Svar på frågor del 1

Galet kul med ett pass till! Vilken dag? Mina fötter undrar om man kan träna bort överpronation?

Nästa vecka avslöjar jag de andra dagarna.

Du kan absolut träna upp musklerna i fötterna och kanske tom minska din pronation. Dock, ska du göra det superförsiktigt och se till att ha en mängdsko som du kör din huvudsakliga träning i och som är anpassad för ditt löpsteg. A o O, håll dig skadefri. Däremot så är det viktigt att förstå att även i ett  löpsteg som är “neutralt” har steget naturligt en pronationsfas för att få stötdämpning. När du går till en butik som kikar på din fot för att hitta rätt sko till dig, lita inte på dem om de enbart ber dig hoppa upp på en glaslåda för att kolla fotvalvet. Se till att de även kan filma när du springer och analysera fotens rörelse i löpsteget.

 

Styrkeövningar för löpare.

Lovar härmed att göra en serie med det.

 

Jag skulle gärna vilja ha lite generella tekniktips, typ ”det här gör nästan alla nybörjare fel på”. Sedan vore det kul med tips mot ömma benhinnor… och kanske hur man börjar springa, alltså hur man kommer igång från att inte ha sprungit alls. 

Ibland får jag lite rysningar när man hör att alla ska springa si eller så. Eller “experter” som uttalar sig att alla ska in i en form. Vi är alla olika och har olika balanser, styrkor och svagheter  i kroppen, beroende på hur vi lever, tränar och spenderar våra liv. Jag tror starkt på att våra kroppar springer på det bästa och snabbaste sättet de kan springa i det tillståndet de är i just då. Sedan kan du påverka din löpekonomi och löpsteg genom att träna upp dina svaga länkar. Kika på världseliten, det finns inte en enda som springer på samma sätt. Och hade det funnits ett sätt som var det enda “riktiga” hade alla världsrekordsinnehavare sprungit så.

Däremot så börjar alla nybörjare ofta med att sätta ribban för högt. Var snäll mot dig själv och börja lugnt och se till att göra löpningen så lustfylld som den kan bli i början. Se till att du får en känsla av att “I made it” varje gång du avslutar ett pass. Känns det inte kul och du avskyr det, träna något annat! Se till att du värmer upp de första 10-15 min. Gå inte ut för snabbt.

De allra första gångerna tycker jag att du ska börja med att gå. Värm upp med 10 min gång. Under 30 min gå i raskt takt och lägga in 1 min löpning var 5:e minut. Nästa gång lägger du in längre tid osv.

Träna också övergripande styrka för att göra dig starkare i löpningen och få ett mer ekonomiskt löpsteg. Se till att investera i ett par bra skor, spring inte i gamla skor. Spring inte i skor som är gjorda för något annat än löpning. Du kommer garanterat sluta med en överbelastningsskada om du har otur.

Benhinnor är ett gissel. Har du börjat få ont – vila från löpningen till symptomen är borta och börja rehabba. Börja med att kolla att du har rätt skor för ditt löpsteg. Sedan behandla växelvis med värme/kyla. Kör excentriska övningar för musklerna i framsida vad. Stötvågsbehandling har visats ge grymt bra resultat på just benhinneinflammation. Stretcha vaden, både baksida och framsida.

 

3 Comments

  1. Charlott 23 maj, 2013at08:59

    Hej! Tack för en inspirerande blogg! “Dagens boost” gör alltid dagen lite gladare! Jag är på väg att köpa en mtb – men vad ska man som nybörjare tänka på? Ska jag köpa en 26:a eller 29:a? Hur mycket pengar ska man lägga?
    Kan inte du göra en liten mtb-guide?

  2. emily 23 maj, 2013at09:14

    Vilka bra tips! Har du något tips på hur man kan behandla växelvis med värme och kyla, är det lättast med vatten eller på annat sätt? Jag fick ett tips en gång om “påsar” från Apoteket som både kan värmas och kylas, men jag har inte hittat dem tyvärr.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *