Jag har kört massor av timmar ute runt nollgradig temperatur, ibland går det en bit under och ibland över. Och beroende på vind, nederbörd och luftfuktighet så blir det ibland kallare och ibland tokigt varmt.

Mina bästa tips för att få en fin träningsrunda handlar förutom att cykeln ska vara i bra skick, också att klä sig rätt.

Till skillnad från löpning, så blir det mycket kallare. Den där rackarns köldeffekten av fartvinden är inte alltid något och skoja med.

Som med all utrustning gäller det att välja bra grejor, som andas, står emot väta och vind och håller dig så torr som det går. Det är lätt att klä sig för kallt och för varmt. För varmt, blir du blöt och sedan kall. Beroende på hur länge du ska vara ute såklart.

Jag svettas mycket och för mig är det viktigt att verkligen försöka hålla mig torr närmast huden och aldrig bli nedkyld. Ganska svår ekvation. Det som alltid tar stryk är händer, fötter och benen på mig.

Under

För mig fungerar det bäst med ett tunt underställ närmast huden är det kallt så kompletterar jag med en underställströja i merinoull alternativ en kortärmad underställströja. Sportbhn måste vara något som andas lätt och inte blir för blöt.

Är det tokkallt kör jag bibs under brallorna och i värsta fall om det är riktigt riktigt kallt, långkalsonger men helst inte eftersom det inte är optimalt för att undvika att det blir “obekvämt” mot sadeln.

Över

En jacka – anpassad för vintercykling. Alltså lite kortare fram och längre bak, bra med fickor. Windstopper framtill och på armarna – och flossad insida. Ibland är det skönt att ha med en väst och vindjacka att ta på efter några timmar.

På benen kör jag vinterbibs med windstopper, flossad insida och hake för att underlätta eventuella toabesök.

På huvudet (… och halsen)

Buff eller helst någon mössa med windstoppertyg i pannan. Hatar och bli iskall om just huvudet. Om halsen en buff som jag kan dra upp över hakan.

På händerna 

Beroende på hur kallt det är alternerar jag vantarna. Men är det tokkallt, lobster och innerhandske.

På fötterna

Ullstrumpor och vinterskor för cykel. Kan inte vara utan något av dem. Ibland åker överdrag på också. Är det några grader över nollan så blir det ullstrumpor, mtb-skor och överdrag.

 

Hur klär du dig?

5 Comments

 1. Cykelkatten 3 februari, 2017at15:32

  Bra tips, jag klär mig alltid så att jag är kall när jag startar. Just för att inte bli för varm – det mest förödande som kan hända under ett vintercykelpass. I övrigt rekommenderar jag starkt vår Facebook-grupp Vintercyklisterna – där finns det alltid tips och en hjälpande hand för den som undrar saker kring vintercykling :)

 2. Caroline 3 februari, 2017at20:33

  Ute cykling e svårt just nu… 0an på tempen duggregn/dis o lite vind ?

  Craft extrem +merinoulltröja + flossad jacka i värsta fall väst ovanpå
  Långa Vinterbibs
  Ull strumpor
  Vinter skor
  Buff om både hals o huvud
  Krabba vantar

  Så överlever jag :)

 3. Användarens profilbild jessica 4 februari, 2017at11:05

  Ja alltså det är rätt kallt men det går med lite vilja. Men massa timmar ute kräver liksom lite bra kläder :)

 4. Användarens profilbild jessica 4 februari, 2017at11:05

  Bra tips! tack!

 5. Amira 4 februari, 2017at11:14

  Finfina vintercykelskor och riktigt bra vantar är ett måste har jag insett! Merinoulltröja låter som något jag borde investera i. Hett kaffe och en bamsechokladboll efteråt är en räddning om man ändå blivit rejält nedkyld?❤??

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *