Till dig som inte tränat idag eller igår…

… eller om det var ännu längre sedan. Detta inlägget är till dig, till oss alla. Spara orden – väx av dem. Du kommer förmodligen och mest troligen, komma till det här läget några gånger under livet.Och om du konstruktivt kan lyfta dig själv så kommer du bli gladare och mer hälsosam.

En sak. Du – världen går inte under. Du – går inte under. Du kommer inte gå upp i vikt, tappa det där målet du har i fokus. Något annat dramatiskt kommer mest troligen inte hända och händer något som får dig att tappa lite balans, så hade det förmodligen hänt ändå. Så är det. Så enkelt egentligen. Några dagars uppehåll, vila, avbruten träning, av flera års träning och erfarenhet av det vi kallar livet – skadar dig inte. Tvärtom.

Du får ett tillfälle till att få ett annat perspektiv. Ta det tillfället. Fundera lite. Inte på det som gnager av rastlöshet, samvete, ångest, och oro – utan på det där andra som pågår hela tiden. Livet. Det som egentligen spelar roll. För vem är ett uteblivit träningspass eller fem, livsavgörande. Inte för någon. Inte ens för den som tänkt ta OS-guld. Det är allt annat, sammantaget, som spelar roll.

Unna dig att vara träningsfri när kroppen behöver det av någon anledning, för att reparera en skada, läka, bli frisk från en förkylning – eller bara för att tiden inte räcker till.

Sedan, är det en annan femma att du själv har en inre strid med de där känslorna som kan yttra sig som dåligt samvete, ångest, rastlöshet och oro. Det är så vanligt att det är ovanligt att stå stabilt när rutiner rubbas. Men du, det är inte hela världen, verkligen inte. Och det är inget som gör dig starkare på andra sidan, att springa runt med dåligt samvete.

Fråga dig själv istället, varför du gör sådan big deal av det där som gnager. Varför du inte istället vänder på det och blir trygg med dig själv. För att helt enkelt kunna hantera en liknande omständighet igen så mycket mer konstruktivt, för dig själv och din egen självkänsla.

Det är bara du – bara du, som kan förebrå dig själv för uteblivna träningspass. Och det är så himla onödigt. Du är det bästa du har. Tiden du har med dig själv, är den värdefullaste du har. Gör det bästa med den och fånga det fina i stunder som inte alltid blir som du tänkt.

En eller två (eller flera) dagars vila är oftast välbehövligt, sunt och helt fantastiskt om du utnyttjar tiden till att göra sådant du mår bra och inte bär runt på dåligt samvete.

Benen i högläge FTW!

 

swiss-epic-68

7 Comments

 1. Amira 21 september, 2016at04:38

  Så himla klokt och sant! Spot on. Du är bäst <3

 2. Alice 21 september, 2016at05:59

  Så otroligt viktiga ord. Och så fint och äkta skrivet. Instämmer med Amira, du är bäst!

 3. Nathalie 21 september, 2016at07:09

  Verkligen det jag behövde höra JUST idag! Jag saknar dig, din energi, ditt leende och dina kloka ord!!!! ?krya & massa kramar

 4. Helena 21 september, 2016at08:44

  TACK för påminnelsen z3

 5. Mari 21 september, 2016at18:35

  Amen på det. <3

 6. sara 21 september, 2016at19:45

  TACK! Precis vad jag behövde läsa nu (och tro på). När klockan info imorse så sa min kropp bara -“NEJ, jag behöver vila efter flera dagars tuff träning. Jag orkar inte med ett långpass löpning idag”. Lyssnade på kroppen och sov istället extra, har sen gått med lite ångest hela dagen. Nu får jag inte ihop veckans träningstimmar – vad dåligt av mig.
  Vet att det var rätt beslut men har ändå dåligt samvete för att jag hoppade träningen….

  Skönt med n sån träffande inlägg av dig – Tack ännu en gång!

 7. Maria 28 september, 2016at09:37

  Så glad att jag scrollade nedåt i din blogg och läste detta inlägg. Jag skrev precis i min blogg om de jobbiga känslorna som kommer utav att min träningsidentitet har rubbats pga operation i somras och nu lte längre sjukuppehåll precis när jag kom igång med löpningen igen. Så träffande att läsa dina ord. Jag vet ju innerst inne att det kommer tid till det med. Men jag vill ha det nu så det är svårt att acceptera.
  Bra inlägg, bra ord, tackar för det.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *