Rödbetor och prestation

Rödbetor är absolut en av de hetaste sakerna du kan köpa med dig hem från grönsakshyllan. Den lilla rotfrukten finns typ överallt. Jag typ, hatälskar den jordiga smaken. Men tokgillar den röda färgen, förutom när det färgar av sig. Allra mest är jag lite förtjust i de förkokta rödbetorna i pack om tre, som man kan hitta i grönsakshyllan.

Varför är rödbetor så bra?

Det som framförallt gör den så omtalad och het på tapeten, är rödbetans höga halt av antioxidanter, nitrat och betan. Framförallt för uthållighetsidrottaren är nitratet det som är det mest härliga. När nitratet hamnar i munhålan munhålan omvandlas det till nitrit och sedan i magsäcken bildas kväveoxid. Kväveoxid har en kärlvidgande- och blodtryckssänkandeeffekt. I studier har man sett att blodflödet och med det syretillförseln till de arbetande musklerna ökar och frisättningen av fria radikaler minskar när man ökar intaget av nitrat vid fysisk aktivitet.

Man har kikat på uthållighetsidrottare, där syresättningen av musklerna är en ganska väsentlig faktor för prestationen såklart. Det man såg var då att en effekt av ett högt nitratintag under några dagar, påverkade idrottaren så att rörelseekonomin (energikostnaden) blir 3-4% mer bättre. Alltså du gör av med mindre energi. Mao får man en bättre rörelseekonomi så gör man av med mindre energi vilket i sin tur borde göra att energidepåerna räcker längre.

Typ överallt

Proviva är smarta och hoppar på trenden, jag har fått testa den nya smaken som kommer i butik snart och tycker att den kanske smakar för “bra” för att innehålla rödbeta. Alltså lite för mycket vinbär. Sedan skulle jag vilja ha bort sockret. Men jag gillar den. 

Beet it tipsade Snabbfoten mig om för evigheter sedan och jag beställde hem ett gäng shoots för ett bra tag sedan som jag ännu inte tagit.

Är ganska nyfiken på att se om jag för över huvudtaget känner eller ser någon effekt. Men all cred till rödbeta som nästan inna var dömd till skamvrån för sitt nitrat innehåll för att man trodde det var starkt kopplat till att vara cancerogent till att numera vara den hetaste rotfrukten på marknaden.

 

 

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. Elna 20 februari, 2014at09:23

    Rödbetor är en älskling hos mig också, kokta med smör och kanske lite chevre…mmmm! Har använt de där Beet it-flaskorna ett tag – tokgillar dem. Smaken är lite unkigare än en vanlig rödbeta såklart men det är liksom en bra känsla att få ett shot röd energi!

  2. Pingback:Laddning pågår | ~ Träningsbloggen ~

  3. Terese Alvén, sparkibaken.se 20 februari, 2014at15:43

    Älskar kokade rödbetor – eller rostade i ugn. Men gör det alldeles för sällan just för att det är lite krångligt och färgen hamnar typ överallt i köket … särskilt när barnhänder kommer i närheten av den.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *