Skada i baksidan av låret

Det finns miljoner (nästan) olika skador som är mer eller mindre frekventa bland löpare och andra idrottare.  En av de vanligaste är bland annat “falsk ischias” som kommer av att bla M. Piriformis klämmer på ischiasnerven och man får smärta och strålningar från sätet ned i benet.

En annan vanlig skada som otroligt många löpare dras med och stoppar undan lite tills det utvecklats till något mindre hanterbart, är en överansträngning i hamstringsinfästning vid sittbensknölen. Många dansare får exakt samma besvär av snabba “uppkastningar” med benet över huvudet – även yogisar som forcerar töjningar.

Smärtan kommer framförallt när man sprungit. Extra mycket påtagligt efter backintervaller, trappa eller löpning i kuperad terräng. Dagarna efter kan man uppleva att man har extremt svårt att sitta ned och smärtan går från sätet ned till baksida lår. Det som särskiljer skadan från falsk ischias är att den i n t e lättar vid töjning utan blir värre. Alltså man ska inte töja om man har en överansträngd hamstring.

Det många inte tänker på är att en av hamstrings funktioner är att sträcka i höften och ofta när vi tränar glömmer vi just den funktionen.

Det jag gör nu är att jag tar stötvågsbehandlingar varje vecka i fyra veckor. Efter första behandlingen kändes det som bomull och smärtan var borta. Efter andra var smärtan värre – och det är precis som det förväntas vara. Därtill tränar jag på som vanligt med förändringen att jag INTE töjer i baksidan alls. Jag tränar ännu mer bålstabilitet, excentriskträning för baksidalår samt att jag låter det gå 2-3 dagar emellan de tillfällena jag springer.

Jag kan skriva en massa om do’s and dont’s – så fråga!

10 Comments

 1. Vibeke 14 november, 2012at22:24

  Her traff du bullseye! Jeg sliter med precis det samme, men hadde ingen aning om at man ikke får töja. Gillar!

 2. Användarens profilbild jessica 14 november, 2012at22:25

  Näe och det är precis det man tror man ska göra – vilket man ska om det är falsk ischias. :)

 3. Marie 14 november, 2012at23:13

  Har knappt tränat på 2 mån, får ingen bukt m mitt baklår. Strechade höftböjaren häromdagen, gick knappt… Kändes som 1000 knivar…
  What to do?

 4. Användarens profilbild jessica 14 november, 2012at23:14

  Aj nej vilken otur. Vad har du för problem med baksidan? Symptom?

 5. Katarina 14 november, 2012at23:58

  Nu blev jag nyfiken.
  Jag har något som känns som ischias och kommer då jag inte tränar, men tränar jag för mycket ex. löpning så kommer det i alla fall. Dags att kolla upp alltså. För det går inte att sitta, ligga eller töja. Det enda som hjälper mot smärtan är piller och att gå. Aldrig stå still..
  Känns det igen?

 6. Användarens profilbild jessica 16 november, 2012at11:25

  Hej Katarina!
  Så extremt svårt att veta – jag tycker att du ska gå och kolla upp det och säga att det ev inte är ischias utan hamstrings. Det låter dock precis som mina symptom och höftböjaren blir oftast extremt irriterad på samma ben som du har problemet.
  Kram
  J

 7. Erikabergkvist 16 juni, 2014at20:58

  Hej!
  Intressant inlägg. Försöker hitta svar på vad jag kan ha genom att googla.
  Jag är sprinter och springer 100 och 200 m.
  För cirka två månader sedan fick jag en lite diffus ömmande punkt i baksida lår (vänster). Det hämmade mig inte mer än att det kändes som att jag hade en bandyboll på muskeln. Jag sprang bra och fort och fet ömmande blev bättre ju varmare och mer uppvärmd jag blev. Detta höll i sig i ungefär två veckor. Sedan tävlade jag och det försvann. För ungefär två veckor sen gjorde jag ett sista pass inför en annan tävling och under sista ruschen kändes det som att det hoppade till där jag tidigare haft lite känning. Jag masserade lite och det kändes återigen som en boll i muskeln. Jag sprang tävlingen och kände inget under loppet. Någon dag efter började jag känna lite mer och sedan dess har jag haft som isning/ilning i baksidan. Jag kan köra spenst, benstyrka och springa utan att känna nåt. Det enda som är annorlunda är när jag ska skjuta från i yttersta läget, då känns det som att jag inte har samma tryck som jag brukar. Det känns lite stelt när jag tänjer och i vissa lägen kniper det till i muskeln som när jag går upp på tå eller vrider på benet.
  Inför första gången jag kände fick jag tipset att ta en tennisboll och massera sätet med den och fröet gjorde ganska ont. I samband med det släppte det efter ett tag, men jag vet inte om det var på grund av det. Det onda och isiga flyttar lite på sig från sätet ner precis under, till mitten av baksida lår och lite närmare knät. Det kan alltså kännas på olika ställen.
  Det gör inte speciellt ont alls ska tilläggas. Det hämmar mig på grund av oro samt de konstiga ilningarna och att jag tappar lite kraft.
  Du skrev att du kan en del om sådant här. Vad tycker du det låter som?

  Med vänlig hälsning
  Erika

 8. Linda Åberg 5 december, 2015at15:33

  Hej Jessica!
  Jag har liknande problem som dig med smärta i vid sittbenet, fast jag har bara haft dem en kort period och hoppas verkligen att det skall bli bättre. Jag håller på med yoga och det är så svårt att veta vad som går eller inte går att göra. Jag förstår din frustration, och hoppas att det hjälper med stötvågsbehandling! Skriv gärna hur det gått med behandlingen!

 9. Ebba 8 december, 2017at22:59

  Hej. Jag är nyfiken hur det går, gick, med stötvågsbehandlingen. Jag tog tre stycken behandlingar, nu rehab med min Pt. Har krångel med ena baksidan, vet inte hur omfattande men inte ansträngt den på en månad nu… Funderar om jag ska göra rehab och stötvågsbehandling för ännu mer effektiv…. ??

 10. Malin 21 februari, 2021at17:51

  Hej,
  Såg att du råkat ut för detta 2012, hoppas du är bra och kan träna på.
  Jag är där nu – fått stötvåg o rehab, undrar lite över vilka övningar du fick då?
  Mvh Malin

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *