Det finns miljoner (nästan) olika skador som är mer eller mindre frekventa bland löpare och andra idrottare.  En av de vanligaste är bland annat “falsk ischias” som kommer av att bla M. Piriformis klämmer på ischiasnerven och man får smärta och strålningar från sätet ned i benet.

En annan vanlig skada som otroligt många löpare dras med och stoppar undan lite tills det utvecklats till något mindre hanterbart, är en överansträngning i hamstringsinfästning vid sittbensknölen. Många dansare får exakt samma besvär av snabba “uppkastningar” med benet över huvudet – även yogisar som forcerar töjningar.

Smärtan kommer framförallt när man sprungit. Extra mycket påtagligt efter backintervaller, trappa eller löpning i kuperad terräng. Dagarna efter kan man uppleva att man har extremt svårt att sitta ned och smärtan går från sätet ned till baksida lår. Det som särskiljer skadan från falsk ischias är att den i n t e lättar vid töjning utan blir värre. Alltså man ska inte töja om man har en överansträngd hamstring.

Det många inte tänker på är att en av hamstrings funktioner är att sträcka i höften och ofta när vi tränar glömmer vi just den funktionen.

Det jag gör nu är att jag tar stötvågsbehandlingar varje vecka i fyra veckor. Efter första behandlingen kändes det som bomull och smärtan var borta. Efter andra var smärtan värre – och det är precis som det förväntas vara. Därtill tränar jag på som vanligt med förändringen att jag INTE töjer i baksidan alls. Jag tränar ännu mer bålstabilitet, excentriskträning för baksidalår samt att jag låter det gå 2-3 dagar emellan de tillfällena jag springer.

Jag kan skriva en massa om do’s and dont’s – så fråga!


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center