Rörlighet för löpare och cyklister del 1

… även för alla andra typer av atleter med så klart. Kanske mest av allt för den stillasittande kontorsråttan.

Vi börjar med lite “lätt” öppningar och även en lite mer avancerad “ödla”. Kom ihåg att aldrig låta egot styra dig och forcera kroppen in i något som känns obehagligt. Obekvämt ok, men aldrig smärtsamt eller obehagligt på ett mindre kärleksfullt sätt. Nedan följer mina snabba töjningar i höften efter kvällens korta snabbdistans i löparskor, på skridskobana och januarislask.

Not till bilderna: Jag är extremt stel i min bröstrygg och har mina svagheter och obalanser, men jag jobbar på dem. 

Börja med att ställa dig i en “klassisk” höftstretch position. I med knäet i golvet. Är det obekvämt, lägg något mjukt under. Jucka fram höften. Alltså tippa höften genom att dra svanskotan neråt och framåt. Sätt i bakre fotens tår i golvet. Låt underbenet vara i riktning rakt bak med en rak linje från knäet. Gasa, tryck med foten, så du skjuter fram höften. Förläng ryggen utan att tappa höften.

Är du redo, gå vidare genom att skjuta fram främre knäet med en hand, precis som du ville trycka knäskålen bort ifrån höften. Bibehåll höften och förläng överkroppen genom att pressa handen uppåt ev “tippa” höften någon liten micro mm i sidled mot det böjda benet.

Sjunk ner i höften, fortsätt arbeta med bakre foten och pressa främre knäet bort ifrån dig.

 Påbörja att lirka med kroppen att komma djupare, genom att sätta händerna i golvet på insidan av främre foten. Akta så att knäet inte sticker ut och att du börjar tappa höften i sidled. Även om jag kikar ner i golvet på bilden, ska känslan vara att du drar ditt bröstben framåt. Svanka lätt.

Vill kroppen och inte egot in i ödlan, backa med bakre knäet och kom ned på underarmarna. Lägg i fotrygg, dra bröstben fram, svanka.

 

8 Comments

 1. Anna - Trend o träning 9 januari, 2013at06:43

  Ser fint ut! :)

  Och bra övningstips även om jag själv måste ta mig till en yogaklass för rörlighetsträning. Har så svårt att motivera mig själv att träna sånt på egen hand.

  Kram <3

 2. Nilla 9 januari, 2013at07:56

  Den älskade och så hatade ödlan!

 3. Helena 9 januari, 2013at11:10

  Åh, den sista bilden…smidig som en katt! Avis… :)

 4. Erika 9 januari, 2013at11:32

  Jag låter din blogg ligga kvar bland dagens flikar och kommer göra först thing hemma! Bra grej efter onda höfter och 30 timmars flygresa. Tack! :)

 5. Petra Axlund Stegman 9 januari, 2013at12:55

  Älskar posen “the dragon”. Den man kan göra om man, som Helena här ovan, inte är smidig som en katt genom att antingen stanna uppe på händerna, eller lägga ett yogablock under underarmarna så golvet kommer närmare. Sen hatälskar jag stretchen när man böjer det bakre knäet och kommer upp i 90 grader i det främre knäet (alltså som du visar på bild 1 och 2) och tar tag i höger fot (insidan av foten) med höger hand och för benet närmare rumpan. Och sen byter man och tar tag i höger fot (utsidan av foten och låter vänster knä falla ut lite åt sidan) med vänster hand och om man kan går man ner på höger underarm. Tjoho vilken djup stretch!

 6. Sanna 12 januari, 2013at10:00

  Himla bra påminnelse om att sträcka ut! Jag känner själv att jag blivit väldigt stel på sista tiden. Försöker väga upp med yoga lite då och då.

 7. Pingback:streeeetch « fullfartframat.se

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *