness.”

”It ́s like milk, but made for humans”.

 

Hursom kommer inte och borde inte denna studien påverka dig så himla mycket mer än om du kanske har ett extremt stort intag av mjölk. Då kan det vara en ide att dra ner lite på produkterna.

Hur känner du angående mjölk? 

[insert]
oatly-ikaffe-5
[/insert]

9 Comments

 1. Emmi - explorista.se 30 oktober, 2014at08:20

  Nja, det är alltid intressant att fundera över vad man äter. Men en studie baserad på en enkät där man inte har tagit hänsyn till övrig livsstil känns inte hundra pålitlig. Jag tror på en blandad kost, t.ex. Oatly gör många bra produkter, så varför inte mixa lite iaf?

 2. Petra 30 oktober, 2014at09:41

  Nej, som sagt, en studie som man inte tagit hänsyn till andra faktorer så som livsstil (stor faktor!!) känns tveksam. Jag dricker inte överdrivet mycket mjölk längre, då min sambo är laktosintolerant, men jag gillar mjölk, och med familj och vänner som är bönder så påverkar det väl en aning med. Läst något om hur hemskt våra kor har det och att de knappt får vara ute något, vilket jag inte alls håller med om. Åk ut till bönderna och upplev hur härligt det är, och få “färsk mjölk” till maten – underbart!

 3. Användarens profilbild jessica 30 oktober, 2014at10:30

  Jag håller med er – man ska inte dra slutsatser av en enda studie. Lagom är bäst.

 4. Clara 30 oktober, 2014at12:02

  Hej, jag tycker det är jätteintressant att detta bubblar upp!
  Själv dricker jag relativt mycket mjölk tror jag. Mjölk till frukostmackan, mjölk i kaffet, mjölk till middag och kanske ett extra glas mjölk bara för att det är gott. Jag kan tycka att jag kanske dricker lite för mycket mjölk och skulle gärna vilja byta ut det mot något annat. Jag har dock inte hittat något som är lika gott. Sojamjölk, cashewdryck, mandelmjölk, kokosdryck, laktosfri mjölk men inget som faller mig i smaken.

  Intressant är i detta sammanhang att det i princip bara är människan som i vuxen ålder dricker mjölk. Alla (okej, jag är inte 100 % säker, men de allra flesta) andra levande varelser slutar dricka mjölk när de börjar äta vanlig föda. Detta borde säga oss något…

  Jag kan hålla med de som gästade nyhetsmorgon på tv4 imorse att varierad kost är, i alla fall för mig, A och O. Och den stora diskussionen borde i stället vara att inte säga “sanningar” hela tiden. Det går inte att säga att detta är nyttigt och detta är onyttigt för det finns så otroligt många “vetenskaper” och teorier som stödjer den ena eller den andra. Det hela beror på vilken filosofi man lever efter. Det samma med fett och socker som så länge varit på tapeten.

  Jag tror att folk måste börja bli lite mer källkritiska och inte bara köpa alla råd eller larm rakt av!

 5. Mims 30 oktober, 2014at13:00

  OT, men: funkar iKaffe bra i din nespresso-skummare? Det ser ut så? Episkt i så fall.

 6. Användarens profilbild jessica 30 oktober, 2014at13:05

  Ja den fungerar magiskt bra!

 7. Vera 30 oktober, 2014at14:23

  Intressant studie! Jag har nyligen blivit laktosintolerant. Det tog väldigt länge innan jag kom på vad som var fel med min mage (den var hela tiden svullen men jag hade inte ont). Medan jag väntade på läkartid så besökte jag (mest för skojs skull) en akupunktör. Jag berättade för honom om min ständigt svullna mage och efter behandlingen sa han åt mig att inte dricka så mycket mjölk, det är inte bra för magen. Någon vecka efteråt gjorde jag laktostestet och mycket riktigt- jag är laktosintolerant! Fascinerande att akupunktören kunde veta det bara genom att känna på min plus och sticka in en nål i foten…
  När det gäller mjölk har jag skurit ner på mitt intag ganska mycket, så jag dricker kanske en liter laktosfri mjölk i veckan, resten (kanske en liter) är soja- eller havredryck.

 8. EmmaS 30 oktober, 2014at21:31

  Eftersom jag själv är forskare är jag inte så mycket för vetenskapliga studier…;-) De kan ju sällan appliceras på individer. Därför litar jag istället helt till min egen erfarenhet.

  Jag undviker helt och hållet mjölkprodukter. En bit lagrad ost kan någon gång slinka ned, men aldrig andra industriella mjölkprodukter, med eller utan laktos.

  Anledningen är enkel: jag mår inte bra av dem! Framför allt sätter de sig på andningen och därmed psyket. När jag för första gången lät bli alla mjölkprodukter var det nästan en religiös upplevelse: jag sov som en stock, ångesten lättade, tillvaron fick färg, efter att i alla år ha varit svart-vit. Dessutom slutade magen att vara uppsvälld och jag mådde bara rakt igenom så mycket bättre.

  Så för mig är det givet: INGA mjölkprodukter!

  I alla fall inte i Sverige, där det sägs att vi i vår renlighetsiver har gjort den industriella processen supereffektiv. I andra länder, framför allt utvecklingsländer, verkar jag inte må lika dåligt av mjölkprodukter. Men i Sverige går de bort!

  Och det är inget problem. Nuförtiden finns det ju så himla bra alternativ. Jag brukar undvika soja, så gott det går, men använder gärna havre-, mandel- eller kokosmjölk. Och glass finns det ju underbara alternativ till nuförtiden, Renée Voltaires mandelglass är en (dyr) dröm, men även Oatlys havreglass tycker jag är toppen. Och bra glassbarer har ju alltid mjölkfria alternativ. Så det är verkligen inga problem!

  Lite svårare kan det vara om man är bortbjuden eller reser. Ibland brukar jag ta magont, sömnproblem och ångest, för att slippa vara till besvär och rätt ofta kan man ju undvika såser och dylikt. Sedan beror det mycket på länder. I Asien är det ju sällan några problem och i Nordamerika är det bara kul att undvika mjölk, eftersom de har så många fantastiska alternativ. Men just nu befinner jag mig i Sydafrika och här är det faktiskt lite svårare. Det är ont om alternativ och de har smör och grädde i precis allt! Här får jag kämpa lite mer än vad jag är van vid, men det går förstås. Och nu har jag äntligen lyckats lokalisera Sydafrikas alternativ till Whole Foods – och där fanns massvis av godsaker. På flyget väljer jag alltid vegankost, eftersom jag då är säker på att slippa mjölk.

  PS En rolig sak: mina kalciumvärden är bättre än någonsin sedan jag slutade med mjölkprodukter, tvärtemot vad många tror!

 9. Madelaine 3 november, 2014at12:20

  Å, jag har letat efter den oatlymjölken till kaffe. Vart köper du den?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *