Tänker du efter innan?

Hur gör du – när du delar och kommenterar på saker som passerar i ditt flöde? Saker som du kanske inte riktigt har hela historien bakom?

Tänker du längre än ett klick – vad det kan innebära att du delar till ditt flöde. En handling som kan kännas ganska oskyldig och harmlös men som kan få extremt dåliga konsekvenser för andra – som kanske inte förtjänar det.

Det finns många olyckliga historier där sociala medier själpt oskyldiga – sedan finns det också det motsatta.

Jag har funderat på det de senaste veckorna ganska ordentligt och verkligen sett över hur ju agerar i sociala kanaler – en vända till, även om jag alltid varit noga med att tänka en gång extra – tänker jag nu flera varv till.

Det är så himla lätt att omedvetet bli förblindad och naiv i den digitala världen, samma värld där många tappar medmänsklighet och ödmjukhet.

Ditt digitala agerande sätter fotspår som följer dig – längre än du anar – och ditt agerande kan mycket väl dyka upp hos en framtida arbetsgivare eller ställa till det för någon ordentligt.

Så innan du delar saker…

Agerar inte utan att stanna upp och tänka efter en gång eller två. 

Källgranska – information. Är det sant? Vem berör det osv. 

Kan det skapa konsekvenser för någon/några – och kan du stå för det? Var extra noga med att dubbelkolla källan, den som skriver och OM det är sant. 

Inte allra minst, var en fin medmänniska och tänk på att man alltid kommer längre med leende även om det är bakom en skärm. 

 

salen

 

5 Comments

 1. Vendela 2 september, 2015at07:23

  Gick samhälle- media på gymnasiet så jag är nog lite “studieskadad”, det ska myyycket till för att jag inte ska ifrågasätta eller fundera över andra möjliga vinklar. Verkar dock väldigt vanligt att en sväljer saker med hull och hår utan att reflektera nämnvärt, vilket är väldigt väldigt farligt eftersom det är så en del partier växer…
  Bra inlägg! :)

 2. minatraningstajts 2 september, 2015at08:31

  Ser dagligen i mitt jobb hur många som bara delar vidare utan att tänka det minsta. Många vill bara vara först med grejer som låter häpnadsväckande, utan att tänka på konsekvenserna alls. Som barn! Källkritik borde införas i undervisning i låg ålder. Det är bra för typ alla delar av livet.

 3. Terese Alvén 2 september, 2015at14:21

  Bra skrivet Jessica. Extra viktigt tycker jag det är hur vi kommunicerar om hälsa och träning – med tanke på att vi lever i ett allt mer ätstört samhälle. Sedan är det en fin gräns, vad som inspirerar någon kan trigga en annan negativt. Men visst borde vi alla fundera mer hur vi kommunicerar med ord och bild – om vi bryr oss om våra medmänniskor, och det hoppas jag att alla gör.

 4. Sara Borg 3 september, 2015at07:16

  Kloka, vackra du <3

 5. Clara Edvinsson 3 september, 2015at09:59

  Riktigt bra skrivet! Mitt egna beteende är att jag bara kommenterar, delar osv om det bidrar med något positivt. Håller jag inte med det som står, passerar jag bara förbi. För världen, framförallt internetvärlden ska speglas med glädje, leenden och positiv energi.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *