Jag har ju cyklat, i alla fall på en inomhuscykel, i vad som kan kännas evigheter. Sprungit har jag gjort längre än så. För något år sedan började mina problem med en extrem molande värk rakt in på sittbensknölen på höger sida.

Jag har sökt och sökt svaret, försökt att göra allt för att få bukt med smärtan som jag kopplade samman starkt med löpning. Och då ska ni veta att både jag och de bästa i branschen har vridit och vänt på allt för att hitta lösningen. Jag har bekostat extremt många behandlingar och läkarbesök. Men typ förgäves. Dock har jag absolut blivit extremt mycket bättre med hjälp av Micke på Access Rehab.

Tills idag har jag verkligen varit ganska övertygad att det var orsakat av någon obalans i baksidan och att löpningen utlöste det.

Nu är jag inte så säker längre.

I förra veckan fick jag låna hem en wattbike för att köra mina intervallpass på. Vi satte dit min sadel som jag körde på förra säsongen. Jag nötte x antal pass och timmar på den förra veckan. Ett långpass på fredagen och kände mig direkt fruktansvärt öm på sittbenen. Åkte till Umeå – cyklade lite till. Åkte hem på söndagen och cyklade igen. På söndagkväll var smärtan och skavsåren ett faktum. Jag kunde typ inte röra mig. Så pass illa att jag fick vicka bort mina klasser på måndagen. Smärtan var extremt lik, om inte samma, som jag känt när jag förebrådde löpningen som mest och grät floder för att jag inte kunde springa. Enda skillnaden nu var att min träning i stort sett till 90% bestått av cykling.

Jag började ana oro. Eller kanske mer en förhoppning om att få veta svaret. Dock har liksom smärtan nästan varit borta nu och min baksida känts bättre än på evigheter – så så klart också oro.

J körde på samma sadel som då är feldiminsionerad till honom som man och han fick med lite ont. Men på båda knölarna.

Benlängdsskillnad och Bike fit

Min tanke var – det är min benlängdsskillnad. Helt säkert. Varför har vi aldrig tänkt på att det kan vara all tid på sadeln som irriterat infästningen av hamstrings och gett mig smärta när jag springer. Inte typ tvärtom.  Jag har ju typ cyklat hela mitt vuxna liv.

Jonny aka Mr Race på Specialized Concept Store har förut nämnt att cyklister med olika benlängdsskillnad kan få ont just på sittbensknölen. Vi har en 3D-bike fit inbokad för att få mig rätt på min mtb med samma namn som Mr Race. Jag messade honom med panik att vi måste göra någon nödlösning så jag inte förlorar en massa träningstimmar.

Idag kollade han på min kropp en snabbis och konstaterade som väntat benlängdsskillnad. Vi flyttar klossen på korta benet fram och lägger till shims (dvs små plattor) under klossen för att kompensera skillnaden.

Jag får cykla på en gubbsadel ett tag, eller tantsadel. Mjuk och härlig. Håll tummarna att vi har lösningen.

 

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center