Ta det lugnt

September. Många kastar sig in i vardagen igen. Tar ut armbågarna och pusslar i schemat för att trycka in så mycket som möjligt.

 

Stress och träning

Jag önskar att jag kunde trolla bort din stressiga vardag.  Och så klart gör du rätt i att försöka upprätthålla träningen eftersom fysisk aktivitet har positiv effekt på stress. Dock är stress, ffa unde längre perioder, inte alls bra och kan sätta ordentliga spår. Tyvärr så är det mer vanligt än ovanligt att man har någon form av stress i sin vardag. Träning stressar också systemet och när alla kanaler in stressar kroppen är det stor risk att du sänker din barriär och immunförsvaret tappar garden. Du blir extra mottaglig för sjukdomar etc.

Mitt allra bästa tips är att försöka få ner stressnivån och i alla fall se till att perioder med hög stressnivå är begränsade så du ger kroppen en chans att återhämta sig och återställa systemet. 

Problem som påverkar hälsan, kommer som en reaktion på långvarig stress och beror på att kroppens system inte hinner återhämta sig. Kortfattat och förenklat så höjs kroppens utsöndring av kortisol när du är stressad. Kortisol är ett hormon som har en himla massa funktioner och gör kroppen starkare just för tillfället. Under stressade situationer vill kortisol mer eller mindre få dig att överleva. Bla så påverkar kortisol ditt immunförvar och ämnesomsättning. Kortisol skickar din blodsockernivå uppåt. Alltså ger dig en liten extra frisättning av energi.

Kortisol har också en hel del andra positiva effekter som att det bla har en antiinflammatoriskeffekt. Kortisol har också en hel del “negativa” effekter som är negativa på långsikt, ingen rök utan eld, kroppens reglerar alla dessa funktioner av en anledning – du är stressad  och kroppen vill skydda dig.

Sådana funktioner är att kortisol blockerar östrogen och minskar din fertilitet. Samtidigt som jag skriver detta så har jag på TV4 och där pratar men om att forskare har kommit fram till att stress minskar chanserna att bli gravid. Vilket inte är konstigt eftersom avsaknade av östrogen så klart minskar din fertilitet.

Vid stress frisätts också noradrenalin samt stimuleras  frisättning av adrenalin från binjuremärgen. Du är under attack, tror kroppen och du behöver få ett ökat blodtryck och hjärtfrekvens. Både akut och långvarig stressbelastning påverkar andra hormonreaktioner i kroppen såsom tillväxthormon, sköldkörtelhormon, det opioida systemet och könshormoner.

Träning i sig är också en form av stress, men påverkar kroppen lite annorlunda. Den “tränar” kroppen till att återhämta sig kan man säga.  Regelbunden träning påverkar hjärnans funktioner och närvaron av signalsubstanser som bla serotonin och noradrenalin, som båda påverkar vårt välbefinnande. Med andra ord, får dig att må bra.


Det man kan tänka på är att kroppen påverkas lite olika beroende på träningens intensitet, när på dygnet du tränar och hur du äter i  förhållande till träningen.

Utsöndringen av stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol i samband med fysisk träning liknar det som händer när du är stressad.  Stressbelastning som inte har med fysisk aktivitet att göra leder oftast också till en ökning av hjärtfrekvens och blodtryck men, i motsats till konditionshöjande fysisk träning, ses vid psykisk stress typiskt en ökning av kärlmotståndet. De långvariga träningseffekterna av konditionsträning gör att en given arbetsbelastning blir fysiologiskt mindre belastande för den vältränade. Därför ser man en mindre uttalad blodtrycksstegring, liksom en mindre uttalad påverkan på hjärtfrekvens, kärlmotstånd och stresshormonnivåer. De flesta studier visar att individen drar nytta av regelbunden fysisk träning. Man kan förenklat säga att vi genom fysisk träning återgår till ett mera naturligt och mildare reaktionsmönster vid fysisk och psykisk stress.

Det man har sett är att träning som påverkat stress positivt är aerob fysisk träning. Alltså konditionsträning som ligger runt 60-85% av VO2max. Alltså skön och härlig träning mer eller mindre.  Studier har också visat att gruppträning påverkar den som är stressad positivt. Vi gillar gruppdynamiken helt enkelt.

[insert]

 

 

[/insert]

7 Comments

 1. Idalina 2 september, 2014at10:51

  Hej. Ang. att kortisol blockerar östrogen..Vet du något om att det skulle kunna vara svårare för konditionstränande kvinnor att bli gravida? Jag menar om ‘allt’ annat stämmer hormonellt och kroppsligt, och den de önskar skaffa barn med även inte påvisat svårigheter. Jag menar: Vet du om det finns något som stödjer det? Jag har hört det någonstans men önskar att det är en myt.

 2. Användarens profilbild Jessica 2 september, 2014at16:29

  Hej Idalina!
  Det jag vågar uttala mig om är att jag kan säga är att en frisk kropp blir lättare gravid. En frisk kropp är en sådan som rör sig. All träning stressar och i vilan bygger du upp. Att röra sig är hälsosamt ur extremt många aspekter och borde verkligen boosta kroppen på alla sätt. Sedan visst, om du tränar extremt mycket uthållighet så din mens försvinner då är det en annan femma.
  Lita på sunda förnuftet. :-*

 3. S 2 september, 2014at19:44

  wow inspirerad text!!
  Kolla gärna in min blogg där då kompisen har träningsutmaning där man kan vinna fina priser ifån FITNESSGURU och äben har jag själv lagt upp ett träning och kostschema, gå gärna in och kolla och vad ni tycker om det:*

  http://nattstad.se/schouhan

 4. Camilla 2 september, 2014at20:49

  Fantastiska kvinna, vilken kunskapsbank du bär på! Såna här inlägg är det jag älskar lite extra med din blogg -:)

 5. Sara Borg 3 september, 2014at06:32

  Tack för att du påminner! Jag är bra på att anpassa träningen efter livet i övrigt. Är det stressigt pressar jag inte utan mysjoggar för hälsans skull. MEN jag kan och måste fortfarande blir bättre på att ta det lugnare i vardagen. Det är lätt att gasa på hela tiden bara för att man kommit upp i varv på jobbet (för att det är så kul) att man sedan kör på hemma också helt i onödan. Jag måste inte ha bråttom hela tiden. Det är inte VM i att laga mat eller tvätta kläder snabbast liksom. Nä, nu i september ska jag skärpa mig. Ut och strosa runt kvarteret efter jobbet, med kameran i högsta hugg och lära mig fota. Det blir avkoppling på hög nivå!

 6. Användarens profilbild jessica 3 september, 2014at23:44

  Fina ni – blir glad över att ni uppskattar sådana här inlägg. Önska gärna om det är ngt speciellt ni vill läsa om.

 7. Karin FitnessochHalsa.se 5 september, 2014at22:01

  Stress är verkligen inte bra. Tyvärr är det nog alltför många som är för stressade lite för ofta. Speciellt i storstaden.
  Viktigt och bra inlägg du skriver!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *