Vett och etikett i gruppträningssalen

Det finns vissa do’s and dont’s och jag tänkte lista dem en gång för alla. Kärleksfullt och ödmjukt bestämt.

 

1. Kom i tid till klassen.

Har klassen redan börjat. Gå inte in. Du stör mer än vad du anar – dessutom har du förmodligen missat genomgången av upplägget samt delar av den tokviktiga uppvärmningen. Ta det som en lärdom i att komma i tid nästa gång.

 

2. Gå inte innan klassen är slut och instruktören avslutat den. 

1. Du stör. Inte bara dig själv, men alla andra deltagare samt instruktören.

2. Du behöver nedvarvningen. Den är en viktig del av klassen. Lika viktig om inte viktigare än varje minut du gjort innan du kommer dit. Be instruktören förklara varför om du har svårt att värdera nedvarvningen som lika viktig.

3. Klassen är den tiden som står på schemat, kan du inte vara med eller avsätta hela tiden – gå inte på klassen. Gör något annat.

4. Redskap etc ska bäras tillbaka, mattor rullas ihop, cykel ska torkas av – du har ansvar som deltagare att göra detta. Ingen annan. Börjar du plocka mitt under nedvarvningen är du riktigt oschyst mot alla andra i rummet.

 

3. I yogasalen är det helt ok att det är mm mellan mattorna.

Du behöver bara platsen på din matta. Men zick zacka lite så du visar respekt till grannen och ni slipper slå i varandra. Dessutom handlar yoga om allt annat än att jämföra sig med dem runtomkring dig – så strunta i hur rörlig eller stel Yogin på mattan sidan om är och fokusera istället på att ge din kropp vad den behöver istället.

 

4. Har du använt stepbrädor under klassen – sänk dem till lägsta nivån och s t ä l l dem där du tog dem.

 

5. Säg gärna hej och hejdå till instruktören – svara på tilltal. De flesta instruktörer ställer frågor för att de behöver få svar för att kunna guida klassen vidare.

 

6. Kräv inte för mycket av dig själv. Var ödmjuk mot din förmåga.

 

7. Ha kul! Kroppen mår bäst när du är glad.  

 

13 Comments

 1. Ida 19 november, 2012at11:08

  Kan inte göra annat än att hålla med!!! BRa skrivet. En sak till som jag stör mig på är folk som pratar med varandra under klassen. Jag får ganska ofta be deltagare att vara tysta eftersom de dels stör mig som försöker instruera, dels så stör de andra deltagare som försöker fokusera på passet!

 2. Användarens profilbild jessica 19 november, 2012at11:18

  Håller med :)

 3. Caroline 19 november, 2012at11:45

  Well said!

 4. Annie 19 november, 2012at12:03

  Härligt! Klockrent ! Kan sammanfattas med att vara mot andra som man själv vill bli behandlad. Borde gälla överallt !

 5. Anna 19 november, 2012at13:37

  Så bra! Jag avskyr när folk går för tidigt! Det är vidrigt.

  Jag har en ytterligare:
  Om passet äger rum i en spegelsal – ställ dig inte PRECIS FRAMFÖR någon annan.

 6. Martina 19 november, 2012at13:41

  Det sammanfattar det hela! Kanske ska skriva ut en och sätta i salen ;)

 7. Angelica 19 november, 2012at14:34

  Helt rätt, varför bry sig om man inte ska komma i tid ens? Och är man där så är man ju det av en andledning då kan ju lika gärna anstränga sig. Det där om att plocka undan ska jag inte ens tala om, det finns inget mer irriterande än folk som inte plockar undan!!

  Men nu ska vi inte vara sådana :)

 8. Jojohanna 19 november, 2012at17:44

  Halleluja. Och med ett tillägg. Stäng av mobilen…

 9. Amy 19 november, 2012at22:46

  Två saker som jag fetstör mig på är när folk 1. vill plocka undan grejer allt eftersom så att de kliver runt en och över en med tunga grejer i händerna. Förutom att man blir distraherad av springet, så blir man rädd för att få tunga saker tappade på sig eller så, t ex om man ska göra sittande eller liggande övningar.

  Och 2. att folk inte hushåller med plats på klasser som är fullbokade utan breder ut sig och sina grejer och skapar breda mellanrum som ändå är för smala för att klämma in en till bräda i.

  … och en till grej, som hände mig idag på bodypumpen: när folk använder utomhusskor så att man blir smutsig av att t ex ligga på brädan. Morr… :)

 10. madelaine 21 november, 2012at15:56

  Något jag tycker är respektlöst är när folk går på ett pass och sen gör egna rörelser och inte följer instruktörens.
  Kanske man bör köra själv i gymmet istället då?

 11. Peter 26 november, 2012at21:56

  Något annat störande är benämningen “klass” – det är väl för tjyven ett pass man går på? Är lätt allergisk emot användningen av “klass” i detta sammanhang.
  Ang. att komma i tid: klart man ska det. Men jag blir inte störd ifall någon kommer fem minuter sent, och “uppvärmningen” på ex. Body Pump-passen är ju ett skämt så där missar man heller inte mycket.

 12. Användarens profilbild jessica 26 november, 2012at23:50

  Hej Peter!
  Namnet klass har alltid existerat. Lika välanvänt som “pass”. Så alltså helt korrekt att använda “klass” nästan mer rätt än pass ;).
  Skönt att du inte blir brydd – dock så är det uppriktigt och bestämt förbjudet att komma försent. Då får man träna ngt annat.
  :)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *