Släng vågen

Anna skrev ett inlägg idag som alla borde läsa. Jag skriver under, säger amen och för budskapet vidare.

Januari och februari är präglat av nyårslöften. Du ser dem, läser dem, känner dem och nästan luktar dem  ö v e r a l l t. Vi överkonsumerar måltidsersättningar, skaffar nya gymkort, investerar i munderingar och intalade genvägar för att infria det vi lovat oss själva. Någon form av nystart. För det mesta innefattar den att gå ner i vikt, bli lyckligare, snyggare och mer framgångsrik.

Det finns inte en tid på året som  klasserna på gymmen är så fullbokade. Det är så pass hysteriskt att det inte är ovanligt att se uppemot 80-100 i kö på SATS bokningssida (SATS som dessutom väldigt smart och med rätt timing släppte ny hemsida lagom till januarihetsen).Det är kö till maskinerna. Alla som springer tackar den milda vintern och det är rusningstrafik nere vid Norrmälarstrand.  Och alla försöker dra nytta av våra dåliga samvete.

Det värsta vi kan göra är att missleda oss själva och använda vågen som måttstock på framgång och lycka. Det är sorgligt att man även i Biggest Loser pratar om BMI då det verkligen inte behöver vara en måttstock på övervikt. Visst är alla deltagarna kraftigt överviktiga – men jag tycker absolut att läkare som jobbar med övervikt borde ha kastat ut BMI som måttstock för länge sedan.

Att  Ä L S K A  d i g  s j ä l v  är  absolut den bästa måttstocken du kan ha – precis som Anna skriver träna om din hjärna att sätta sunda värderingar och bra självkänsla i ryggmärgen då kommer du också hamna i ett hälsosamt tillstånd.

Så släng vågjäveln, vägra BMI och istället sätt andra faktorer som bidrar till att DU tycker om dig själv som ett tecken på att du är hälsosam.

4 Comments

 1. Helena 14 januari, 2012at19:41

  Så bra skrivet! SLÄNG VÅGEN kan jag verkligen skriva under på! Kolla bara på mig…under min första detoxvecka har jag tappat 3,7 kilo(!) och eftersom det är fullständigt omöjligt att tappa så mycket fett under så kort tid och istället till 99% är vätska så är det TOTALT missvisande. Det är dessutom kilon som jag (förhoppningsvis) kommer att gå upp igen efter avslutad kur. Quick fixes och svältdieter borde förbjudas, helst i januari…det är ett skämt att de ens får existera.
  Förresten så är du skitsnygg på bilden!

 2. pilla 15 januari, 2012at09:44

  Skriver under på den! Trodde nästan jag skulle vara ensam ute i vanlig ordning när jag sprang sent i onsdags kväll men mötte mängder med löpare runt om i Stockholm. Kändes nästan som ett lopp!

 3. Sandra 15 januari, 2012at18:41

  Är kluven i frågan.
  Dock tycker jag någonstans att BMI kan vara en liten vägvisare för någon som inte har en aning. Jag menar hur många överviktiga är så pass bra tränade att BMI-måttet inte funkar? Eller är det något som jag inte tänkt på här..?

  Å andra sidan..

  BMI är inte ett absolut mått. Siffrorna på vågen är INTE det viktiga i slutändan utan hur just du känner dig i din kropp. Känslan är allt.

 4. Pingback:Den arma stackars kvinnokroppen. « ÄTA TRÄNA KÄMPA

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *