Troll

Det går fasiken troll i mitt inlägg om cykel vs spinning. Det är borta igen. Förmodligen för att det låg öppet i wordpress appen i min iPhone.

Om jag orkar skriva det en tredje gång kommer det igen. Pjuh, svettigt det här.

Update – Thomas räddar mig här är den igen. Kommentera gärna om om ni orkar.

För ett bra tag sedan läste jag ytterligare en ”klumpig” artikel i Svenska Cycling Plus som bara förstärker den första bilden jag fick av tidningen. De uppmanar att diskutera på deras Facebooksida men besvarar inte kommentarer som postas.

Artikeln handlar om cykelklasser, eller som de skriver spinning, på svenska gym. I det stora hela är innebörden att nästan ALLA gym har klasser som inte är något att hänga i julgranen för en cyklist och endast en handfull ställen håller måttet. De har varit på besök på en av klasserna som håller måttet och beskriver den i tidningen samt ger tips om hur man cyklist ska bete sig i cykelsalen.

Jag blir uppgiven och smått förbannad.

Sverige har idag många duktiga instruktörer som bygger cykelklasser med kunskap och förståelse både för utomhuscyklisten samt deltagaren som aldrig annars sitter på cykeln – och verkligen lyckas förena dessa två. Utmaningen ligger inte i att bygga specifika cykelklasser, utan att förstå varför klasstrukturen ska se ut på ett sätt och hur du kan förena utomhus med inomhus så att det passar ALLA. Att man kan väcka nyfikenheten för deltagaren i hur de kan individuellt träna på cykeln och kanske också få upp ögonen för utomhuscykling.

Sedan finns det också klasser som tyvärr inte har utvecklats eller fått rätt glidning, som Sara upplevde under den morgonklassen hon tog i morse, och där önskar jag att både instruktörer, ansvariga på anläggningarna verkligen tog ansvar för att lyfta höjden på cykelklasserna och utbilda sina instruktörer så de har kunskapen att just höja nivån.

De uppmanar deltagaren ”att vara olydig”. Att själv lägga in intervaller under klassen. Oavsett vad man tycker om instruktören ska man respektera henne eller honom. Jag håller med att man absolut inte behöver sitta och stå på kommando – men att göra ett eget upplägg är inte hänsynsfullt. Då får man faktiskt välja att avstå från att gå på klasser för huvudtaget och sätta sig på en trainer.

Sedan måste jag också påpeka att klassen som de besökt inte kommer ge den effekt som beskrivs. De beskriver att intervallerna ska ligga under tröskeln – vilket är korrekt för att ge styrkeeffekt, men runt 85-90% av maxpuls. Det är inte många som har en mjölksyratröskel på 90%. Att lägga styrkeintervaller på tröskeln eller över försurar muskeln och ger inte optimal styrkeeffekt. Jag ifrågasätter tidningens egentliga insikt och kunskap.

(Not: I artikeln nämns också Höllviken CK, jag känner instruktörena där och är övertygad om att de bygger sina klasser fantastiskt bra.)

3 Comments

 1. Maria Ottosson 12 mars, 2013at16:00

  Vännen, skicka ett mail till mig så får du texten. Jag kan se det i mitt mail jag får varje gång du uppdaterar hemsidan. Så slipper du skriva igen. Stor kram :-)

 2. Carolin 12 mars, 2013at22:14

  Hej!
  Tack för dina inlägg! Om man kör intervaller över och på sin tröskel, anser du att det är en nackdel?
  Vore väldigt tacksam för svar :)

 3. Användarens profilbild jessica 13 mars, 2013at09:18

  Hej Caroline!
  Absolut inte – allt beror på vilken träningseffekt man vill ha :)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *