Mjölksyratröskeln, hur känns den?

Det här med att “ta i” och känna sin kropp är ett ämne som jag inte tycker kan diskuteras för lite. Jag ser överlag två olika beteende i cykelsalen och är ganska övertygad om att det är mest frekvent förekommande att man antingen tar i för mycket eller är för bekväm och tar i för lite.

Väldigt ofta ser jag för många grimasera för tidigt in på en tröskelintervall. Visst det är högst individuellt hur tränad kroppen är för att hantera mjölksyran, men jag tror att för många ligger för högt i intensitet och på så sätt inte får rätt referensramar för hur tex mjölksyratröskeln känns.

Mjölksyratröskeln

För många förknippar tröskeln med att det ska vara tokstumt i benen och andningen extremt andfådd. Har du den känslan är du säkert redan en bra bit förbi din tröskel. Stumheten i benen kommer av att koncentrationen mjölksyra ökar stegvis och miljön i muskeln blir surt, dvs PH-värdet sjunker. Ett lågt pH gör att enzymer inte fungerar lika effektivt och man blir därför snabbt trött. Ett lågt pH irriterar även fria nervändar i muskeln vilket ger smärta.

Mjölksyra

Mjölksyra förknippas ofta med något negativt men är egentligen helt fantastiskt. Kroppens sätt att få energi även under ansträngning där syreupptagningen inte räcker till.

Omvärdera mjölksyra och omvärdera hur du ser på ansträngning. Ganska garanterat tar du i för mycket när du ska träna din tröskel.

[insert]

mjölksyratröskel

 

[/insert]

9 Comments

 1. Anna Jansson 22 januari, 2013at07:14

  Jag gör nog tvärtom, tar i för lite. Märker det framförallt på att jag inte kommer så högt i puls som jag tycker jag borde! Nu har jag ju inte gjort något maxpulstest men det kanske jag borde så jag lär mig mina zoner bättre.

 2. Erika 22 januari, 2013at07:31

  Alltså vilken dösöt bild!! :)

 3. EmmaS 22 januari, 2013at07:57

  Tyvärr tycker jag att jag alltid tar i lite för hårt på de bästa instruktörernas klasser, medan jag ibland blir lite för bekväm på de andra klasserna. Men jag håller helt med dig: man borde lära känna sin kropp bättre!

 4. Hanna 22 januari, 2013at16:31

  Menar du alltså att man ska sikta på att träna på en nivå över sin mjölksyratröskel? Att man ska träna med mjölksyra? Under en längre tid? Eller förstod jag dig fel nu? Oftast får man ju höra att man ska försöka ligga under tröskeln för att kanske komma över den först under de sista minuterna av passet.

 5. Användarens profilbild jessica 22 januari, 2013at16:33

  Hej Hanna!
  Åh jätte bra fråga. Alltså det beror på syftet med klassen, syftet med din egen träning etc. Jag tränar både under, på och över för att få olika resultat.

 6. Hanna 22 januari, 2013at16:52

  Okej, o följdfrågan på det blir naturligtvis vad som ger vad? :) Vad får man ut av att träna över tröskeln? O hur långa perioder bör man i så fall “tvinga” sig att ligga över tröskeln?

 7. Användarens profilbild jessica 22 januari, 2013at16:57

  Och jag säger så klart, ytterligare en grymt bra fråga. Så bra att jag gör ett inlägg om det i morgon. :) Funkar det?

 8. Hanna 22 januari, 2013at17:28

  Låter toppen! Då ser jag fram emot imorgon :).

 9. elin 23 januari, 2013at21:17

  Jag är nördigt mycket med på det här med att leta rätt zoner, hitta sina pulsnivåer och ansträngning för att nå den mest optimala träningseffekten (utefter sitt mål så klart). När man faktiskt hittar gränsen, vilket är galet svårt och kan vara olika svårt från dag till dag, så är det verkligen en aha-upplevelse. Att hitta gränsen där du måste pressa kroppen in i det obekväma och nosa på mjölksyran ett tag, utan att kliva över och gå upp mot max. Jag kör mest/leder mest klasser att söka gränsen, men hålla tillbaka tills max två minuter av pulstoppen återstår. Nosa på mjölksyran men inte jobba för länge i den. Lite som Matthew Griffits en gång sa “spin to train you, not to drain you”:)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *