Varför går jag till gymmet

Jag fick en grym fråga:

Jag har en lite diffus fråga som kanske behöver ett helt blogginlägg. Idag pratade jag med min träningskompis om motivation och vad som får oss att ta oss till gymmet – varför tränar vi styrka? För honom är det en del av identiteten och en självklar del av en vardagsrutin. För mig är det att bygga en kropp som ger mig förutsättningar för roliga saker som skidåkning, cykel, en klassiker, att kasta ett syskonbarn i luften, en stå-på-huvudet-tävling mot syrran, att orka gå upp för hela berget och se solen gå ner och mycket annat.

Jag undrar alltså- innerst inne, varför går du till gymmet?

Innerst inne – så går jag till gymmet, alltså och kör råstyrka, för att få en kropp som är stark och uthållig. Och just nu så bra på att cykla som möjligt. Min träning har blivit väldigt riktad mot just det sistnämnda.

Så var det inte från början. En period för 10 år sedan handlade det bara om utsidan, innan jag landade i mig själv och vågade älska och bygga mig själv från insidan istället. Jag älskade att spendera tid på gymmet men gjorde det främst av anledningen att kunna passa in i en mall som jag i slutändan ändå inte passade in i.  Att just träna för något eller någon annan än sig själv och trDen processen tror jag många går igenom och tyvärr fastnar i.

Så jag hoppas någonstans att jag inspirerar just till att träna för att bli stark i livet.

Jag bollar vidare, varför går ni till gymmet och styrketränar?

[insert]styrka-2[/insert]

 

23 Comments

 1. pilla 29 januari, 2015at21:03

  Tränar nästan aldrig styrketräning förutom på hotellgym. Gillar det men prioriterar inte det hemma för det finns så mycket annat kul att träna, typ löpning, spinning, gruppträning etc. rent generellt tränar jag för att det är kul (och ibland för att jag inte gillar att duscha utan att ha tränat)

 2. Azieb 29 januari, 2015at21:07

  Så givande och inspirerande att läsa dina inlägg :)☆☆☆ Tack för det du är ☆☆☆☆☆

 3. Användarens profilbild jessica 29 januari, 2015at21:12

  Hahah du är underbar Pernilla – älskar din sista anledning!

 4. Användarens profilbild jessica 29 januari, 2015at21:18

  Tack Azieb för att du är här och läser och för DET du ÄR! <3

 5. Pernille 29 januari, 2015at21:40

  For att det är så förbaskat roligt. För att varje lyft är ett bevis på att min kropp vid nära 40 års ålder är så mycket starkare och så mycket mer kapabel än vid 25. För att lukten av skivstång och känslan av sträva skivstångsgrepp gör mig lycklig och för att inget, inget går upp mot att uppleva hur otroligt stark jag har blivit – mot alla odds.

 6. Användarens profilbild jessica 29 januari, 2015at21:52

  Pernille – så himla underbart! Pepp till dig! OCh du, visst är kroppen otroligt magisk!

 7. Kari 29 januari, 2015at22:42

  Enbart för rehab och prehab. Styrketräning är inget jag gillar även om jag har lärt mig att tycka att det är ok.

 8. Jeanette 29 januari, 2015at23:11

  Jag tränar styrka för att det är så förbaskat skönt att känna sig stark. Stark i gymmet, stark i vardagen. Självförtroendet växer. Underbar känsla. Det händer grejer när man börjar lyfta tungt… :0)

 9. Elna 30 januari, 2015at00:36

  För att orka ha roligt på cykeln och för att kroppen ska hålla. Prehab och rehab har liksom blivit rn livsstil och gym ett komplement jag gillar!

 10. EmmaS 30 januari, 2015at08:17

  Tänker att träning har ett egenvärde. Jag tränar inte för något annat längre, utan just för att jag gillar att styrketräna. Det finns en särskild tjusning i känslan av kontakt med musklerna, känna hur blodet pumpar, hur något händer inuti, hur jag är kropp. Jag älskar det! I sig själv. Alldeles bortsett från om det gör mig starkare, snyggare, snabbare, smartare, gladare, eller vad det än må vara. Jag tränar mest för känslan i stunden – och inget slår ett ensamt pass på gymmet!

 11. Emmi - explorista.se 30 januari, 2015at08:56

  Jag tränar för att springa fort i skogen, bestiga berg, cykla mountainbike, åka skidor, köra motorcykel, vandra, kitesurfa och minska skaderisken när jag förr eller senare vurpar i någon sport. Och jag tränar för att det inte finns något som ger samma underbara känsla och trötthet i kroppen som efter ett tufft träningspass. :D

 12. Cicci 30 januari, 2015at09:35

  Tack för ett fint svar :)
  Jag har också gått igenom en period när huvudmålet med träningen var en bild av hur jag borde se ut. Kännetecknande för den perioden var att jag tvingades släpa mig till gymmet. Det fanns aldrig ett driv och längt efter att träna styrka, utan det var ett måste som jag gärna fuskade med. Är hemskt glad att jag funnit annan motivation :)

  Jag gillar att läsa alla svaren, tänk att vi drivs på så många olika sätt!

 13. Linda Assarsson 30 januari, 2015at09:38

  Styrketränar för att få en starkare kropp som får mig att springa snabbare och cykla med mera kraft :)
  Stockholm marathon och Vätternrundan behöver mer än bara konditionsträning ;)

 14. Användarens profilbild jessica 30 januari, 2015at09:40

  Kari – ibland är det ett nödvändigt ont. Men härligt ändå att du har motivation att göra det du behöver för att hålla dig skadefri.

  Janette – så glad att läsa att du känner dig stark! Keep on!

  Elna – önskar att fler cyklister vågade se fördelen med muskelmassa. Längtar tills vi ses!

  Emma S – Precis så! Jag är precis med på hur du menar!

  Emmi – ja den där jakten på euforin – jag älskar den.

  Cicci – visst är alla svar så himla inspirerande!

 15. Användarens profilbild jessica 30 januari, 2015at09:41

  Linda – snart cyklar vi ihop hoppas jag!

 16. Linda Tillemar 30 januari, 2015at10:01

  Styrketräning… mja…
  jag har suttit fast på en spinningcykel sedan 2009 – har inte gjort ett dyft utöver massor spinningpass varje vecka.
  Efter stor viktnedgång bestämde jag mig i somras för att ge mig ut och jogga/springa. Det gick ju skitbra och jag utvecklades snabbt… 5 km som längst, hittills :)
  men så under hösten här tänkte jag ju att, ja någon form av styrketräning kanske skulle göra kroppen gott.
  Så jag testade Bodypump i mitten av november. Körde en gång i veckan fram till jul. Nu efter jul 2-3 ggr i veckan.
  Det är verkligen så himla kul att se musklerna växa fram, och att känna att man blir starkare för VARJE vecka.
  I onsdags gjorde jag mina första armhävningar på tå, någonsin… 3 st blev det :) På måndag vid nästa BP-tillfälle provar jag med 4.

  Men huvudfrågan var VARFÖR?
  Jo för att jag tycker att det är så himla kul.

  Kram och trevlig helg!

 17. Användarens profilbild jessica 30 januari, 2015at16:19

  Linda åh styrketräningen kommer göra susen för dig även när du är på spinningcykeln. Och heja dig – du fixar 4!

 18. Madelaine 30 januari, 2015at17:02

  intressant.
  Jag tränade styrketräning rätt många år och det var nog tyvärr mest av ytliga skäl. Självklart hade jag vissa mål somt ex att klara China, menar hängde mest där och dinglade med benen och det var omöjligt att häva mig upp. Skrattade dock mest åt mig själv. Yeah right, det här går ju bra :).
  När jag började omvärdera det där med träning och fick andra perspektiv slutade jag med vikter och kör nu bara funktionellt /TRX, löpning och yoga. Jag märker att det här passar mig och min kropp bättre och framförallt ger det mig känslan av frihet. Jag följer inget strikt program utan kör efter vad jag känner för/ min kropp känner för idag.

 19. Madelaine 30 januari, 2015at17:03

  Chins ska det vara, inte China :))

 20. Cilla 30 januari, 2015at17:46

  Jag kör styrketräning för att bygga en stark kropp som gör att jag kan anta de utmaningar jag vill och vågar. Att Ha en kropp som gör att jag kan klara av vardagen utan att vara trött i muskler och leder. Sen behöver jag ju även vara stark för att kunna fara fram på cykeln. :)

 21. Katarina 30 januari, 2015at20:15

  Jag tränar styrka för att jag skall orka busa med min fyraåriga dotter men även orka lyfta henne samtidigt som jag balanserar tunga kassar och väskor fyllda med diverse saker :) jag tränar även styrka för att bli en bättre löpare (skall testa marathondistansen i år för första gången) och slutligen för att jag tycker att det är roligt och för att jag älskar känslan av att vara stark :)

 22. Eva 30 januari, 2015at23:04

  Jag tränar på gymmet och framförallt styrketränar för att jag tycker det är så himla roligt och så den där känslan av att man är stark :) Ja, och så mår kroppen också bra av det

 23. Cykelkatten 3 februari, 2015at11:01

  För att jag måste för cyklingens skull, hade det varit varmt ute jämt så hade jag aldrig satt min fot på det svettiga stället. avis på alla som gillar gym, jag kommer aldrig göra det. utomhusgym däremot är kul :D

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *