SATS vs WC vs Friskis vs House of Shapes

Medans det forsätter puttra och sjuda i gymgrytan och alla instruktörer och träningssugna skrattar av rörelseglädje, slåss aktörerna på marknaden av uppmärksamhet. Det har slagit mig att de fightas om vår uppmärksamhet mer eller mindre lyckat.

Längs Stockholms gator är det framförallt SATS tillsammans med Friskis som dominerar. Worldclass har i liknelse med de övriga två, en liten “fjuttig” gatupratare precis utanför klubben.

House of Shapes gjorde kanske den roligaste och enda”guerilla marknadsföringen”. I korsningen långholmsgatan och hornsgatan, körde 10 dansare ren skär cool dans när det var rött för bilisterna. Nytänkande och genialiskt.

SATS är de enda som marknadsför sig på Facebook med annonser riktade på målgrupp.

I mina ögon vinner SATS. Smart, lätt tillgängligt budskap. Vilken tycker du får dig mest sugen på att träna?

 

 

 

 

9 Comments

 1. Magnus 1 september, 2011at15:18

  SATS är helt överlägsna- iaf i Göteborg och förmodligen ännu mer i Sthlm. De har stärkt sin närvaro på alla plan- både i tryck och digitalt. Varumärkesbyrån Essen ligger bakom och det knepet borde fler ta till. Sen gäller det också att leva upp till den bild som förmedlas utåt.

  Friskis affisch är lite förvånande faktiskt- den har inte jag sett innan. Känns ganska dirty att skriva ut konkurrenter på det sättet som görs. Hade det inte varit för det privata ägandet hade det inte varit för möjligt för många att jobba som PT eller instruktör. De dyrare alternativen har naturligtvis helt andra lönekostnader. Det är inte heller skrivet i sten att Friskis kommer få fortsätta drivas som föreningar i all evighet, speciellt inte när de erbjuder nästan identiskt utbud som de privata alternativen men på helt olika konkurrensvillkor. EU gillar sällan marknadsfördelar!

 2. Cizzi 1 september, 2011at15:59

  Ja, med riska för att utmålas som partisk måste jag säga SATS. Friskis annons tycker jag var väldigt smaklös. Billigast är inte alltid bäst, inte heller dyrast. Det är helt beroende på vad just jag är ute efter. Framhäv detta istället för priset. Gah!

 3. Träningsglädje 1 september, 2011at17:51

  SATS känns som att de tänkt till. Friskis också, jag tycker de brukar vara proffsiga i sin marknadsföring, men de har en annan typ av målgrupp. Sportlife har enorm potential, men kan de mobilisera? Det ligger något slags charmigt kaos över Sportlife, lite som Irland. WorldClass är lite likadana, fast minus kaos plus dålig kreativitet.

 4. Emelie 1 september, 2011at17:57

  Sats reklam vinner, men det spelar ingen roll… För dyrt, för sats-plastigt (säljare mm, känns som de säljer andelslgh…).

 5. soffan 1 september, 2011at22:47

  Man undrar ju osökt var Sportlife är någonstans alltså… Vi jobbar inte riktigt som de andra gymkedjorna tydligen, vill mer vara lite hemliga :P ?

 6. Magnus 1 september, 2011at22:55

  Träffsäkert Sara- och kul:)

 7. Magdalena 2 september, 2011at20:19

  Magnus: Det står ju såklart alla fritt att bilda en idrottsförening, utbilda instruktörer som på sin fritid utan betalning leder pass! Vad är det som hindrar de stora kedjorna från att göra samma sak som F&S undrar jag stilla? Kan det vara så att någon vill tjäna pengar? ;)
  Ska instruktörerna ha betalt i den omfattning man får hos de stora kedjorna måste man ju hämta hem de pengarna genom medlemsavgifter. Enkel matematik.

 8. Magnus 3 september, 2011at01:22

  Magdalena

  Svårt att kanske vara tydlig i nyanserna i kommentarer- jag har inget emot Friskis( tvärtom) och tycker de gör ett fantastiskt jobb träningsmässigt. Däremot tycker jag inte det är så snyggt att skriva ut konkurrenters pris på en affisch oavsett vem som är avsändare- jag tycker själva produkten( dvs Friskis) ska kunna sälja sig själv utan att prata om vad andra kostar. Jag tycker Friskis attityd som lite “snällare” kedja har varit smart och något de borde fortsätta köra på.

  Jag ville mest upplysa om att den stora skillnaden i prisbilden har med lönekostader att göra och att dyrare gym gör det möjligt för människor att faktiskt leva på träning som profession( om man nu vill göra det).

 9. Emma 5 september, 2011at08:33

  Jag tycker nog att House of Shapes är vinnaren. De har fått såååå mycket publicitet de senaste veckorna, vilket är mycket effektivare än köpt reklam. SATS går lite för långt för min smak; det blir väldigt mycket träningsfabrik/kedja över det. Friskis grepp känns enbart ofräscht och Sportlife är kanske jättebra, men de måste vara sämst i klassen på kundkommunikation. Reklamen är hemsk och hemsidan helt omöjlig. Där är det nog dags att ta in proffshjälp, även om de också – via alla er träningsbloggare – gör ett bra PR-jobb. Men det måste förstås följas upp i den direkta kundkontakten.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *