Kämpar ju med att dra ner på mitt godisätande… och nu när mina favoriter, i form av skumtomtar, dykt upp i affären, får jag hålla mig i skinnet.

Så efter att ha putsat med saxen på Zorros svans (Zorro såg ut som att han skulle fullkomlig dö så pinsamt han tyckte det var) drog jag fram trotjänaren från kitchenaid och satte igång. Jag går ju mestadels aldrig på recept och bestämde mig för att göra nya bollar på mitt acaipulver.

Kliniska studier har visat att Açai kanske är den mest näringsrika av superfrukter på vår planet. Açai ger kroppen och hjärnan energi och mentalt focus för att klara av den mycket stressiga vardagen.

Açai innehåller många vitaminer, mineraler och nödvändiga nyttiga fettsyror. Açai innehåller Vitamin B1 (Tiamin), Vitamin B2 (Riboflavin), Vitamin B3 (Niacin), Vitamin C, Vitamin E (Tocopherol), järn, kalium, magnesium, fosfor och kalcium.

Utöver detta innehåller Açai hälsosamma Omega 6 och Omega 9 fettsyror, aminosyror och är en utmärkt källa för kvalitativt protein. Oleic (Omega 9) är en enkelomättad nödvändig fettsyra som sänker halten av dåligt kolesterol och underhåller halten av fördelaktigt kolesterol. Linoleic (Omega 6) är en fleromättad nödvändig fettsyra som har samma funktion som Omega 9. Mycket av energin i Açai kommer från dessa nyttiga fettsyror som förbättrar blodcirkulationen.

Açai är rikt på fiber som hjälper matsmältningen. Större delen av kolhydratintaget vid konsumtion av Açai är fiber. Açai innehåller också många värdefulla fytosteroler. Steroler är kemiska föreningar av växtcellmembran som har flera goda effekter för människokroppen, bland annat reduktion av blodplasma-kolesterol.

Jämfört med andra frukter och juicer är innehållet i Açai extremt. Men det som verkligen gör Açai speciellt är halten av antioxidanter. Açai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glass rött vin. Om man jämför Açai med juiceprodukter från Mangosten har Açai 6 gånger mer antioxidanter. (från superfruit.se)

acai

Jessicas Acaibollar

Lika delar: mandel, valnötter, cashewnötter (ca 1 dl av varje)

1 msk acaipulver

1 dl gojibär

8 dadlar

1/2 dl russin

1 dl kokosflingor

1 nypa salt

1 bit färsk ingefära

musköt

kanel

Mixa allt och rulla sedan till bollar.

IMG_1455

IMG_1459


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center