Sitt rätt på spinningcykeln

Det är så lätt och samtidigt så enkelt att göra fel. Små justeringar kan optimera din teknik och kraftutveckling. En spinningcykel är inte en utomhuscykel och vissa småsaker skiljer. Det vanligaste man gör är att man ställer in cykeln från golvet. Strunta i det – gör en grovinställning hoppa sedan upp på sadeln.

Sadelnshöjd kollar du som bild nummer 2. Då benet är nedpressat så foten är i läge som “klockan 6”, ska du ha 15-30° i knäleden, dvs lätt böjt knä. Sadelns justering fram och bak kollar du som bild ett. Ställ pedalerna i klockan 3 och 9. Du ska då ha knäled över fotled, eller patellabenet (knäspetsen) över den bredaste delen på foten.  Jag brukar ibland få trassel med att höftböjaren “nyper” och det som hjälper för mig är att flytta fram sadeln pyttelite så jag får jobba i ett större rörelseomfång med just höftböjaren.

Styret är en smaksak – men i samma höjd som sadeln eller högre. Lite beroende på vad du är van vid. Att mäta avståndet med underarmen mellan sadeln och styre är förkastat och förlegat.

10 Comments

 1. Erika 2 oktober, 2012at13:53

  Bra och välbehövligt inlägg!:)

 2. Anna 2 oktober, 2012at13:55

  Hej Jessica! Jag behöver ta mig in i spinningsalen som komplement nu i vinter. Men efter att ha cyklat mtb ute i naturen i 2 år måste jag ta mig över universums högsta tankeberg för att ta mig in till ett spinningpass. Kan du snälla skriva peppande ord om varför spinning är så bra och roligt som kan hjälpa mig? Vad är det som gör att du tycker det är en så bra träningsform?

 3. isabelle 2 oktober, 2012at14:22

  Åh, jag ska gå på mitt första spinningpass på typ två år idag och är jättenervös. Har suttit på en spinningcykel ett par gånger tidigare men jag är verkligen grön. Så det här var ju ett himla bra tajmat inlägg. Hoppas jag kan få lite hjälp av instruktören också så att jag lär mig att älska spinning :)

 4. Jojohanna 2 oktober, 2012at21:00

  Ytterst pedagogiskt inlägg. Nästa gång (alltså runt år 2021) jag går på en cykelklass ska jag dra mig detta till minnes.

  Bra att veta att det är ute med underarmsgrejen. :)

 5. Karro 2 oktober, 2012at21:53

  Jättebra inlägg och tack, vet inte hur många som kör med underarmsmåttet mellan sadel och styre, började nästan tro att jag hade fel när jag tjatat om att det är förlegat.
  Vill även passa på att tacka för värmande ord efter mitt pass ” utan musik” i söndags!!

 6. Maja 3 oktober, 2012at09:18

  Tack, uppskattar detta inlägg mycket :)

 7. Janne 3 oktober, 2012at11:18

  Hej Jessica.
  Ett mycket bra inlägg och nog så viktigt! Det där med underarmen hörde jag senast när jag var yngre och tävlingscyklade ( å det var ett tag sen!) Viktigt att påpeka att om någon har “suttit” fel och rättar till det så kan man få lite ont i leder/rygg. Men det är det värt och rättar till sig med den nya rätta sittställningen. Bra och pedagogiska bilder!
  Ha en bra dag!!

 8. Lektorn 4 oktober, 2012at06:50

  Verkar som du cyklade under skolans mattelektioner ;-) Knäledens vinkel på bilden är 150-165 grader.

  När du sitter i jägarvila har knät en rät vinkel, dvs 90 grader. Rätar du ut benet från den positionen så ökar vinkeln.

 9. Användarens profilbild jessica 4 oktober, 2012at08:38

  Hahha näe jag hade faktiskt MVG i matte.

 10. Vilma 5 oktober, 2012at20:06

  Bra inlägg! Och vilka snygga armar du har :)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *