Svar på fler frågor

Älskar att få läsarfrågor, blir liksom lite glad – ja lycklig av det! Här kommer fler svar!

Har problem med att få i mig nog med vätska när jag cycklar o det är nog den största boven då jag har problem med kramp . Tips ?

Hur länge är du ute och tränar de gångerna du missar att få i dig vätska? Vätskeintag är superviktigt under långvarig aktivitet för att bibehålla prestationsförmågan. Men du klarar självklart korta pass utan vätskeintag. Under långa pass eller tävlingar brukar jag ha koll på klockan och påminna nog själv eller ibland  planera, text att jag ska dricka lite var 20 min eller något liknande. Sätt alarm!

När det kommer till kramp så finns det väldigt lite bevis för att kramp skulle bero på mineralbrist, det är inte helt motbevisat men det finns många studier som tyder på att det inte beror på det. Man tror istället att kramp i sig beror oftast på att den arbetande muskeln är uttröttad helt enkelt.  Får du kramp under eller efter träning?

 

Undrar om ni med Nike kommer ha något event eller träningstillfälle snart (tänker på Nike Women Week och sen stora NTC event på Kungsträdgården för två år sen)?

Vet du, har i dagsläget ingen information om det. Imorgon kväll är det ett litet litet event men utöver det så vet jag inget mer. Håller tummarna att det kommer, så håll utkik.

 

Jag skulle vilja veta vad du äter efter ett träningspass för att återhämta dig? Jag tycker det är svårt att veta vad som är bra ”efterträningmat”. 

Egentligen undrar jag ju också vad man kan/bör/är bra att äta innan träningen…

Har jag kört hårt, långt och/eller har ett träningspass inplanerat tätt inpå det nyss avslutade, så är det superviktigt att jag får i mig något direkt efter passet. Den gyllene regeln är att få i sig 1 gram kolhydrat per kg kroppsvikt och lite protein. Ju längre tid det går innan du hinner äta efter ditt pass, desto sämre kommer du hinna fylla på dina glykogenförråd.  Man har också sett i vissa studier att man kan skynda på inlagringen om kolhydraterna har högt glykemiskt index. Lite fruktos i det man får i sig hjälper också till att snabba på allt, eftersom glukos och fruktos inte har samma transportörer in i cellerna. Proteinet ska med fördel vara mjölkbaserat.

En produkt som jag lärt mig älska är Enervits R2. Vill man inte snöa in sig för mycket på detaljer så fungerar det strålande med en banan och ett glas chokladmjölk. Ska du inte träna förräns någon dag efter så kommer du gott och väl hinna fylla på om du har en normal kosthållning.

Vad du äter innan träningen, beror nog helt på vad du gillar, vad du ska göra och hur du ätit innan på dagen samt när på dagen du ska träna.

Men gör det inte så svårt, ät regelbundet, när du är hungrig. Fyll på lite extra dagar då du tränar mer. Innan träning ät sådant som inte skickar upp blodsockret toksnabbt men inte i heller är för svårsmält.

 

 

 

 

 

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *