För Guided Heroes och en Svensk Klassiker har jag skrivit om målsättning och om att vara sund och rättvis mot dig själv. En text jag tycker alla ska läsa framför allt nu när vintermörkret sänker sig över oss och det är lätt att stirra sig blind på vad alla 

Många är världsmästare på att sätta orimliga krav på sig själva, en plan som istället för att vara något motiverande, i slutändan stjälper över vågskålen på andra sidan

Att ha en målsättning när du sätter en plan för din träning, kan vara en av de mest viktigaste faktorerna att faktiskt lyckas. Målet kan vara allt från att må bra till att klara av ett motionslopp eller En Svensk Klassiker. Det som är viktigt i din målsättning är att sätta realistiska mål.
Dina mål du sätter ska vara uppnåeliga, kanske utmanande – men möjliga att uppnå med lite insats. Du ska alltså ha en rimlig chans att uppnå och förverkliga dem och viktigast av allt, så ska planen dit passa in i det liv du lever just nu. Inte något drömscenario, utan faktiskt matcha allt som pågår runt omkring dig med jobb, fritid, vänner, barn, inte barn o.s.v.

Det finns ingen mening alls att sätta mål som är långt ifrån. När du sätter mål ska de sporra dig till att investera i resan mot dem och du ska se till att du inom räckhåll har förutsättningarna att nå det du sätter som huvudmål.

Livet ska inte slösas bort även om träning kanske är en del av det du tycker är kul, så behöver du fylla på med annat för att behålla glädjen.

Samma tankegång bör du ha när du bestämmer dig för hur mycket du tror du kan och kommer att kunna träna. Kom ihåg att det inte bara går att träna, träna, träna. Du behöver få med vila och den livsviktiga balansen med återhämtning, för att lyckas nå dina mål och dessutom bli mer hälsosam i din inställning till dig själv och förhållandet ”du, livet, träning, vila, sömn och balans”.
Det är sådant vi ofta vet och har stenkoll på – kanske till och med är bra på att säga till andra, men för dåliga på att efterfölja själva. Många är världsmästare på att sätta orimliga krav på sig själva, en plan som istället för att vara något motiverande, i slutändan stjälper över vågskålen på andra sidan. Det är alltså inte heller någon idé att sätta mål att du ska träna fyra gånger i veckan om du bara kommer få utrymme till tre eller två pass. Bättre att vara ärlig och istället ge den tiden du har fullt fokus med kvalitet och känna dig lyckad och nöjd när du får till alla passen du tänkt och kanske ibland även ett bonuspass. Det finns inte heller någon mening att köra träning i överdrivna doser, om du inte får utrymme till återhämtning och livet emellan passen. Livet ska inte slösas bort även om träning kanske är en del av det du tycker är kul, så behöver du fylla på med annat för att behålla glädjen.

Med andra ord, det är på alla sätt härligare och bättre att känna att du lyckas med att genomföra din planerade träning, än att skruva upp träningen för mycket så du känner dig misslyckad för att du inte får till alla pass. Eller att belastningen på kroppen med träningspass som du utför inte blir i balans med återhämtningen och du till slut blir sjuk.

Var smart med din målsättning, kärleksfull och realistisk. Inspireras gärna av andra men ta hänsyn till just hur ditt liv ser ut och var du läcker och tar energi.

Var smart med din målsättning, kärleksfull och realistisk. Inspireras gärna av andra men ta hänsyn till just hur ditt liv ser ut och var du läcker och tar energi. Du vill bli starkare av dina mål och din plan. Och anlitar du en personlig coach att hjälpa dig med din planering, var ärlig i kommunikationen så ni tillsammans kan sätta det bästa schemat för just dig. Då kommer du också att nå dina mål.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *