När är man cyklist egentligen?

Om du cyklar, är du då automatiskt en cyklist? Blir du accepterad som en sådan av redan självutnämnda experter då? Det verkar vara lite svårt att definiera är när man egentligen får lov att kalla sig själv cyklist. På riktigt. Ni vet, “en riktig cyklist”. Just det där sista, “en riktigt cyklist” tycker jag är komiskt. Skulle man säga så om en löpare? En riktigt löpare?

Jag vet många, som precis som jag, vågat sig ut och börjat cykla och att definiera sig som cyklist eller bli accepterad som cyklist kan ibland gå lekande lätt och ibland vara svårare.

Lustigt det där tycker jag. Jag tycker att den dagen man använder cykling som regelbunden motionsform, är man cyklist. Så enkelt är det. Eller?

Jag är cyklist. Men det tog nog ett tag innan jag vågade kalla mig det. Mest för att jag inte tyckte att jag dög. Inte tyckte jag att jag var cyklist när jag körde min första Cykelvasan eller när jag året därpå körde SM i tempo, hade ju aldrig suttit på en sådan cykel innan (läs allt här om den tokiga utmaningen som resulterade i ett SM-guld). Jag tyckte inte inte att jag kunde sätta den benämningen på mig själv då. Idag, tycker jag att det var självklart att jag var cyklist då. Jag cyklade ju. Jag tränade för att kunna cykla. Och cyklade när jag tränade. Det blev automatiskt lättare att säga det när jag började tävla.

Vad tycker du? När är man cyklist? När kan man kalla sig själv för det och varför är det inte alltid så enkelt att komma in i en cykelbutik och kalla sig själv cyklist?

 

crux_winter

 

 

13 Comments

 1. Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr 21 november, 2016at22:52

  Jag tycker att alla dedär självutnämnda experterna som får nya cyklister att undra om de verkligen kan kalla sig cyklister, jag tycker att de kan dra åt fanders! Har man en cykel och gillar att träna på den, då är man cyklist. Punkt. Och du är grym!

 2. Amira 21 november, 2016at23:24

  Håller med Elna om vartenda ord?

 3. Helena Enqvist 22 november, 2016at07:13

  Håller med Elna jag med. Det är alldeles för mycket av det där i cykelkretsar. VI pratade om det i helgen när vi cyklade, om diskussioner i forum som skrämmer i väg nybörjare som funderar om de verkligen passar in, om de har alla de rätta sakerna, cyklarna osv. Har man en cykel, tycker om att använda, oavsett om man tränar hårt eller bara rullar lite lätt är man cyklist! Så är det.

 4. Sara Borg 22 november, 2016at07:27

  Tyvärr känner jag igen mig i det där allt för väl. Har en inte rätt saker eller cyklar i ett visst tempo så är det dessvärre många som gör allt för att exkludera en från det som de tycker “är på riktigt”. Det gäller allt ifrån hur en blir bemött när en kommer in i en cykelbutik, i startfållan på en tävling eller i vissa forum.

 5. Clara Edvinsson 22 november, 2016at22:01

  Läste två inlägg ned och håller helt med dig! Varför så nedvärderande ute i samhället?
  Och sen några tankar på det här inlägget. När man känner sig som en cyklist, då är man en cyklist. Lättast att fånga känslan är nog genom att använda cyklingen som träningsform, då kommer det mer naturligt – en äkta cyklist!

 6. Användarens profilbild jessica 22 november, 2016at22:57

  Du är grym Elna! Vi är grymma ihop! Och jag säger som du! Och punkt på det.

 7. Användarens profilbild jessica 22 november, 2016at22:58

  <3

 8. Användarens profilbild jessica 22 november, 2016at22:58

  Glad att vi tycker så lika!

 9. Användarens profilbild jessica 22 november, 2016at22:58

  Så himla himla trist att det är så! Vi är lika mycket cyklister oavsett!

 10. Användarens profilbild jessica 22 november, 2016at22:59

  Ja vi borde vara mer omhändertagande och uppmuntrande istället. Tack för att du läser.

 11. Trail & Inspiration 23 november, 2016at07:44

  Nu har jag inte landat i cykelträsket (än), men det känns nästan ÄNNU mer svårdefinierat än löpning.
  Eller rättare sagt, det är svårare att “få” kalla sig löpare. Det finns stollar i löparsvängen också, som tycker att man måste klarat milen på 45 innan man är “riktig löpare”. Men i cyklingens värld (det jag har läst och uppfattat i olika forum) känns om möjligt, ännu mer…vad ska man säga…ogenomträngligt.
  Bara det där med vita strumpor t.ex. Vad är grejen? Om jag börjar cykla kommer jag cykla i gula och lila strumpor, bara för att jag kan. Och alltid kommer det reta någon…. ;-)

 12. Cykelkatten 23 november, 2016at13:36

  Jag tycker man är cyklist om man ser sig själv som en cyklist. Precis som med allting annat som inte är skyddat à la läkare eller arkitekt typ ;) Däremot använder jag ofta det stolta namnet “amatörtävlingscyklist” när jag beskriver vilken typ av cyklist just jag – för att poängtera att jag är cyklist, att jag gillar att tävla och att jag gör det för att jag vill det, dvs. inte som heltidsyrke.

 13. Petra L 24 november, 2016at11:28

  När är man en fd cyklist ?! :-) Eller vad är en fd cyklist? Det är lika svårt där att värdera. När jag presenterar mig så blir det en blandning av allt fd, motionär cyklist, en som gillar att cykla o.s.v. Bra tankar och kul att läsa! // Petra fd cyklist, idag glad motionär som tycker om att cykla eller är jag fortfarande cyklist???

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *